четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Шоколадов блат с жълтъци

Продукти за блата (за форма 26 см.):
4 жълтъка
125 гр. меко масло
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
5-6 с.л. какао
няколко капки ванилова есенция


Приготвяне на блата
В купа разбиваме на пухкав крем маслото и захарта. Към тях прибавяме жълтъците един по един, като гледаме всеки да се е споил добре със сместа. Прибавяме и прясното мляко (на стайна температура) и ванилията. Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера и какаото брашно. Изсипваме сместа във форма, предварително покрита с хартия за печене и намазани с мазнина стени. Печем на 180 градуса докато клечка за зъби излезе суха.
Read More

Шоколадов мус с белтъци

Продукти за крема:
200 гр. натурален шоколад
300 мл. течна сладкарска сметана
4 белтъка
120 гр. масло
3-4 с.л. пудра захар
3-4 с.л. какао

Приготвяне на крема
В купа на водна баня разтопяваме черния шоколад. Като се разтопи, прибавяме около 100 мл. течна сметана. Бъркаме докато двете съставки се смесят добре. Накрая прибавяме маслото. След като и то се усвои от сместа, оттегляме от котлона и оставяме да се охлади напълно, но не в хладилник. Кремът се разбива до пухкавост с миксер.
Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг с пудрата захар.
В трета купа разбиваме останалата сметана с какаото.
Смесваме охладената и разбита шоколадова смес със битата сметана. Като се смесят добре, прибавяме постепенно и внимателно белтъците, докато всичко стане пухкав еднороден крем.
Read More

Шоколадова торта с рози и хортензии

Вдъхновението за тази торта дойде от няколко места - уникалният кулинарен блог cooks&bakes, един сватбен букет - Ателие Ивен и желанието този път тортата да не е изцяло покрита със захарно тесто. 
В Cooks and Bakes намерих идеалният шоколадов крем за торта - "Дяволски шоколадова торта", който допълних с някои други съставки. От сватбения букет ми хрумна идеята за декорацията. А блата изпекох по рецепта от един сладкиш с круши, на който за съжаление преди време не съм записала източника. Искаше ми се нещо наистина шоколадово, като прибавих и леко тръпчивия вкус на домашно сладко от малини - моя тазгодишна реколта :)

Продукти за блата (за форма 26 см.):
4 жълтъка
125 гр. меко масло
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
5-6 с.л. какао
няколко капки ванилова есенция
1 бурканче сладко от малини

Продукти за крема:
200 гр. натурален шоколад
300 мл. течна сладкарска сметана
4 белтъка
120 гр. масло
3-4 с.л. пудра захар
3-4 с.л. какао

Продукти за сиропа
200 мл. вода
2-3 с.л. какао
захар на вкус

Приготвяне на блата
В купа разбиваме на пухкав крем маслото и захарта. Към тях прибавяме жълтъците един по един, като гледаме всеки да се е споил добре със сместа. Прибавяме и прясното мляко (на стайна температура) и ванилията. Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера и какаото брашно. Изсипваме сместа във форма, предварително покрита с хартия за печене и намазани с мазнина стени. Печем на 180 градуса докато клечка за зъби излезе суха.

Как да не се надува много блатът в средата? Чест проблем при изпичането на блат е, че се надига много в средата и не може да се разреже равномерно. Това е така, защото често сместа се изсипва в центъра на формата. Ако започнете да изсипвате сместа като започнете да заливате от стените и оставите да се разстели навътре, няма да се надуе толкова много в средата. След като се изпече блатът, се оставя във формата да се охлади, откопчава се и се обръща върху решетка. Разрязва се винаги, когато е напълно охладен, най-добре на следващия ден.

Приготвяне на крема
В купа на водна баня разтопяваме черния шоколад. Като се разтопи, прибавяме около 100 мл. течна сметана. Бъркаме докато двете съставки се смесят добре. Накрая прибавяме маслото. След като и то се усвои от сместа, оттегляме от котлона и оставяме да се охлади напълно, но не в хладилник. Кремът се разбива до пухкавост с миксер.
Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг с пудрата захар.
В трета купа разбиваме останалата сметана с какаото.
Смесваме охладената и разбита шоколадова смес със битата сметана. Като се смесят добре, прибавяме постепенно и внимателно белтъците, докато всичко стане пухкав еднороден крем.

Сироп
В тенджерка кипваме всички съставки и бъркаме докато се смесят хубаво. Сиропът трябва да е топъл, но не горещ при сглобяването. 

Сглобяване на тортата
На мен ми трябваше малка торта, с диаметър около 18 см (не съм мерила точно). С малка чиния очертах и изрязах блата така, че да получа желаният диаметър. Изрезките запазих и използвах за допълнителни блатове, за да придам височина на тортата. Аз успях да разрежа блата, който изпекох на 3. Строежът е следният - поставяме парче блат, сиропираме леко, намазваме обилно със сладко от малини, слагаме крем (не разнасяйте до края на блата, защото като сложите отгоре другия блат, кремът ще се разнесе, а ако е до края - ще изтече; след това при измазването ще попълните "дупките"). Отгоре слагаме изрезки, сладко, крем и така до края. Горният блат не се сиропира. 

Такааааааааа, сега, ако сте разбрали какво написах, продължете, като увиете тортата в стреч фолио и я оставите в хладилника. Оставете я поне час да си почине от вас, а и вие от нея :). Починахте ли си вече? След като е добре стегнала тортата, вече можете да я измажете и отвън. Останало ви е доста крем, така че действайте смело. Там където според вас няма достатъчно крем между блатовете, попълнете и изравнете. Намажете обилно стените и върха на тортата.  Ако искате да глазурата да е напълно равна, изгладете сега, а ако искате да му придадете някаква форма, както аз, направете го след като престои малко в хладилника.
Read More

Гръцка мусака

Едно от нещата, които човек трябва, ама наистина трябва да опита в Гърция, е тяхната мусака. За мен лично шокът от вкусовата разлика между нашата и тяхната мусака ме накара да зарежа нашенското и да заложа на гръцкото. Първият път, когато я правих, я правих по усет, без рецепта и не се получи. Странно ми беше, тъй като смея да твърдя, че добре се ориентирам във вкусовите интерпретации. За следващия път се подковах с едно доста сериозно интернет проучване и установих следните разлики - всеки продукт в мусаката търпи отделна топлинна преработка, преди да се съчетаят заедно; заливката отгоре е сос Бешамел, а не както аз се пробвах - яйце, кисело мляко, малко сода и брашно; има канела; има индийско орехче и кимион. Източник на рецептата - Greek recipes.

Съвсем сериозно предупреждавам, че отнема доста време в подготовка, но си заслужава всяка минута! Давам рецептата така, както съм я сготвила аз.

Продукти (за малка керамична тавичка 20*15 см)

4-5 средно големи картофа
3 патладжана
250 гр. кайма
1 малка глава лук
1/2 голяма консерва домати
500 мл. прясно мляко
5-6 с.л. брашно
100 гр. кашкавал (може и Гауда, Чедър, пармезан)
сол и черен пипер на вкус
щипка кимион, канела, индийско орехче
зехтин

Приготвяне

Предварително нарежете патладжана на ивици и накиснете в подсолена вода. За да е по-лека мусаката, ги изпечете, вместо да пържите. В тавичка слагаме хартия за печене, подреждаме патладжаните, като всеки от тях намазваме отгоре и отдолу с малко зехтин и малко сол. Печем във фурната до готовност (най-добре е на грил функция). Обръщат се да се изпекат и от двете страни. 
Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки, дебели около 3-4 мм. Намазваме дъното на тавичка с малко зехтин и подреждаме отгоре картофите като гледаме да се захлупват леко (при печене леко се свиват), посоляваме и печем докато са полу-готови. Когато готвим картофи с домати, първо трябва да приготвим картофите до някаква степен на готовност, защото ако сложим заедно доматите и картофите, последните остават леко сурови.
Приготвяне на плънката: нарязваме лука на ситно и запържваме леко в зехтин. Прибавяме каймата и бъркаме непрекъснато, докато стане на трохички (аз често използвам пресата за пюре). Прибавяме подправките - сол, черен пипер, кимион и канела. Разбъркваме и прибавяме пасираните домати. Варим на слаб огън около 10 минути.
Сглобяване на мусаката: Върху изпечените картофи изливаме соса. Отгоре нареждаме изпечените патладжани и печем около 15 минути на 180 градуса. Вкусовете ще се смесят. Ако приготвите по-голямо количество продукти, можете да сглобите мусаката, както се сглобява лазаня - картофи, плънка, патладжан, докато свършат продуктите, но винаги се завършва с патладжан.
Сос Бешамел: срещала съм два начина за приготвяне, като и двата са подходящи. При първия начин запържваме брашното в масло, прибавяме прясното мляко на струйка и при непрекъснато бъркане. Като започне да се сгъстява, прибавяме настъргания кашкавал, солта, пипера и индийското орехче. При втория вариант се избягва момента със запържването - млякото се затопля и преди да кипне наведнъж се прибавя брашното и се бърка енергично. Като се сгъсти, се прибавя настъргания кашкавал и подправките. Готовият бешамел е доста гъст, почти като тесто. Разпределя се равномерно върху мусаката и се връща във фурната, където печем докато се зачерви - около 40 минути.

Read More

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Пай с вишни

Оня ден се озовах с една торба замразени вишни, никакво място във фризера и малко свободно време. Забърках един пай по вдъхновение, по идеи от една тиква с мляко, която бях правила миналата година и крем карамел. Хи-хи, получи се една страхотно сладко-кисела комбинация, която свърши за минути.

Продукти за кората:
300-400 гр. брашно
100 гр, студено масло
3-4 лъжици захар
сиропът от вишните
бадемова есенция

Продукти за пълнежа
около 500-600 гр. вишни, почистени от костилките
4 яйца
1-1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
ванилия
царевично нишесте

Приготвяне на кората
Целият тарикатлък на пая е в добре приготвената кора. Колко пая съм провалила докато се справя с това предизвикателство. Проблемът идва от това, че ние сме свикнали със здравото месене на пити, козунаци, докато при тестото за пай е необходимо то да се събере на топка. Така структурата на тестото става слоеста и хрупкава като бисквита. Другият проблем идва от това, че в повечето рецепти се използват продукти на стайна температура, а тук е много важно маслото да е студено, водата да е ледена. Така няма опасност да се образуват много глутенови нишки и паят да стане глетав. 
Така, ако не ви е писнало да четете щуротии, ето и приготвянето на кората:
в дълбок съд изсипваме брашното. Със студени ръце (охлаждам ги с кубче лед) маслото се нарязва на кубчета, добавя се и захарта. След това с вилица или в моя случай с метална преса за картофено пюре се мачка, докато всичко стане на трохи. Започваме да добавяме по малко ледено студена вода (в нея слагам кубчета лед) и объркваме с вилица. Слага се толкова вода, колкото тестото да се събере на топка, която не се разпада. Аз вместо вода използвах сиропа, който се беше събрал при размразяването на вишните. Увиваме в найлонов плик и оставяме в хладилника да си почине поне половин час. Кората се разточва върху леко набрашнена повърхност с размери да покрие и стените на формата за пай. Не се притеснявайте, ако тестото се накъса отстрани, лесно се залепя и поправя. Прехвърляме във формата за пай, набождаме го с вилица и печем за около 10 минути на 200 градуса. По-вкусно е ако кората се изпече преди да сложим плънката, защото запазва хрупкавия си вкус и съвсем леко омеква от пълнежа.

Приготвяне на пълнежа
Докато се пече кората, разбиваме яйцата със захарта. Трябва да са добре разбити иначе, когато прибавим млякото, отгоре се образуват парцалчета жълтък. Добавяме млякото и ванилията. Разбиваме добре и объркваме леко вишните, които предварително сме оваляли в царевично ничесте. Изливаме в готовата, леко охладена кора и връщаме във фурната. Пече се на около 160 градуса докато сместа започне да се надига и кремът се втвърди. Малко преди да извадим от фурната, правим ленти, останали от кората, подреждаме отгоре и печем докато се зачерви. Другият вариант за топинг е като направим още една смеска за кора - брашно+захар+масло и направим на трохи. Това се изсипва върху почти готовия пай и се пече до зачервяване. Става хрупкаво и вкусно.

Съвет: ако имате деца вкъщи, винаги проверявайте настройките на фурната си, защото се оказа, че аз в началото съм пекла на функция грил. Добре че навреме се усетих ;)
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena