понеделник, 14 октомври 2013 г.

Шоколадово-тиквена торта за ей така :)

Хрумката - сезонът на тиквите. Какво? Дълго време не е ясно... Знам само, че в последните седмици думата "тиква" ме преследва и наяве, и насън. В главата ми минават милион идеи, но твърде многото бръмбари пречат да изкристализира нещо конкретно. Едно е ясно - трябва, просто трябва да има тиква. Тиква, тиква, тиква!

Изпълнението - в събота имаме идея да прекараме един прекрасен ден навън. Цяяяял ден навън с децата. Времето разкошно, всичко супер, но връщането в колата изтъни до блясък нервната ми система. Прибрахме се лееееко замаяни от константния шум с децибели, дойстойни да засрамят концерт на Металика, и аз се заврях в моето си кътче, където намирам утеха. Като се замислиш кое е по-добре - да набиеш някого, или да си го изкараш на 4 яйца? И аз предпочитам да си го изкарам на яйцата и маслото вместо на друг :) Моите си знаят - мама е в кухнята, я ние да стоим по-надалеч :)

Резултатът:

Както съпружието често казва: "Мммм, обичам да си нервна" :)))))

А и отдавна не съм правила торта ей така. Тествах - стават и страхотни мъфини, но техният живот беше кратък, мир на трохите им...

Сега вкратце, рецептата.

За блата

(4 блата за торта с диаметър 20 см)
220 гр. кафява захар
220 гр. бяла захар (аз сложих 150 гр., но за който обича по-сладичко, да си сложи всичката)
180 гр. бътърмилк
400 гр. сварена подсладена тиква
125 гр. меко масло
4 яйца
180 гр. брашно
100 гр. какао
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол

Едно лирично отклонение ще направя, но наскоро разбрах, че има някакви приспособления за равномерно изпичане на дебел блат. Приличат на колани, които се мокрят и се увиват около тортата, за да може да се изпече по-бавно отстрани. Не си купувайте такава щуротия! От чист инат изпекох цялото количество наведнъж, вместо на две или четири отделни платки, просто ей така, да видя аджеба, как спада в средата, а отстрани е изпечен. Ами няма такова нещо. Запомнете, при печене е от критично значение температурата. Когато се пече голямо количество наведнъж е добре да се намали температурата - този блат пекох на 150 градуса, около 40-50 минути, докато клечката излезне суха. Понеже заедно с него бутнах и една малка тавичка кексчета, първо увеличих температурата на 180 градуса - за 10-12 минути се изпекоха кексчетата. Като ги извадих, намалих на 150 градуса и пекох блата до готовност. Стана си съвършен. 



В купа смесваме тиквата, която сме направили на пюре и бътърмилка.
За бътърмилк съм писала в други публикации, но накратко - това е мляко, пресечено с киселина. В чужбинско се продава готово, ние тук си го правим. В чаша мляко със стайна температура, слагам чаена лъжичка лимонов сок и оставям за около 15 минути.

В друга купа, разбиваме маслото и двата вида захар на пухкав крем. Към тях добавяме едно по едно яйцата (всяко следващо се добавя, когато предното е напълно усвоено).

В трета купа смесваме брашното, какаото, солта, содата, бакпулвера.

В маслено-яйчената смес добавяме на 3 пъти сухите съставки, като редуваме с тиквено-бътърмилковата смес. Разбъркваме с тел, не много енергично, до пълното усвояване на съставките.

Намасляваме си формата за торта и изсипваме тестото в нея. Печем първоначално на 180 градуса (около 10-15 минути) и след това намаляваме на 150 градуса докато излезе суха клечка. 
Като изстине леко, обръщаме на решетка, където изстива напълно. След това режем на 4. Ако ви е страх да режете блат, не пречи да си изпечете 4 отделни платки, които след това да сглобите. 

Защо решетка, пита се някой. Веднага казвам - ако изстива на равна повърхност, примерно хартия за печене, тава, чиния или каквото и да било, горещите пари образуват конденз, което прави блата глетав и лепкав.

Крем

Елементарен. Всъщност, можете да сложите всякакъв крем вътре, но аз предпочетох да е нещо супер семпло:
350 гр. крем сирене
400 мл. течна подсладена сметана

Ако искате, към крема можете да добавите малко "тиквени подправки" - канела, карамфил, но за мен си е чисто кощунство. Въпрос на вкус :)

Разбивате крем сиренето, за да махнем бучките. Отделно разбиваме сметаната и смесваме с крем сиренето. Блатът не е сиропиран. Сглобяването е ясно.


Шоколадова заливка

200 мл. течна сладкарска сметана
200 гр. черен шоколад
20 гр. масло

Кипваме сметаната, добавяме шоколада, бъркаме докато стане вкусно кафяво. Като изстине леко, добавяме маслото. Оставяме да изстине до стайна температура и заливаме върху тортата.

Бон апети!

14 коментара:

Zornitsa Nikiforova каза...

Прекрасна е! Много апетитна и изкушаваща!

Dani каза...

Уау, най- обичам торта за ей така :)
Любими, а и винаги стават, защото не са за гости :D
Обичам тиква в десерти и кремчето често го ползвам!
Поздрави, Вики и усмихната седмица!

Gergana Lazarova каза...

Ехааа... Чудо и приказ, Вики!
Много, много апетитна и определено сполучлива! :)
Сигурно вече и за нея важи "мир на трохите й" - много готин израз. :)
Поздрави!

Светлана каза...

Чудесна торта, Вики! И глазурата как се стича само... вкусотия! :)
Поздрави! :)

Kайти каза...

Вики, успяваш да ме разсмееш разно сутринта :)) И аз гледам да си го изкарвам на продуктите в кухнята и моите съм ги научила, че там често предпочитам да съм сама.
Тортата е прекрасна, за моите крехки сладкарски сили е непосилна, но удоволствието от четенето и гледането си остават :))
Един въпрос за батърмилка- задължително ли се пресича с лимонов сок или може и с лим. киселина разтворена във вода ?

Вики каза...

Лелеееее, как да не полудее човек! Писах, писах, писах, накрая да вземе да не ми публикува коментара!!! Ауууу, как обичам така :(
Сега вкратце :) Мили дами, сърдечно ви благодаря, че намирате време да се отбиете при мен и винаги да ми напишете нещо мило, което ме кара да се усмихвам!

Кайти, не се подценявай, ами опитвай :) Никой не се е родил научен. Зад всеки сполучлив опит стоят опити, които са тотален провал :) Относно бътърмилка - според Гугъл се прави или с лимонов сок, или с бял оцет. Не съм опитвала с лимонена киселина, въпреки че така се прави кашкавал... Нямам идея, но аз бих рискувала с едно малко количество. Ако се сгъсти и стане на парцали - значи става :) Само че, не бих сложила повече от няколко гранулки - 5-6 примерно

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Много готина тиквена история, Вики! Много обичам да те чета, пак ме разсмя :) Тортата е много богата и красива - бая нервна трябва да си била ;)
Поздрави и хубава вечер!

Unknown каза...

Ау, че вкуснотия, а какво стана със сладоледа от тиква :)) Това може и да се престраша да го пробвам, без да казвам, че е с тиква ;)

Вики каза...

Силве, оня ден, като Митко изгълта последното парче от тортата, ама няма да ти разправям как ядеше, викам: "Искате ли сега да ви кажа какво има в тая торта",, а Митко наперено вика "Да!". Отговарям - "Тиква!". А той като ококори едни очи ти казвам, направо като по филмчетата - станаха като чиний големи и последва едно "Тикваааааааааааааааааа?" Направо онемя :)

Сладоледа от тиква не съм го забравила, манията ми по тиквата още не е преминала, но ще отложа за след проекта РД на Гого, който с пълна сила наближава :)

Вики каза...

Светле, извини ме, сега виждам и твоя коментар :) Благодаря ти от сърце :)

Мария каза...

Прекрасна торта и снимки, Вики! Такава непринудена, а същевременно толкова подканяща фантазия скоро не бях виждала. Истинско удоволствие ми достави!
С пожелания за хубава вечер!

Вики каза...

Благодаря, Мария :)

Анонимен каза...

Kakvi razmeri ti e tavata za pechene, Viki? Che da si kupia i az takava?:-) Pozdravi ot men, Diana

Вики каза...

Диана, аз съм писала, но размерът на тортата е 20 см. Аз използвам регулиращ се ринг и в его пека :) Поздрави!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena