понеделник, 18 март 2013 г.

Бисквитена торта малко по-така

Дойде време с носталгия да си спомняме за онова вълшебно вкусно нещо, с което ни хранеха нашите баби и беше върхът на сладкарското изкуство - бисквитената торта.

Да, но както се развива сладкарството, така и не можем да оставим бисквитената торта в онова нейно си битие отпреди двадесет и повече години - залята с нишестен крем, неизменно сервирана в тава...

Аз казвам довиждане на малкото калории и без капка гузна съвест ви представям моята калорична интерпретация на бисквитена торта:

Кой иска торта?

Отново ще споделя - като дете обожавах тези торти - семплички и вкусни. Винаги ще ги свързвам с уютните следобеди, прекарани при баба след училище, с градината, в която тортата беше деликатес, с онази радост, с която те посреща "старата на прага" и думите - "Хайде, има бисквитена торта!". Някак много са ми мили тези спомени, някак, сигурно, защото остарявам :) Защото сега е мой ред да посрещам децата си така, защото сигурно ще дойде ред и внуците си така да посрещам. Странно защо, докато пиша този пост, очите ми се насълзяват - да си спомним за миналото с любов, но нека не оставаме в него.

Тортата, която ви представям днес, неизменно съдържа бисквити, но кремът е с маскарпоне и "блатовете" са заляти със сос от нерафинирана тръстикова захар, мента и ягоди.

Продукти

(за диаметър около 18 см., височина - 10 см.)

1 пакет какаови бисквити
500 гр. маскарпоне
1 голяма заквасена сметана
4 жълтъка
1 шушулка ванилия
3-4 с.л. пудра захар
3-4 с.л. кристална захар
1 п. желатин - 10 гр. 
700 - 800 гр. ягоди
300 гр. боровинки (моите са замразени)

За соса
6-7 ягоди
2 с.л. нерафинирана тръстикова захар
1 с.л. сушена мента (прясна би било още по-добре)


Приготвяне

В ринг за торта подреждаме плътен слой бисквити. За да се напаснат в кръглата форма, доста от тях са натрошени на по-дребни парчета. Това не е важно. Гледайте да ги подредите възможно най-плътно отдолу, за да имате равномерна основа. 

За крема - разбийте маскарпонето с малко пудра захар до хомогенност и към него прибавете заквасената сметана. Не разбивайте дълго, защото заквасената сметана има свойството да се втечнява, убийте ме, не знам защо :) Към тази смес добавете семенцата на една ванилова шушулка. Моят съвет е да не пренебрегвате ваниловите шушулки. Те нямат заместител - нито ванилията на прах, нито есенцията могат да дадат този аромат, който сме свикнали да наричаме "бурбон ванилия". Чистият ванилов екстракт е добро решение за заместване. Можете да видите семенцата в самия крем на снимката. 

Отделно кипнете гъст захарен сироп и започнете да го доливате към жълтъците, като едновременно с това, разбивате с миксера на висока скорост. Разбивайте така в продължение на около 10 минути или докато сместа побелее и се сгъсти. Към сиропа, докато вреше, аз добавих и обвивката на ваниловата шушулка, да падне всичко, което е останало вътре :) 

Внимателно смесете маскарпонето, сметаната и жълтъците, докато всичко се смеси в едно. Прибавете разтворения желатин. Не го пропускайте - от соса, плодовете, особено, когато има и замразени, от влагата на крема, тортата много омеква. Ако не сложите, рискувате да я гоните изпод ринга по целия хладилник. И без това при рязане, парчетата едва се държат, нямам идея какво ще стане без него :)

Ох, докъде стигнах? Много говоря, в случая пиша, и забравям. Връщам се назад, чета, ах... дааа - пригответе сос. За целта в блендер сложете тръстиковата захар, ягодите и ментата и разбийте. Отначало внимателно, след това - на високи обороти, докато всичко придобие червеникаво-кафеникав оттенък. Говоря за соса, не за стените в кухнята и вашите дрехи :)

Сглобяване

Върху първия слой бисквити сложете 1/3 от крема. Нарежете на парченца ягоди и разпръснете отгоре. Сложете също и малко боровинки - 1 шепа е ОК. Няма да ви арестуват ако сложите и повече :) Отгоре залейте с малко от току що приготвения сос - 2-3 супени лъжици. Подредете слой бисквити, залейте ги с малко сос, сложете още 1/3 от крема, пак малко ягоди на парченца, малко боровинки. Сложете трети пласт бисквити. Разстелете останалия крем и небрежно отрупайте с плодовете. Накрая залейте с останалия сос и оставете в хладилника за една нощ.

Сутринта изяжте с огромен апетит!

Надявам се тази публикация да извини почти едномесечното ми отсъствие от блога :) 

5 коментара:

кайти каза...

Не знам кое ми беше по-интересно - описанието как я правиш или самата торта :)
Аз лично няма да се престраша (нямам опит с желатина), но тази по-иначе бисквитена торта много ми хареса :))
Поздрави !

Vaklina каза...

Кайти, не се плашете от желатина! Не е страшен и не хапе :) В страничката "малки хитринки и тънкости" има подробно описание как да станете приятели с желатина и да започнете да се разбирате добре с него :) Винаги има първи път, нещата се случват с малко опит и желание.
Слънчев ден,
Вики

Bety каза...

Вики, беше ми много приятно! Все едно си ме поканила на раздумка с детски спомени.И моите са долу-горе такива, баба ми също правеше тази торта, но не с бисквити, печеше блат и крема, по-скоро беше от типа на сладкарския днес...Но това няма значение, хубаво е че експериментираме, човек не знае един спомен и/или идея за вкус, опит, нови продукти...и цялата тази смесица до какво вкусно нещо ще го доведе. А твоята интерпретация е много апетитна и вкусна!
..но си мисля, че някой ден съвсем носталгично ще си приготвиш точно като на баба си тортата..:)
Прегръдки!

Лидия Тодорова каза...

Много обичам да виждам миналото, пренесено в съвремието по подходящия начин. Няма нищо по хубаво от сълзите от радост, както няма бисквитена торта, която да не е вкусна, а твоята на всичко отгоре е прелестно красива. Поздравления!

Vaklina каза...

Бети, Лидия, сърдечно ви благодаря!
Виж какво нещо е споменът и навикът :) Дотолкова свикваш с дадено положение, че буквално си спомням сълзите от яд, когато нямаше :)
Много сте мили,
благодаря ви!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena