четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Шоколадова торта с рози и хортензии

Вдъхновението за тази торта дойде от няколко места - уникалният кулинарен блог cooks&bakes, един сватбен букет - Ателие Ивен и желанието този път тортата да не е изцяло покрита със захарно тесто. 
В Cooks and Bakes намерих идеалният шоколадов крем за торта - "Дяволски шоколадова торта", който допълних с някои други съставки. От сватбения букет ми хрумна идеята за декорацията. А блата изпекох по рецепта от един сладкиш с круши, на който за съжаление преди време не съм записала източника. Искаше ми се нещо наистина шоколадово, като прибавих и леко тръпчивия вкус на домашно сладко от малини - моя тазгодишна реколта :)

Продукти за блата (за форма 26 см.):
4 жълтъка
125 гр. меко масло
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
5-6 с.л. какао
няколко капки ванилова есенция
1 бурканче сладко от малини

Продукти за крема:
200 гр. натурален шоколад
300 мл. течна сладкарска сметана
4 белтъка
120 гр. масло
3-4 с.л. пудра захар
3-4 с.л. какао

Продукти за сиропа
200 мл. вода
2-3 с.л. какао
захар на вкус

Приготвяне на блата
В купа разбиваме на пухкав крем маслото и захарта. Към тях прибавяме жълтъците един по един, като гледаме всеки да се е споил добре със сместа. Прибавяме и прясното мляко (на стайна температура) и ванилията. Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера и какаото брашно. Изсипваме сместа във форма, предварително покрита с хартия за печене и намазани с мазнина стени. Печем на 180 градуса докато клечка за зъби излезе суха.

Как да не се надува много блатът в средата? Чест проблем при изпичането на блат е, че се надига много в средата и не може да се разреже равномерно. Това е така, защото често сместа се изсипва в центъра на формата. Ако започнете да изсипвате сместа като започнете да заливате от стените и оставите да се разстели навътре, няма да се надуе толкова много в средата. След като се изпече блатът, се оставя във формата да се охлади, откопчава се и се обръща върху решетка. Разрязва се винаги, когато е напълно охладен, най-добре на следващия ден.

Приготвяне на крема
В купа на водна баня разтопяваме черния шоколад. Като се разтопи, прибавяме около 100 мл. течна сметана. Бъркаме докато двете съставки се смесят добре. Накрая прибавяме маслото. След като и то се усвои от сместа, оттегляме от котлона и оставяме да се охлади напълно, но не в хладилник. Кремът се разбива до пухкавост с миксер.
Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг с пудрата захар.
В трета купа разбиваме останалата сметана с какаото.
Смесваме охладената и разбита шоколадова смес със битата сметана. Като се смесят добре, прибавяме постепенно и внимателно белтъците, докато всичко стане пухкав еднороден крем.

Сироп
В тенджерка кипваме всички съставки и бъркаме докато се смесят хубаво. Сиропът трябва да е топъл, но не горещ при сглобяването. 

Сглобяване на тортата
На мен ми трябваше малка торта, с диаметър около 18 см (не съм мерила точно). С малка чиния очертах и изрязах блата така, че да получа желаният диаметър. Изрезките запазих и използвах за допълнителни блатове, за да придам височина на тортата. Аз успях да разрежа блата, който изпекох на 3. Строежът е следният - поставяме парче блат, сиропираме леко, намазваме обилно със сладко от малини, слагаме крем (не разнасяйте до края на блата, защото като сложите отгоре другия блат, кремът ще се разнесе, а ако е до края - ще изтече; след това при измазването ще попълните "дупките"). Отгоре слагаме изрезки, сладко, крем и така до края. Горният блат не се сиропира. 

Такааааааааа, сега, ако сте разбрали какво написах, продължете, като увиете тортата в стреч фолио и я оставите в хладилника. Оставете я поне час да си почине от вас, а и вие от нея :). Починахте ли си вече? След като е добре стегнала тортата, вече можете да я измажете и отвън. Останало ви е доста крем, така че действайте смело. Там където според вас няма достатъчно крем между блатовете, попълнете и изравнете. Намажете обилно стените и върха на тортата.  Ако искате да глазурата да е напълно равна, изгладете сега, а ако искате да му придадете някаква форма, както аз, направете го след като престои малко в хладилника.

2 коментара:

Dani Dineva каза...

Ваклина,
благодаря за доверието за рецептата. Наистина е дяволски добра тази торта! Твоята е невероятна, страхотно си се справила. Поздравления!

Вики каза...

Благодаря, Дани. Наистина вкусът е уникален! Беше подарък за рожденничка, която сладко не яде, но си омете всичко, а и си поиска още :) А един от гостите си събра цялата останала торта за вкъщи :)

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena