понеделник, 30 януари 2012 г.

Ябълков щрудел с ванилов сос

Предлагам ви една лесна рецепта за ябълков сладкиш, леко кисел, допълнен от сладостта и нежността на лек ванилов сос.


Продукти:
1 пакет готови кори - фини
8-9 ябълки от киселите
1 пакетче стафиди
2/3 ч.ч. галета
125 гр. масло
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела

За соса:
500 мл. прясно мляко
2 яйца
3 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.ч. захар
2-3 капки ванилова есенция


Приготвяне:
Ябълките се обелват и се настъргват на едро ренде. Заливат се с малко лимонов сок, за да не покафеняват и се оставят настрани. Маслото се разтопява в тенджерка и към него добавяме галетата и запържваме за около минута. Топлата смес, заедно със захарта, стафидите и канелата прибавяме към настърганите ябълки и размесваме добре. Разстиламе корите, слагаме много плънка и завиваме по 2 кори. Поставяме в тавичка. Продължаваме да завиваме, докато свършат продуктите. Слагайте повече плънка и гледайте да запълните и по краищата. Пече се на 180 градуса докато почервенее отгоре. Може да се залее с малко разтопено масло преди печене, но аз си го спестявам заради количеството масло в плънката. След като се изпече, покриваме с леко влажна кърпа, за да омекне, поръсваме с пудра захар и сервираме студен.

Ванилов сос (източник - "Кулинарен туризъм", Асен Чаушев)
Прясното мляко и захарта се кипват. Намаляваме котлона. В купичка разбиваме яйцата и нишестето. Аз лично заменям брашното с нишесте по 2 причини - вкусът на соса не става толкова тежък и освен това нишестето е по-нестабилно от брашното и сосът, след като изстине, остава течен, а не на гъст крем. Когато правя такъв крем, слагам равни части брашно към нишесте. Към яйчената смес добавяме малко от топлото прясно мляко, за да изравним температурата и да не се пресекат яйцата. Разбиваме добре и прибавяме всичко към тенджерката с мляко. Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти. Накрая прибавяме и ванилията. Лично мое предпочитание е да използвам течна ванилова есенция, най-добре е шушулка, която се вари с млякото и след това се прецежда, но тъй като трудно се намира, предпочитам есенцията. Ванилията на прах съм я изключила тотално от готварския си инвентар.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena