петък, 8 ноември 2013 г.

Още една шоколадова торта, този път с Gummy bear

Ето, че успях да намеря няколко минутки да напиша рецептата за тортата, която преди толкова много време качих на страничката на блога във Фейсбук :)

Темата е по повод рожденния ден на малкото ми отроче, което искаше торта на Джъмбо :) Магазина де :) Реално, той има представа за това зелено същество само от там.

Ето я тортата, а надолу ще ви разкажа в каква приказка се вкарах с това мече:


Идеята на този мечок беше да е на върха на тортата. Позата трябваше да е следната - той се е подпрял на един пръст, а останалата част от тялото му да е в брейк поза във въздуха. Принципно това не е толкова трудно изпълнимо, ако фигурката има шанс да изсъхне добре. Отделих ѝ цяла една нощ да я моделирам, оставих я да съхне на масата. Принципно за почти две денонощия фигурката трябва да е суха и твърда като камък. Оооообаче, петък е, а рожденният ден - в събота. В петък взех отпуска, за да се спрявя с всички задачи около празника и реших да си оставя и дечицата вкъщи. Закусват си те, а аз, досетливата, си оставих мечето да съхне на същата тази маса, подложена на атака от закусващи деца. И стана, естествено, това, което трябваше да предвидя: Гого (рожденника на следващия ден) изля цяла чаша вода върху фигурката. Тези от вас, които поне веднъж са пипали фондан, знаят колко пагубно действа водата на фондана. За тези, които не знаят, да кажа - водата на фондана действа така, както действа огъня и топлината на снега.

Аз просто седнах и ревнах. Подсуших колкото можах и положих мечето старателно на една кърпа да съхне. Уви, шансът да изсъхне толкова добре изкъпан за ден е нулев. Позасъхна толкова, колкото да ми позволи да го боядисам. Наложи се да разглобя краката и да ги монтирам в седнала позиция, за да свърши работа това мече за тортата и така замина и цялата ми идея и желание да я довърша. Та това е безидейният финал на една торта, която трябваше да има съвършено друг вид :)


Ааа, имаше и още! Как можах да забравя :) Вечерта, към 10 часа, изрязвам аз надписа и го оставям да позасъхне, преди да го дооцветя. През това време, викам си аз, заслужено ще ида да изпуша една цигара, след като бях направила: 8 тави френски макарони, 2 дози профитероли (със сладък и солен пълнеж), двуетажна торта с два вкуса, бяхс сготвила за вечеря, обгрижила децата, че и оцелях. Връщам се аз след има-няма 5 минути - надписът го няма наполовина - Митко го изяде! Колко време го рязах, само аз си знам. Хаааааааайде на ново! Хиляди пъти проклех тая цигара :)

В крайна сметка, справих се, няма начин да не се гордея със себе си :) И си заслужих да се самопоздравя мислено :)

Днес ще ви напиша само рецептата на шоколадовия етаж. Другият етаж е с тези лимонови блатове, с този пълнеж.

А това е разрез на шоколадовия етаж: 


За него реших да опитам други блатове, които адаптирах от тук. Ами, много съм доволна, много ми харесаха.

За торта с диамвтър 24 см., 4 блата, направих доза и половина. Рецептата е дадена за една доза:

Продукти за блата:

225 гр. брашно
40 гр. какао
10 гр. бакпулвер
4 гр. сода за хляб
225 мл. растително олио
225 гр. захар
4 големи яйца
100 мл. прясно мляко

Пресейте сухите съставки в купа. Отделно разбийте яйцата със захарта до пухкавост. Прибавете млякото, след това олиото и смесете добре. Внимателно объркайте сухите и мокрите съставки.
Сместа можете да опечете наведнъж, при температура не по-висока от 150 градуса или на части, като тогава увеличавате температурата на печене на 170-180 градуса.

Продукти за муса

Този мус стартира като идея от прочутия шоколадов крем на Буболинката, но е с различна технология, по-малко масло и малко сметана.

400 гр. черен шоколад (аз използвам шоколад с 60% какаово съдържание)
70 гр. масло
4 големи яйца 
400 мл. сметана (животинска, неподсладена)
50 гр. захар
50 мл. вода
5 гр. желатин, разтворен в 1 с.л. вода

Топим шоколада и маслото на водна баня. Разбъркваме добре, докато се получи хомогенна, лъскава смес. Бъркаме и работим само с чисти и сухи прибори! Водата е враг на шоколада.

Отделно кипваме водата със захарта и оставяме да ври докато се сгъсти на сироп. Етапът на готовност е, когато мехурчетата станат дребни, многобройни, покриват изцяло повърхността на водата. В купа сме сложили предварително яйцата и сме се заредили с миксера, настроен на максимална скорост. Започваме да изсипваме директно врящия сироп към яйцата и разбиваме на най-висока степен. Разбиваме, докато кремът се сгъсти. Към него добавяме разтопените шоколад и масло, като не спираме да бъркаме с миксера. Оставяме сместа в хладилника за час-два, след което прибавяме разтворения на водна баня желатин, смесваме с разбитата на пухкав крем сметана. Нека да се охлади още, преди да започнем да го слагаме в тортата. 

По желание можете да добавите ядки, алкохол, плодове, мента, каквото ви хрумне допълнително. Аз лично обичам изчистения шоколадов вкус.

Резултатът е блаженство :)

Едното обещание си изпъних, очаквайте скоро и фантастичен лимоново-боровинков чийзкейк :)

А, да! И можете да полеете това парче с пресен студен чай от боровинки и мента, гарниран с пресен лимон :)

За целта кипнете 250 гр. боворинки, 60 гр. захар с 500 мл. вода. Накрая на варенето прибавете шеша прясна мента, прецедете и охладете. Сервирайте с голямо количество лед и лимон.





9 коментара:

Kайти каза...

Викииии, може ли да те нарека Радост ?
:))
Радост за очите, а и за небцето ( макар,че там само виртуално... :( няма как )

gogolina каза...

Разкошна торта ... красиви снимки!
Намерих и fasebook страничката ти :)
Поздрав и хубаво настроение!

Мария каза...

Каква весела торта! Моето момченце си поръча шоколадова торта за предстоящия рожден ден, много е хубава рецептата за блатовете, Вики, благодаря, че я сподели!
Искам смао да попитам - когато разточваш фондана пудра захар ли използваш или нишесте? И още едно въпросче - с каква комбинация от цветове се постига телесен цвят, че ми е много сложна задачата с украсата тази година :)
Благодаря предварително и прекрасен уикенд ти пожелавам!

di_ani каза...

Прекрасна е тортата ти Ваклина, за чудесен повод си я приготвила,
страхотни снимки и атмосфера - Браво, моите поздравления,
с пожелания за здраве, радост и много, много щастие!

Gergana Lazarova каза...

Вики, ти си герой! Не се ядосвай, поне никога няма да забравиш тази торта. :)
Изглежда чудесно, толкова да е симпатична. Да е жив и здрав малкият човек и все така да радва мама с пакостите си. :)
Поздрави!

Dani каза...

Вики, толкова хубави емоции :)
И прекрасна торта!
Хубави чепици и доволно мече!
Блатовете са чудесни, а разрезът е толкова апетитен....
Поздрави и хубав уикенд!

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

Вики,ако всичко е идеално няма да се запомни :))
Страхотно си се справила!а с малки деца все така става :))) мислиш едно а то става наобратно :))
поздрави и хубава нова седмица

Вики каза...

Мили дами,
хиляди пъти благодаря на вас за милите думи!
Кайти, всеки твой коментар тук оставя за дълго време усмивка на лицето ми :)
Гоголина, благодаря и на теб !
Мария, извини ме, че се забавям с отговора, но събота и неделя обикновено не съм на линия. Лично аз слагам съвсем съвсем мъничко ivory на Уилтън, после слагам мъничко розов дъст на лицето, за да му придам отенъци. Но аз хич не съм добра в лицата :) Ето тук има видео на една мацка, която страшно харесвам, която е дала нейния начин: http://www.youtube.com/watch?v=hGjsNDBC-7M
Di Ani, благодаря и на теб!
Гери, чак герой не мога да се нарека, но е факт, че добре ме предизвикаха детските лудории :)
Дани, наистина, въпреки всичко, емоциите накрая бяха много весели!
Мария Атанасова, така е, а и няма да е интересно нали :))))

Пожелавам на всяка от вас хубав, весел и изпълнен с усмивки ден!
Вики

Мария каза...

Благодаря, Вики!
Ivory нямам, само основните цветове. Ще пробвам техниката от видеото, все ще се получи нещо, пък и фондан имам достатъчно, че да мога да си позволя да опропася малко в опити да докарам приличен цвят :)
Поздрави и хубава сряда!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena