понеделник, 9 декември 2013 г.

Шоколадова торта с тиквен крем и солен карамел

Днешната рецепта е доста нетрадиционна и нестандартна, но за сметка на това - сполучлива и оригинална, далече от клишето. Винаги, когато посрещаме гости вкъщи, се стараем масата да е обилно заредена, действаме на принципа "по-добре да остане, отколкото да не стигне", а особено внимание обръщам на десерта (че как иначе:)).

Днешната рецепта същетава аромата на сочни какаови блатове, крем сирене, тиква и солен карамел. Звучи малко странно, аз също се позамислих като видях рецептата (тук), но бях абсолютно сигурна, че резултатът ще е УАУ. Естествено, американците залитат много по маслените кремове, а аз - не, затова реконструирах рецептата за пълнежа, добавих му и тиква, малко канела и ето:


Обожавам да експериментирам с вкусове и идеи. Яд ме е, че не мога да обръщам достатъчно внимание на снимките, от тях може още да се иска, но идеята е ясна :) Всъщност, в последния момент се реших да снимам.

Какаови блатове

(четири блата за форма 22-24 см.)
220 гр. брашно
50 гр. неподсладено какао
3 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. канела
1 ч.л. млян карамфил
1/4 ч.л. мляно индийско орехче

По желание, можете да добавите и джинджифил, както е по оригиналната рецепта

400 гр. захар (по рецепта е 300 гр. кафява и 100 гр. бяла, но аз нямах кафява и сложих само бяла)
150 мл. олио
3 големи яйца
150 гр. тиква (варена, печена, задушена)
1 ампула ванилова есенция
200 гр. (1/2 голяма кофичка) заквасена сметана 

Приготвяне

Смесете всички сухи съставки заедно.

В друга купа разбийте олиото със захарта, докато се смесят добре. Добавяме едно по едно яйцата и разбиваме до хомогенност. Добавяме тиквата. Ако искате предварително я пюрирайте или като мен - просто добавете и разбийте на висока скорост с миксера. Накрая прибавяме ванилията и заквасената сметана. Може при добавянето на сметаната да останат бучици, за да ги избегнете, разбийте я предварително с тел.

Към цялата тази смес добавете сухите съставки на няколко пъти и объркайте докато се комбинират продуктите, но не прекалявайте, говорили сме си за глутеновите нишки неведнъж :))))

Печете на четири, на два или на един път, както ви е удобно. Този път аз пекох на 180 гр. в две отделни форми, като ги сложих едновременно във фурната и на средата на печенето размених местата на тавите. Ако печете наведнъж, не е лошо да намалите температурата на 150-160 градуса.

Малко сега да си поговорим за блатовете и рязането на блатове. Първото и основно правило при печенето е - запознайте се с печката си. Освен от вас, от нея зависи какво ще се получи накрая. Имала съм обратна връзка от читатели, правили мои рецепти, които ми се оплакват, че блатовете им се издуват или спадат - това го прави печката. Вие можете да си мислите, че печете на 180 градуса, но реално те да са 200 или 160, така че освен да свикнете на собствената си печка, друг начин няма. И ако в моята рецепта пише 180 градуса, то на вашата фурна може да са повече или по-малко, вие я познавате най-добре, така че съобразете се с нея. Основното правило е - тънък блат се пече на висока температура, дебел - на ниска. В моите стойности това изглежда така - тънък блат - 200 гр., блат, който после режа на две - 180 гр.; блат, който режа на четири - 160 градуса.

Когато изпечете блата, оставете го 10-15 минути да изстине и след това обърнете върху метална решетка. Не е нужно да имате специална такава - ползвайте решетката на фурната. Аз ползвам и грил скарата на микровълновата фурна. Блатът се обръща, за да може да се изравни, ако има нещо издуто, а и да не изстива на равна повърхност. Ако го оставите да изстива във формата или на хартия за печене, той се "задушава" отдолу, конденз и така нататък :)

Сега да минем на подготовката на крема.

По-рано през деня си пригответе соления карамел:

200 гр. бяла захар
20 гр. вода
100 гр. масло, нарязано на кубчета
250 мл. течна неподсладена сметана
1 ч.л. морска сол (и с обикновена става, няма страшно)

Водата и захарта слагаме на котлона и чакаме да се полуи хубав карамел - със светъл цвят. Добавете солта. Сместа започва малко по-сериозно да кипи. След това много внимателно, повтарям много внимателно добавете сметаната - по малко и бягате назад, като в същото време не спирате да бъркате. Въоръжете се с дървена лъжица с дълга дръжка. Когато се добавя сметаната карамелът започва здраво да кипи и да пръска, така че внимавайте, не изсипвайте цялото количество наведнъж, иначе Ирландските гейзери ще ви завидят :))) При бъркането сместа се успокоява и хомогенизира. Махнете от огъня и добавете маслото, бъркайте докато се разтопи и оставете да изстива на стайна температура.


Когато изстине, продължете с подготовката:

175 гр. крем сирене
200 гр. тиква
250 мл. подсладена течна сметана
1 пакетче канелена захар
Ако използвате неподсладена, добавете пудра захар на вкус, но най-накрая, когато направите целия крем. Тогава преценете и добавяйте по малко.

Пасирайте крем сиренето и тиквата, заедно с канелената захар. Добавете изстиналия солен карамелен сос и разбъркайте добре. Отделно разбийте сладкарската сметана и добавете към крема.

Сглобяване

Блатовете са сиропирани с обикновен захарен сироп, с мъъничко лещников сироп към тях, но той почти не се усеща. По разреза става ясно как вървим нагоре :)
Заливката е от 200 гр. черен шоколад и 250 мл. сметана - кипваме заедно и оставяме да се охлади. Важно е да уцелим точната гъстота на ганаша - хем да се разтича, хем да е достатъчно гъст, че да остане върху тортата, а не да се стече на лова по подложката. 


Хайде, оставям на вас да прецените дали ще си приготвите тази торта у дома :) 

15 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Вики, каква красота си сътворила само... И безспорно е много интересна! Но ако трябва да съм честна, нужно ми е още време, за да свикна със соления карамел. Тогава бих пробвала и подобна торта. :) За направа, иначе за консумация едва ли ще откажа. ;)
Поздрави и хубав ден!

Kайти каза...

Не съм градивна с коментарите си, но така е винаги като съм пристрасна към неща, които ми харесват. Признавам си.
Тортата е суууупеееер !!! И снимките !!

Kайти каза...

След първоначалната еуфория да питам - с една лъжичка сол карамелът солен ли става или е само за подсилване на вкуса ? Според мен едва ли е солено, но....?
И сори за грешката - пристрастна :)))

Вики каза...

Гергана, да ти кажа, ако знаеш аз този солен карамел от колко време го обикалям :) Може би от месеци разглеждам рецепти и не се престрашавах да го направя, до оня ден :)
Кайти, толкова мила винаги!!! Карамелът не става солен, като солен, ами как да кажа - по-силен като че ли. Аз убих малко вкуса му с крем сиренето и тиквата. Има един солен привкус, но не е дразнещ, а допълващ другите вкусове.

Dani каза...

Чудесна е, Вики!
И ако можех да си придърпам чинийката....
А солта за мен я прави още по-хубава :)
Хубава седмица!

Ellie каза...

Уау, страхотни снимки на страхотен десерт! Определено ме заинтригува рецептата и я включвам в списъка " to do". Хубава седмица!

Zornitsa Nikiforova каза...

Страхотна торта! Много апетитна :)))

Pavlina Petkova каза...

Великолепна торта, Изглежда изключително вкусна и съм убедена в това! :))

Вики каза...

Много, много,, много ви благодаря! Радвам се, че шантавото ми произведение се посреща толкова радушно :))))

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Много красива се е получила тортата, Вики! За вкуса нямам съмнение - като гледам, все обичани от мен неща си сложила :) Разкош е, истински при това! Поздрави и хубав ден!

Вики каза...

Много ти благодаря!

Роси каза...

о,това със стичането на локва аз го умея много добре,не под подложката,до пода на земята стигна даже :)
Страхотна ти е тортата!Поздравления!

Вики каза...

Роси, колко локви съм събирала и аз по пода :)))) Няма начин човек да се научи, без да опитва :))) Сигурна съм, че отдавна си надскочила тези ти умения :)

Тики каза...

Много фина и красива торта, Вики!!! Как може дори за миг да си се колебала да я снимаш! Радвам се, че все пак си го направила, защото и снимките й са красиви! Хубава вечер от мен :)

Вики каза...

Тики, благодаря!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena