Като оставим настрани тоталната ми неспособност да се справя с тези физиономии, които половината са очи, поне успях малко да ги наподобя чрез облекло и прически. Човешкото лице е нещо изключително сложно, а когато се опитваш да го направиш от захар става още по-трудно. И като начален опит съм общо-взето доволна. Заложих на дръзки цветове, далеч от момичешките розово, лилаво, бяло и производните им, а съм особено доволна от пеперудените крила, за да стане самата торта фееподобна. Моя дружка е права, без гУспойците, тортата щеше да е в пъти по-красива, но, уви, това е положението.
За тази торта, с огромен кеф представям рецептата - въздушен йогурт мус с доволно количество малини. Йогурта, противно на повечето рецепти, които съм виждала в нета, се прави с цедено кисело мляко, а не със заквасена сметана. Ето проудките, които ми стигнаха точно за тази торта:
Блат
Заложих на класическия пандишпанов блат, като съм забъркала общо 12 яйца
Така изглежда тортата във възможно най-стартовия си вид :)
Малинов йогурт мус
1 кг. цедено кисело мляко
1 подсладено кондензирано мляко
500 мл. бита сметана (подсладена)
50 гр. кокосови стърготини
800 гр. малини
Цеденото и кондензираното мляко ги разбиваме добре с миксер докато стане гладка смес. Към нея добавяме кокосовите стърготини, за един съвсем лек екзотичен полъх и битата сметана. Ако ползвате неподсладена, опитайте на вкус и добавете захар, ако ви се струва необходимо.
Малините добавям при самото сглобяване на тортата, като подреждам върху блата, слагам крем и отгоре отново поръсвам с тях.
9 коментара:
Вики, ще те помоля да ми заемеш рецептата за пандишпана :) Харесва ми как изглежда твоя. Моят обикновено цъфва /надига се много/. А и не стои така.
Ели, рецептата е в блога: http://vaklina.blogspot.com/2011/05/blog-post_4493.html. Има линк и вътре в статията :) Обикновено се надига така в средата, когато тестото се изсипва в центъра на тавичката. Аз го изливам на спирала отвън навътре и не слагам бакпулвер. Дано съм ти била от помощ :)
Вики, имам подобна, само че ми е дадена от майка ми и не знам защо при нея пише, че на всяко яйце се пада по 1 с.л. захар и по 1 с.л.брашно, НО ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ има и 1 с. л. олио на всяко яйце. Тоест не е съвсем същото, заради олиото. Мерси за споделената рецепта!!!! Другата разлика е, че не се надига толкова, колкото е на снимката при теб и третата разлика е, че цъфва. А имам една рецепта от нета свалена, в нея пък има и добавяне на бакпулвер, и там съвсем цъфва блата. Затова ми е трудно да избера пандишпан за употреба. :)
А формата намазняваш ли я или твоята е тефлонова?
Има рецепти с олио, аз не слагам. Формата я намазнявам леко и поръсвам с брашно. Иначе имам и тефлонови, и силиконови и метални :)) Силиконовите не намазнявам, естествено :) Долният блат е печен в силиконова форма, а горният - в метална. Възможно е да цъфва заради по-силни градуси на фурната или пък, че е малко по-гъсто тестото. То е въпрос на усет кога трябва да спреш да добавяш брашно, тъй като тези грамажи са за определен грамаж яйце. Ако яйцата са по-малки или по-големи, количествтото брашно варира.
Здравейте :) Чудесен блог имате със страхотни обяснения и детайли :) аз бих искала да попитам дали на муса има нужда да се сложи желатин, за да е по стегнат и ако да колко гр.?
Здравейте, Анонимен :)
Сърдечно благодаря за милите думи!
Сега, всичко зависи от млякото. Ако млякото е хубаво и гъсто (като маскарпоне почти :)), нямате нужда от желатин.
Поздрави,
Вики
Здравейте! За да направя йогурт муса какъв процент масленост цедено кисело мляко да използвам? При нас продават 10%, дали ще се получи с него? Ще ползвам пандишпан за тортата. Дали ще е нужно да се сиропира? Благодаря!
Здравейте, Анелия,
цеденото мляко трябва да е гъсто, можете да ползвате какъвто процент масленост искате. Не е нужно да сиропирате, защото малините овлажняват достатъчно.
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!