петък, 1 юни 2012 г.

Орехови тарталети с ягодова сърцевина и едни бонбони за разкош

Започвайки тази публикация, установих, че най-трудното ми нещо е да измисля заглавие, което да казва всичко, което ми се иска. Затова и заглавията ми започнаха да стават доста дългички, но за сметка на това, надявам се, изчерпателни, така че все пак да предизвикат интерес. Казвам интерес, защото снимките са за слюноотделяне :)
Има дни, в които така ме сърбят ръцете да експерименти, че просто място не мога да си намеря. Имам един куп рецепти, които съм си запаметила и които искам да пробвам и когато дойде моментът за действие, все ми хрумва нещо ново и рецептите ми остават на заден план.
Конкретно за тази рецепта идеята ми дойде от една снимка в нета за шоколадов мус, в средата на който има желирано топче пресни ягоди. Да ви кажа, аз съм с огромно въображение и в главата ми веднага се завъртя картинка - гребваш с лъжичката от нежния мус и хоп, изненада, в устата ти започва да се топи леко кисело ягодово удоволствие, а контраста на вкусове направо може да те подлуди. От както видях снимката, все това ми е в главата и правя струвам, все натам ме влече.
Е, аз грабнах идеята, но я направих в тарталета по няколко причини:
1. Исках да ви покажа сладкия вариант на pate brisee или нашенското ронливо тесто
2. Исках да ви покажа и един друг начин на замесване на такова тесто, освен онзи с ледено-студените продукти
3. Да направя първия си опит да си отлея шоколадови бонбони.
4. Да си изпробвам чисто новичките формички за тарталети, с които се сдобих наскоро :)


Необходимите продукти за 12 малки тарталети са:
125 гр. масло
250 гр. брашно
50 гр. ситно смлени орехи
1 яйце
30 гр. захар
вода, само ако е необходимо

Редно е да започна да правя и снимки на самия процес на приготвяне, защото се улавям, че ми е трудно да обясня някои неща и се оплитам сама в собствените си думи.
Класическият начин за замесване на такова ронливо тесто е работата с ледено-студени продукти - масло, вода, брашно. Обаче взех, че се замислих над следния въпрос - как аджеба един сладкар в заведение да речем е в състояние да отдели минимум половин час в месенето на такова тесто, а и да не говорим как например се месят 5 кила тесто на ръка. Значи, би трябвало да има и друг начин. Намерих отговора в един от любимите ми френски сайтове (не ме питайте точно кой :)):
Маслото и захарта се избиват заедно буквално до пухкав маслен крем. След това се добавя и яйцето, което е добре да е на стайна температура, защото иначе много трудно се усвоява от маслото и захарта. След това се добавят брашното и ситно смлените орехови ядки. Замесва се тесто, като се добавя студена вода, само ако е необходимо. При мен нямаше нужда. Завиваме го добре в плик и го прибираме в хладилника за около час.
Като го извадим, то, логично е доста твърдо, затова хващаме точилката и му теглим един хубав бой, докато поомекне и стане за разточване :) Разточваме върху съвсем малко брашно, колкото да не залепне. Оформяме си тарталетите, като не забравяме да им надупчим дъното с вилица и печем на 200 градуса докато порозовеят и леко се отделят от краищата на формичките.

Сладкарски крем
Тук не съм проявила ама никакво въображение и си ползвах рецептата от тук. Мисля си, че всякакъв ванилов или шоколадов вариант е добре дошъл.

Ягодова сърцевина

Тук е моментът да ми размахате пръст защо не съм направила снимка в разрез, ама късно вече :)

100 гр. ягоди
1-2 с.л. захар
50 мл. вода
1 желатин + вода за разтваряне (Следете указанията на опаковката! Има разлика каква марка използвате, дали е на гранули или листов!)

Ягодите пюрираме с водата и захарта (в робот или с пасатор) и кипваме на котлона. Оставяме лекичко да поври, като махаме пяната, ако се образува. Отделно си разтваряме желатина в малко вода и след като набъбне го прибавяме към горещата ягодова течност, която НЕ ври вече. Ако кипи - ще пресече желатина и край. Бъркаме докато всичко се смеси добре, разпределяме във формички за лед и оставяме да се стегне в хладилника. Ако формичката е силиконова, лесно се вадят - като хапче. Ако е пластмасова - натопете за секунди в гореща вода и обърнете.


Сглобяване

Важно е да кажа - работим само с изстинали продукти!
В охладената тарталетка поставяме парченце от желираните ягоди и отгоре шприцоваме с крема, така че напълно да ги покрие. Декорирайте по желание. Аз си сложих едни бонбонки със същия ягодов пълнеж:


За бонбоните са ви нужни:

Шоколад и пълнеж по избор + формички за лед. Хич и не ви е притрябвало да инвестирате в специални форми за отливане на бонбони, идеално става и без тях.

Аз лично взех само 100 гр. шоколад, за да пробвам и ползвах ягодовия желиран пълнеж от тарталетите (преди да се желира :)))

Значи технологията е следната: част от шоколада се топи на водна баня, като:
1. Водата не опира съда, в който е шоколада
2. Водата не кипи
3. Шоколадът не трябва да е горещ
4. След като се стопи, махаме от огъня и добавяме останалата част от шоколада, за да уравновеси температурата му.

Сегааааааааа, пригответе са за сериозно мазане :) Няма как. Пригответе си един дълъг нож, лъжица и формички за лед. За 100 гр. шоколад излизат 7-8 бонбона, така че една ще стигне.
Правим следното - Взимаме щедро от разтопения шоколад и изливаме върху формичката за лед, заглаждаме навсякъде с ножа, обръщаме я надолу с главата над купата с останалия шоколад и потупваме по дъното. Целта е формите да се облеят с шоколад, но не с прекалено много. Махаме излишния шоколад, който обилно се е размазал около формичките с помощта на ножа и пращаме във фризера за 5 минути. Повтаряме процедурата още веднъж - полагаме втори слой шоколад и пак запращаме във фризера. Като стегнат добре, пълним с ягодовото пюре от по-горе. Не пълним до горе, за да си направим капачета. Пак - във фризера. След като стегне желатинът в ягодите, заливаме повторно с шоколад и подравняваме дъното. Т.е. почистваме с ножа, който използваме вместо шпатула, всичкия шоколад, който е извън формичките, за да не се наруши естетичния вид на нашите бонбони. Отново слагаме във фризера за 5 минутки и Voala - имаме си домашно приготвени шоколадови бонбони с пълнеж по избор, и то с почти пълната сигурност, че са значително по-здравословни от тези, които купуваме в магазина, просто защото знаем точно какво има вътре. Е, няма как да сме 100% здравословни, освен ако не сте решили сами да си направите шоколад, за което горещо ви препоръчвам опитите на Бубето.

Дълго стана, благодаря на тези, които са имали търпение да прочетат това словоизлияние, а ако имате желание, ще се опитам да изпрося съдействие от мъжа ми да направим едно видео точно как става отливането на бонбони.

6 коментара:

Dani каза...

Чудесно е всичко!
Благодаря за идеята за масленото тесто,
както и за оригиналното поднасяне!
Хубава вечер!

Вики каза...

Благодаря, Дани, за мен беше истинско удоволствие тази публикация!
Поздрави

Ани каза...

Невероятна рецепта. А и е представена страхотно. Направо устата ми е пълна в момента само от прочетеното, представям си в действителност колко е невероятен вкусът

Вики каза...

Ани, благодаря ти :), надявам се и правя всичко възможно да задобрявам :)

Габи каза...

Не знам на кое по-напред да се радвам :) На тарталетките ли или на бонбоните :) А идеята за скритите ягоди много ми хареса! И мен започна да ме гложди как ли са станали на вкус :) Благодаря за рецептата за ронливото тесто - и аз съм имала тези чудения! Поздрави!

Вики каза...

Благодаря, Габи! Наистина се надявам да бъда и полезна, освен да плесвам разни рецепти :)))
Поздрави

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena