петък, 10 февруари 2012 г.

Палачинка тип "Креп Сюзет"

Знаете ли, че креп Сюзет (crepe Susette) е кръстена на известна френска актриса, която изнасяла всяка вечер много успешно представление, в което трябвало да изяжда по няколко палачинки пред публика. В един момент толкова й дошло до гуша, че едва издържала. Тогава готвачът от близкия ресторант решил да я изненада с нов тип палачинка. Тогава, от благодарност, тя му дала позволението си да кръсти този нов десерт на нейно име. Рецептата за палачинката не се различава особено от традиционната палачинка, но има две съществени разлики - вместо мляко използва сладка сметана и накрая фламбира палачинките с ром или коняк.

Историята на моята палачинка тип Сюзет започна една ранна сутрин с молба за палачинки. Дотук всичко е наред, но отваряйки хладилника, установявам, че млякото ми няма да стигне. За сметка на това имах кофичка заквасена сметана и реших да импровизирам. Щом споделям резултата тук, значи се е получила доста добре :)
Продукти (за около 8-9 палачинки)
2 яйца
2/3 ч.ч. прясно мляко
3 препълнени супени лъжици заквасена сметана (или почти половин голяма кофичка)
4-5 с.л. пудра захар
ванилия
Брашно - колкото поеме за рядко тесто
Масло

Приготвяне
Разбиваме яйцата с щипка сол. Към тях добавяме прясното мляко, сметаната, пудрата захар и ванилията. Разбиваме докато напълно се разтворят бучиците от сметаната. Добавяме по малко от брашното, докато получим тесто с гъстота, малко по-рядка от боза. Заради сметаната това тесто е малко по-плътно от традиционния вариант с прясно мляко.

Нагорещяваме силно котлона, като оставим тигана за малко върху него, докато и той се сгорещи добре. Размазваме малко масло (то трябва да започне да цвърти веднага) и с черпак изливаме малко от сместа за палачинки. Разстиламе добре, за да стане равномерно тънка и печем. Когато е добре изпечена палачинката, тя трябва да се отделя самостоятелно от тигана, когато го раздрусате напред-назад. Тогава обръщате от другата страна. Съвет - не се опитвайте да подхвърляте точно тези палачинки, защото са малко по-тежки от другите (от опит :) и доста по-крехки, поради което при подхвърляне може да се пречупи през средата или да се разкъса.

Изпечените палачинки се пренасят в чиния и отново се намазват с масло, още докато са топли. Търпят всякакви видове сладко, но не и солено, защото има пудра захар в тестото.

4 коментара:

Анонимен каза...

Извинявам се за въпроса, но може ли да ми кажете кога се слага сладката сметана и какво количество е!

Вики каза...

Здравейте, в рецептата пише - 3 големи супени лъжици заквасена сметана и я прибавяме към яйцата и млякото. На практика тя замества част от млякото в палачинките :)
Слънчев ден,
Вики

Анонимен каза...

"... не се различава особено от традиционната палачинка, но има две съществени разлики - вместо мляко използва сладка сметана" - от това изречение се заблудих, че ще има сладка сметана, а не заквасена и попитах. Извинявам се и благодаря за отговора. Успех в сладкарството! :)

Вики каза...

:) Благодаря ви, че четете толкова подробно! Но в конкретния цитат разказвам историята на самата плачинка Сюзет, а по-надолу е рецептата по моята адаптация :) Аз пък ви пожелавам да се насладите с удоволствие и мярка :)))))
Слънчев ден,
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena