понеделник, 30 април 2012 г.

Публикация номер 100 и един шоколадов мус с кокосова бисквита

Боже, колко ми е трудно да започна юбилейната си публикация! Три пъти пиша, три пъти трия. Рекапитулацията е следната - точно 100 публикации с различни рецепти за една година и малко.

Нещо днес не ме бива много в приказките, затова преминавам към юбилейната си рецепта:

Кокосова бисквита с шоколадов мус и пресни ягоди















Продукти
:

За бисквитената основа:
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кокосови стърготини
1 яйце
125 гр. масло

За муса: (вдъхновена из някоя от рецептите от тук)

65 гр. прясно мялко
65 гр. сметана
200 гр. шоколад
3 жълтъка
10 гр. желатин
400 гр. пресни ягоди
450 гр. бита сметана

Приготвяне

Бисквитена основа

Смесваме брашното и кокоса в купа и отгоре нарязваме маслото на парченца. Размесваме добре, докато сместа стане на трохи и след това добавяме яйцето. Омесваме за кратко докато се събере на топка и оставяме в плик в хладилника да се охлади. По желание, може да добавите малко захар, но на мен ми хареса без. След охлаждането разточваме и оформяме в основата на ринг за печене, като отдолу сме сложили хартия. Покриваме с алуминиево фолио (кокосът изгаря и мирише лошо иначе) и печем за 10тина минути на силно загрята фурна.

Оставяме да се охлади. Бисквитата се свива леко при печенето, но трябва да остане мекичка, не твърда.

Шоколадов мус

Млякото и сметаната кипваме на котлона. Отделно разбиваме жълтъците на крем с мъничко захар. Като кипне млякото полека изсипваме към жълтъците и връщаме всичко на котлона. Бъркаме докато се посгъсти и добавяме натрошения шоколад. Бъркаме докато всички продукти се смесят напълно. Оставяме настрани да се охлади. Когато е достатъчно хладко, не горещо, прибавяме разтворения в малко вода желатин и объркваме. След като напълно изстине, прибавяме нарязаните на кубчета ягоди и смесваме с битата сметана.

В ринг за торта поставяме основата от кокос, отгоре заливаме с муса и оставяме в хладилника за около 2 часа.

За съжаление този път ползвах растителна подсладена сметана, но ако се прави с животинска, тогава добавете малко захар и определено ще е още по-добре. Приятен апетит :)

5 коментара:

Екскурзии Испания каза...

Много вкусна рецепта, вчера успях да я направя , става бързо и много приятна.

Привет каза...

Благодаря ви. За мен е особена важна обратната връзка, когато някой е приготвил нещо от тук. Благодаря :)

Мария каза...

ехаа,имам кокосови стърготини винаги у дома,може ли с тях да се направи бисквитката?
много ми харесва рецептата и си я слагам в любими,ще се пробва със сигурност
хубава вечер

Vaklina каза...

Благодаря, Мария
Аз съм я правила именно с кокосови стърготини. Стават като заместител на брашното.
Поздрави

Мария каза...

супер,благодаря ти

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena