сряда, 12 ноември 2014 г.

Сладолед от тиква

Ехо, не сте ме забравили, нали?

Аз не съм. Мисля си често за това колко занемарен е блогът, колко несериозно се отнасям към него напоследък и колко много ми липсва. Надявам се да е приключил тежкият работен период и отново да съм на линия по-честичко.

Днешната рецепта отлежава в главата ми от почти година. Миналата година, докато се наканя, тиквите приключиха, а тази - докато намеря време, тиквата, която купих, за малко да върже малки тиквички...

В крайна сметка - думата е удържана и ето ме днес при вас:
Pumpkin icecream

Ако щете се смейте, но направата на този сладолед ми отне 3 седмици :)))). Първо купих тиквата. Около седмица я заобикалях, защото ме мързеше да я почистя.  После си направих едно карамелизирано кондензирано мляко, което изядохме с лъжичка. После си направих второ... Запретвайки ръкави в неделя да го правя, установих, че ми трябва и едно подсладено кондензирано мляко, ама не карамелизрано. После 3 дни не стигнах до магазина да си купя. И накрая реших, че ще мина и без него...

На финала, когато сладоледът стягаше във фризера, а карамеленият топинг изстиваше на котлона, аз заспах на дивана, а топингът изчезна безследно :)))) Историята мълчи...

А, да, чаках и едни орехи да пристигнат при мен.

Така че, спокойно можем да сложим подзаглавие: Сладоледено-тиквената сага, която може по епизоди да догони "И докато свят светува"...


Pumpkin icecream
В крайна сметка ето рецептата, която реално отнема не повече от 10 минути да се приготви :)
Като основа стъпих на любимия на толкова хора Сладолед с крем сирене и малинов сироп, но така придоби доста по-различно и есенно звучене.

Продукти за сладоледа

500 гр. сварена и добре отцедена тиква
270 гр. натурално крем сирене
400 гр. течна подсладена сметана
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко
2 ч.л. канела

Pumpkin icecream

Приготвяне

Тиквата сварете в подсладена вода и оставете хубаво да се отцеди, за да няма много вода в нея, която да образува неприятни кристали в сладоледа. Пасирайте я на фино пюре.

С миксер разбийте на хомогенна смес крем сиренето, карамелизираното мляко, канелата и тиквата. След това прибавете сметаната и разбивайте, докато се сгъсти. Изсипете във форма и оставете във фризера.


Pumpkin icecream

За топинга от карамел

50-60 гр. захар
150 мл. сметана

Карамелизирайте захарта на котлона и бавно започнете да прибавяте сметаната. Внимавайте, пръска и пари :) Бъркайте непрекъснато. Когато се хомогенизира, оставете за малко да поври, махнете от котлона и оставете да изстива. Сосът ще се сгъсти доста.

Шоколадов топинг

100 мл. сметана
75 гр. черен шоколад

Загрейте сметаната до точката на кипене. Махнете от котлона и прибавете натрошения шоколад. Бъркайте докато се смесят добре и оставете да изстива.

Допълнително ще ви трябват и около 300 гр. орехови ядки.

Pumpkin icecream

Когато сладоледът е добре замръзнал, извадете от формата, нахвърляйте отгоре орехови ядки и последователно заливайте с карамел, отгоре шоколад, после пак карамел.

Преди да нарежете, оставете за около 10 минути да се отпусне.

Моето лично откритие за сладолед без машина е, че трябва да се стремим сместа, която ще замразяваме, да е доста гъста. Така замръзва по-бързо и равномерно и не се налага бъркане, за да се разбиват кристалчетата.

Бон апети от мен :)

8 коментара:

Kайти каза...

Не сме те забравили :) Чудесен сладолед и снимки :) А ако някой ден, нещата около теб се успокоят малко повече, пак ще се върне старата Вики :)

tillia каза...

Вики, не си забравена! При всеки има такива периоди на по-късо или по-дълго затишие /пред буря! :) /
Въпреки сагата, поднасяш едно невероятно тиквено-сладоледено изкушение!
Поздрави!

Dani каза...

На мен ми липсваше, Вики :)
И идваш с гръм и трясък и с една до болка позната
история!
Чудесно предложение, което бих хапнала с удоволствие!

gabrielatsulin каза...

Изглежда съвършено вкесно, Вики!
Поздрави!

Йоланта Делибозова каза...

Казвала ли съм ти, че си царицата на сладоледа? А казвала ли съм ти, че любимият ми е онзи с крем сирене и малини? А случайно, че си голяма сладурана?

Gergana Lazarova каза...

Как дори си помисли, че ще те забравим, Вики... Няма да с отървеш така лесно. Я виж каква опашка сме се наредили! :)
Чуден сладолед, а и как обичам тиква... Ама си е цяла торта, какъв ти сладолед. ;) Само един съвет - за да не си играеш да прецеждаш тиквата, просто я приготви на пара. Открих, че е много по-вкусна и не така водниста (като при варенето).
Поздрави, Вики!

Вики каза...

Благодаря ви, мили момичета! Благодаря ви, че не сте ме забравили!
Прегръдки виртуални за всяка от вас!

Роси каза...

Приветствам рецептата с две ръце,предполагам,че тортата е великолепна,особено както обичам тиква във всякакви приложения без съмнение би ми се усладила и под формата на сладолед!Чудесна идея,Вики!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena