понеделник, 29 октомври 2012 г.

Сладкиш с тиква

С бясна сила се задава един празник, който аз не възприемам, малко ми е далече от мисленето, но пък обичам тиква :) Досега тиквените ми умения се свеждаха до печена тиква с мед и орехи и един яйчен десерт с тиква, който прилича на крем карамел, ама с тиква ;) Колко ли пъти повторих думата тиква :))) Ааа, и разбира се, баница с тиква. Като бяха малки моите правих злополучни опити за крем супа, но опитът завършваше с нежни оранжеви пръски върху всяка моя блуза, дреха на детето, пода, масата и всичко в обкръжение един метър. Дотогава не бях осъзнавала колко е голям обсегът на плюещите способности на децата.
Както и да е, една от причините да не правя тиква е, че този плод ли е, зеленчук ли е, има ужасното свойство да крие оранжевата си сладост зад една огормна дебела кора, а пък и на всичкото отгоре е затрупана с огромно количество лигаво семе. А пък и изисква титанични услия и огромен нож да я нарежеш. Затова и вкъщи това нещо се приготвя по повод - обикновено Бъдни вечер. Да, но едни такива мили търговци явно са предусетили, че вероятно аз не съм единственият индивид, който избягва тиквата, заради неспособността й да се нареже и са се заели да отменят мързеливи, а и малокалибрени домакини (представете си картинката на 40-килограмова девойка с нож колкото нея и една 10-килограмова тиква), като обелят, почистят и нарежат това жУвотно на подходящи за всеки парчета.
Търсих много из нета за рецепти за десерти с тиква, но да ви кажа честно разнообразието не е толкова голямо, колкото го очаквах, а и нещо почти нищо не можа да ме привлече. Скоро ще публикувам още една рецепта за Whoopie pie с тиква, но това е. Оригиналното име на този сладкиш е "Granny Kat's pumkin roll recipe", взела съм я от allrecipes.com. Да призная, като видя в заглавието рецепта от бабините тефтери, някак си инстинктивно се доверявам (и с право, както се оказа), просто защото по времето на нашите баби не е имало сухи смески и всякакви други овкусители, допълнители и какви ли не други -ители.
Продуктите се намират във всяка кухня, кремът съм го сменила, защото тези с много масло са ми тежки, а този стана бомба.

Продукти за рулото

(тавичка с размери 40х40 см.)

3 яйца
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. брашно (аз сложих почти цяла)
1 ч.ч. тиквено пюре (добре сварена и намачкана тиква)
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела

 За крема 

1 Филаделфия
200 мл. подсладена сметана
3-4 с.л. пудра захар
1/2 капсулка лимонова есенция

В оригиналния крем има крем сирене, масло, захар и ванилия.















 

Приготвяне на рулото

Затоплете фурната до 190 градуса.
Аз не съм използвала електрически уреди, просто една обикновена бъркалка, но естествено, може и с миксер.
Разбийте яйцата със захарта, добавете тиквеното пюре и канелата и разбийте добре. Прибавете брашното и содата и разбъркайте докато се получи гладка смес. Печем върху хартия за печене до готовност. 
Тестото се прехвърля върху навлажнена кърпа и още топло се навива с нея на руло. Не е нужно да обяснявам, че трябва да е чиста, нали ;) Оставя се така навито да изстине. 

Крем

Разбийте крем сиренето с пудрата захар и лимоновата есенция. Към нея добавете течната сметана и разбивайте, докато получите много гъст крем.

Ми, това е, нищо сложно, много вкусно :)

Ако имате желание да получавате новини с всяка нова рецепта, кликнете върху Like бутона горе вдясно и рецептите ще идват при вас :)
Read More
Едни захарни фигурки на Мечо Пух и компания
Read More

понеделник, 8 октомври 2012 г.

Тарта с кестени и шоколад - авангардно и безумно вкусно

Днес имам желанието да споделя с вас нещо много интересно, много вкусно и много шоколадово.Основният продукт са тези прекрасни есенни създания, коит могат да те докарат до лудост докато ги свариш и почистиш, но се отплащат с божествен нежен вкус, плътност и са особено подходящи за такива странни творения като сладкиши и десерти.

Опасна работа са това кестените. До сега съм ги използвала единствено сварени да се хрупат като семки, но само мисълта, че трябва да пощиш като маймунка, докато стигнеш до онова сладичкото вътре, оставяше половин килограм сварени кестени да изгният и мухлясат. Затова реших, че първата порция за тази година не съжалява такава тежка съдба и затова се примирих с канския труд по белене и чистене и запретнах ръкави да измисля някаква кестенова щуротия. Рецептата е вдъхновение от няколко рецепти в нета и в основата й стои, разбира се, клафутито

Ако някой все пак има по-малко нерви и търпение, съветвам да използва готовите кестенови пасти, но аз като един виден  кулинарен мазохист, предпочитам да си създам колкото се може повече грижи :) Някак си съм твърдо убедена, че това, което можеш да си приготвиш вкъщи с малко повече усилия, е значително по-добро от това, което можеш да си купиш от бурканче в магазина.


Продукти:
За ронливото тесто
250 гр. брашно
125 гр. масло
30 гр. захар
1 яйце

За пълнежа

400 гр. сварени и почистени кестени
1 с.л. кристална захар
малка бучка масло (около 10 гр.)
5 яйца
250 мл. подлсадена сметана

За глазурата
200 гр. черен  шоколад
100 мл. течна сметана

Ронливото тесто приготвяме по познатия начин - виж "малки хитринки и тънкости" за двата варианта за приготвяне на ронливо тесто. Престоява в хладилника около час, разточваме върху малко брашно и поставяме във формата - не печем предварително.

Пълнежът приготвяме по следния начин: кестените, заедно със захарта и маслото смиламе в блендер докато получим фино пюре.
Разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме леко и смесваме с кестеновата паста, към която добавяме и подсладената сметана. Достатъчно е да се бърка с телена бъркалка, а не с миксер. Целта е само да получим плътна хомогенна смес.
Белтъците разбиваме с щипка сол докато станат твърди. След това добавяме лъчица кристална захар и доразбиваме до гъста и лъскава смес.
Леко и внимателно прибавяме белтъците към кестеновата смес.

Загряваме фурната на 160 градуса. Изсипваме сместа в приготвената с тесто форма и печем 40-50 минути. Тартата е готова, когато в средата си е още течна, а краищата са стегнали и леко зачервени. Когато изстине, тартата се стяга цялата.

За заливката: разтапяме шоколада на водна баня, доливаме сметаната, още докато е на водната баня и объркваме докато се получи нещо с гъстотата на течен шоколад. Разстиламе равномерно върху изстиналата тарта (хубаво е да сме я извадили от формата преди това) и оставяме да изстине докрай.

Ще се радвам на вашите отзиви и коментари, ако решите да приготвите този не толкова труден, но много вкусен десерт.Бих се радвала също да подкрепите страничката ми във фейсбук, като кликнете бутона Like в горната дясна лента :)
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena