вторник, 6 август 2013 г.

Шоколадова торта, шоколадов крем, пияни вишни и едно "Обичаме те"

След известната доза нехранителни публикации в блога идва време за любимите ми теми - любов и шоколад. И от двете обожавам огромни порции, като за гарнитура на едното служи другото и обратно :)
Нещо напоследък съм се специализирала в скоростни изпълнения, но гледам задобрявам :) Пък и по-скромна съм взела да ставам :))))
А и от тази жега ми се е взел акълът и нищо интелигентнно и остроумно не мога да измисля, пък и кой знае какви премеждия около тортата нямаше, че да споделя да се посмеете на мой гръб, така че преминавам директно по темата: снимки и рецепти.
Посланието на тортата трябваше да е "Много те обичаме", а изборът на вид и вкус беше изцяло мой, за което искрено благодаря!

Продукти за блата

(източник: Sweetapolita)
От тази доза излязоха 5 тънки блата с диаметър 20 см., като самата торта е с 4 блата и 15 см. височина, другия блат го изядох с малко крем, който остана, но за това ще четем по-надолу :)))

220 гр. брашно
400 гр. кристална захар
90 гр. какао
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
2 яйца на стайна температура
240 мл. горещо кафе (еспресо)
240 мл. бътърмилк
120 мл. растителна мазнина (използвам олио)
1 с.л. ванилов екстракт (или 1 ампула есенция на доктор Йоткер, или 3 прахчета ванилия)



Всички сухи продукти смесваме в една купа. 
В друга купа разбиваме леко двете яйца и добавяме всички течни продукти. 
Към сухите продукти прибавяме течните и разбъркваме добре. Сместа я делим и печем на два пъти. Печем на 180 гр. в предварително загрята фурна до готовност. 
Като изстинат блатовете добре, най-добре е цяла нощ да изстиват и на следващия ден да ги режете на колкото можете по-тънки блатове. 


Шоколадов мус

Този мус в различни вариации съм го използвала много пъти, винаги с много добър резултат. Ето тук (само с белтъци) и тук (с малко по-различна технология) можете да ги видите отново. Сега си давам рецептата, използвана за тази торта:

4 жълтъка
500 гр. черен шоколад
250 мл. прясно мляко
250 мл. сметана (подсладена). Ако използвате неподсладена, предвидете допълнително захар

250 мл. сметана
4 белтъка
50 мл. вода
50 гр. захар
Ментова есенция - 6-7 капки

Пияни вишни за поръсване - около 300 гр.

Разбийте добре жълтъците, смесете ги със сметаната и прясното мляко и при непрекъснато бъркане леко сгъстете на котлона. За да се приготвят жълтъците, им трябват около 7-8 минути, т.е. да са безопасни за консумация. Котлонът трябва да е умерен към слаб. На финала, натрошете черния шоколад и го пуснете в горещата млечно-яйчена смес. Добавете ментовата есенция и разбъркайте до идеална хомогенност. Оставете да изстине напълно.

Разбийте отделно сметаната на пухкав крем.
Разбийте отделно белтъците с врящия захарен сироп. Първо разбивате белтъците, докато станат пухкави и след това полека добавяте врящия захарен сироп. Ще получите лъскави блетъци на сняг. 
Объркайте първо сметаната с шоколада, а след това внимателно добавете и разбитите белтъци. Разбъркайте добре. 

Сглобяване - блатовете не се сиропират, те са крехки и сочни и нямат нужда. Реди се блат, пияни вишни, крем, блат и така нататък.


Сега е време да разкажа какво се случи с петия блат :))))

Като остана и мъничко крем и един блат си викам "Чакай сега ще предизвикам и слюноотделян у читателите ми, като сглобя една мини тортичка, че да видят и как изглежда отвътре" :) Вече в главата ми текат текстове, идеи, аранжировки за снимки и така нататък. Обаче, леко съм пропуснала факта, че съм самичка вкъщи, в хладилника има само продукти за торта, а аз рискувам да огладнея по някое време. И така, сглобих си аз едно супер апетитно мини торте и го заредих в хладилника да си довърша тортата и после да го снимам, тамън да дойде и подходящата светлина.
И такаааааа, започвам да огладнявам, няма нищо, навън е жега и мен ме мързи да изляза. Доставките - много време ще отнеме. Викам си аз, ще взема да си чопна малко от задната страна, пък ще я снимам отпред, няма да личи. Ми, чопнах си веднъж, чопнах си втори път, само можах да си кажа на глас "Господи, колко съм добра" и я изядох :)))) И така - няма модел, няма снимка :)

Ами, надявам се да има усмивки в този горещ ден, от мен толкова, а на страничката на блога във фейсбук има вероятност да се появи и разрез по някое време :))))

9 коментара:

Kайти каза...

Накрая се похилих даже :)
Прекрасна торта, а цветето долу е изключително красиво :)

Вкусно и сладко кулинарни рецепти каза...

Страхотна тортичка Вики.Много сладко мишленце а цветето долу е много красиво.Посмях се с изядената мини тортичка.Нищо да си жива и здрава важното е че ти се е усладило.:)Хубав ден ти желая!

Светлана каза...

Страхотна тортичка, Вики! Съвършена е! А мишлето.. толкова е сладичко и миличко. Много ми харесва! Като един почитател на панделките, няма как да подмина и тях!
Поздрави!

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

Вики,невероятна тортичка!!!
поздрави

tillia каза...

Вики, чудесна торта! Вкусна и красива?!
Правилно си постъпила - не може да се предлага нещо, което не е опитано предварително! :):):)
Поздрави!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Не, не си се скапала от жегата - успя доволно да ме разсмееш :))) Много са важни тестовете и това "искрено благодаря" :)))
А, да не забравя - и скромността. Тортата е много симпатична и искрено те поздравявам за труда и любовта, които си вложила!
Беше ми много приятно! Поздрави и прегръдки, с пожелание за хубав и усмихнат ден!

Вики каза...

Мили, дами, сърдечно благодаря за милите думи :)
Вашите коментари правят винаги денят ми по-усмихнат!
Сега е времето да изразя съжалението си, че не винаги успявам да навестя всички местенца, които много обичам, и да ви оставя същите усмивки! Но винаги съм в течение с нещата и вкусотиите, които творите :)
Сърдечен и мил поздрав от най-скромния блогър :))))

Анонимен каза...

Копирах си тортата ви просто от сантименталност ,толкова хубаво и мило ми стана като прочетох рецептата.Благодаря за хубавите чувства , които създавате ,късмет и успех във всичко!
Бонка

Вики каза...

Привет, Бонка!
И на мен ми стана много мило от вашия коментар :) Нямам нищо против копирането на снимки и текстове, стига те да са съпроводени със съответното уважение към труда ми, т.е. с линк към блога и автора.
Сърдечни поздрави,
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena