вторник, 24 февруари 2015 г.

Шоколадов пудинг

Някъде преди седмица заедно с блога пораснахме и станахме на цели 4 годинки. Реално погледнато, най-дългото ми увлечение до сега :) Започнахме наивно, запалени къде от скука, къде от интерес, къде от страст... Започнахме плахо, с опити, които тогава определяхме като вълнуващи, блестящи и достойни за показване в интернет :) :) :)

В началото копирах и преписвах рецепти, зашото беше просто някакво начало, а днес... днес се опитвам да правя наистина нещо свое, да не се страхувам да експериментирам, да се уча, да осъзнавам колко още много имам да се уча... Изпитвам някакъв огромен сантимент към това си мое местенце, защото не аз, а то разви мен, така че му дължа поне веднъж публикация, посветена на рождения му ден :)

С днешната рецепта наистина ми се иска, колкото и щуро да звучи, да почерпя за това, което съм, благодарение на това, в което пиша сега :)

Днес ще се почерпим с шоколадов пудинг. Ама истински! Такъв, какъвто, да ме прощава доктор Йоткер, не може да се предложи в пакетче със сухо съдържание:
Home made chocolate pudding

Защото, да "Домът е там, където има пудинг", да, ама домашен! Тук, ако имаше емотикони, щях да сложа едно плезещо се личице :) Вие добре си знаете, колко съм "За" сухите храни (въпреки че, ако се върнете назад, много назад в публикациите, ще видите, че и аз съм ползвала такива) и затова днес ще ви покажа как можете да помахате за довиждане на пакетчетата за 3 минути и за точно толкова време бъркане + още около час изстиване ще имате мноооого повече удоволствие и мноого повече примлясвания, докато ви облизват и последните останки от съдържанието на купичките :) :) :)

Всеки пакетиран артикул има своя естествен еквивалент и номерът е просто да го открием. Това едва ли е първата рецепта за пудинг във виртуалното пространство, едва ли ще е и последната, но тази е моята си импровизация.


Home made chocolate pudding


Плътен и в същото време лек и убийствено шоколадов.

За да си направите такъв у дома, са ви нужни:

60 гр. какао
4 жълтъка
40 гр. мед
80 гр. захар
40 гр. царевично нишесте
200 мл. пълномаслена сметана
300 мл. пълномаслено прясно мляко
50 гр. масло
100 гр. черен шоколад

Home made chocolate pudding

Приготвяне


Разбийте жълтъците с тел, прибавете към тях нишестето, какаото, около 100 мл. мляко, меда и захарта. Разбийте добре, не трябва да има бучки. Добре е да пресеете какаото предварително, за да махнете топченцата, но и да не го направите, не е фатално. После ще ви обясня как да премахнете бучките :)

Сложете на умерен котлон сметаната и останалото мляко да се загреят. Когато започнат да се образуват балончета, започнете постепено да наливате тази смес към жълтъците и какаото, като не спирате да бъркате. Пресипете всичко обратно в тенджерката и върнете на котлона. 

Бъркайте непрекъснато, за да избегнете загаряне и бучки. Сместа бързо започва да се сгъстява. Бъркайте около 3-4 минути и махнете от огъня.

Начупете шоколада и прибавете нарязаното на парченца студено масло. Разбъркайте добре, докато се стопят и двете.

Home made chocolate pudding

Оставете на стайна температура, като разбъркване на често, за да не се образува онази коричка, която разваля целия кеф. Като се поохлади, завийте в прозрачно фолио, като то трябва да бъде плътно върху пудинга, за да не се образува онази въпросна кора, и приберете в хладилника. След около час е готово за консумация.

Можете да пресипете във формичка и ако оцелее 6 часа по-късно, можете и да извадите в някаква красива фигурка, типична за рекламите :))) При мен не оцеля...

Home made chocolate pudding

Това е нашият празник, на себе си пожелавам повече време за това мое чедо :)
Read More

вторник, 10 февруари 2015 г.

По Свети-Валентински: шоколад, шоколад, ягоди и любов

Наближава един от най-красивите празници - празникът на любовта. И въпреки че съм доста против да има един ден, в който любовта да е на почит, защото смятам, че тя трябва да е на пиедестал ежеминутно, ежечасно, ежедневно, ежемесечно и ежегодно, реших, че няма да е лошо да създам десерт, който да посветя на наближаващия св. Валентин. В крайна сметка, не е пък чак толкова лошо да има ден, в който любовта живее навсякъде - от кичозните червени сърца по сергиите, до безмълвните изрази на обич в погледа на човека до теб.

Идеята за този десерт зрее отдавна, по-скоро бях сигурна само във формата, в която искам да го направя, а съдържанието беше хрумка в движение:


White chocolate mousse

Фина трюфелова обвивка, пълна с мус от бял шоколад, а в центъра - в центъра, сърце от сладко от ягоди и пияни вишни.

Тук е моментът да кажа, че да изкарам тази форма ме докара до часове суетене и фръцкане около хладилника, фризера, жонглиране с половинки, на които шоколадът не се отлепя като хората, разтичащ се мус и пр. За да мога да измъкна двете половинки сравнително цели, трябваше да замразя формите, затова горещо препоръчвам - като го правите, а аз съм сигурна, че ще го направите :), сервирайте в красиво декорирана чашка - ще ви обясня как по-надолу в публикацията.

White chocolate mousse

Аз съм огромен почитател на преплитането на текстури и вкусове - от плътния горчив ганаш, през финия, приличащ на морска пяна мус с бял шоколад, до плътната - леко кисело нотка на ягодов бонбон. Сами по себе си и отделно всички тези съставки са вкусни, но събрани заедно - О! Те са чиста наслада и карат сетивата ти да се настроят на вълна "Искам още!"

За да започнете приготовлението, имате нужда от малко предварителна подготовка - да приготвите ганаш, който да изстине, както и основата за белия мус. Описвам етапите по ред на приготвяне :)

Ганаш

Ганашът е всеизвестен, едва ли някой не е чувал за него. Това е кремът, който има толкова много приложения в сладкарството, че едва ли има какво да го бие - от топящи се в устата трюфели, през умопомрачителна шоколадова заливка (пример за таква можете да видите тук), до пълнеж за торта и средство, успешно заменящо масления крем за измазване под фондан.

200 гр. черен шоколад
200 гр. сметана 

Кипвате сметаната, махате от огъня, натрошавате шоколада и бъркате, докато получите хомогенна, лъскава смес.
Това е, просто това. Можете да му сложите всякакви аромати - мента, джинджифил, бейлис, ликьор или каквото пожелаете.

Тайната е в състоянието на втечненост, за да може да се използва в различните му предназначения. Тук трябваше да се е сгътил достатъчно, че да се разлива добре във формите, но не толкова течен, че да не може да уплътни навсякъде. 

White chocolate mousse 

Бял шоколадов мус

200 гр. бял шоколад
150 мл. прясно мляко
40 гр. масло
3 жълтъка
3 белтъка
1 с. л. ванилов екстракт или семенцата на шушулка ванилия
30 гр. захар
10 мл. вода

Белтъците и жълтъците трябва да са на стайна температура.
Разбърквате жълтъците леко и добавявяте прясното мляко и ванилията. Варите на среден котлон при непрекъснато бъркане, докато сместа леко се сгъсти. Сваляте от котлона, натрошавате шоколада в него, добавяте маслото, разбърквате добре и оставяте да се охлади. Студеното време много помага, но бъркайте често, за да махнете досадната коричка, която неминуемо се образува...

Когато бялата смес изстине, тогава и само тогава, започвате подготовката на белтъците:
кипвате водата със захарта и оставяте да ври, докато течността се сгъсти и кипенето се успокои. Тогава, при висока скорост на миксера, започвате да добавяте към белтъците, като не спирате да биете, докато получите пухкав сняг от белтъци.

Прибавяте внимателно и леко белтъците към жълтъчено-шоколадовата част, като бъркате отдолу нагоре, за да не спадне сместа и да остане пухкавичка, както отива на всеки уважаващ себе си мус.

Сърцевина от сладко

100 гр. ягоди (при мен са замразени)
50 гр. пияни вишни (замразени, останали ми от една вишновка, която правих)
20-30 гр. захар
20 мл. вода

5 гр. желатин
1 с.л. студена вода

Не е фатално ако нямате точно тези плодове - всичко червено е добре дошло :) Само ако са малини или къпини - прецедете сладкото преди да сложите желатина, защото на никкой не му е приятно да чопли семки от зъбите си, наслаждавайки се на десерта :)

Кипнете плодовете, захарта и водата и оставете да поври, докато се сгъстят и придобият вид на сладко :) После прехвърлете в блендер и пасирайте до фино пюре. Прибавете набъбналия и разтопен на водна баня желатин и разлейте във форми за бонбони. Ако нямате - разстелете на плоска повърхност, оставете да се желира напълно и изрежете с формички за сладки. 

Трябва да отбележа, че аз бутнах формичката във фризера, защото не ми се чакаше много време докато се желира до край, затова и на вас така препоръчвам :)

White chocolate mousse

Какво да направите, че да не си скъсате нервите като мен :)

Признавам, че от чиста суета за презентацията се подложих на това представяне :) Вие използвайте красиви чашки. Облейте страните и дъното им с ганаш и оставете в хладилника да стегне. Запълнете до половината с бял шоколадов мус, боцнете вътре един ягодов "бонбон" и допълнете с мус.

Приберете в хладилника да стегне хубаво.

Отгоре нарисувайте с ганаш едно мило сърчице и най-вече - поднесете с най-чистото чувство на света на човека, който най-много цените.

А на вас пожелавам много обич, не само в събота, а във всяка една секунда!
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena