сряда, 19 септември 2012 г.

Инженеро-интелигентска - черно-шоколадова реплика на рожденната ми торта

Дълго време не можах да намеря време за тази публикация, а много исках да отредя съответното, а дори и почетно място на тази торта. Поръчката дойде от приятелка на моя приятелка за юбилея на нейния благоверен. Това, което ме възхити, е страхотната конспирация, която се завъртя около изненадата за любимия човек, в която бяхме включени една стабилна клика от приятели, тортоправещи, близки и роднини на виновника, демек рожденика. Страшно ми става приятно, когато видя такава проява на обич и внимание към близкия човек, защото ме кара да вярвам, че не всичко е загубено на таз пуста земя и ценности като обич и семейство все още заемат място в сърцата на хората. Дано имам повече поводи да си мисля така.

Като посоки за тортата получих следното - да има едно човече с чертежи, метална конструкция и много шоколад и малини, и мента. Вкусът ми беше много лесен да го измисля, просто използвах основата на моята торта, като смених белия с черния шоколад но добавих и мъничко малинов ликьор - около 50 мл. (повече не ми се откъсна от сърцето:)) и мъничко ментова есенция, тъй като прясната ми мента беше на привършване, а исках да подсиля аромата на ментата, защото черният шоколад е с много интензивен вкус и за разлика от белия, трябват малко повече усилия, за да усетим ментовия хлад.

Истината е, че такова блъскане на главата падна докато измисля тази торта. Тя беше четвъртата в рамките на седмица и аз бях страшно уморена плюс довършителни ремонтни работи и пр. домашни задължения. Купонът ми беше пълен - бъркам крем, слизам в стаята да шпакловам (и това мога :))), сглобявам тортата - шлайфане, къпане, чистене, измазвам, покрива - боядисване на стени. Дните ми бяха една поредица от дейности, а никак не върви да се изложиш, особено, когато някой те е препоръчал и си е сложил главата, заедно с твоята в торбата :)))
В началото идеята ми беше да направя едно извито каменно мостче с метални перила, но пък малко ми избяга от инженерния характер на заданието. Допълнително, мостът ми се счупи и реших, че всичко ми подсказва, че трябва да е нещо друго. Освен това ми беше трудно да се спра на цвят на тортата, нещо не можех да си представя нещата. Снимката, която ми пратиха като отправна точка беше едно сиво нещо с недовършен парапет от роял айсинг, но за мен беше твърде неприемливо толкова тъмнина за един толкова хубав празник. Затова накрая се спрях на тухлена сграда, на която младежът-инженер е започнал да строи метален парапет. Е, той със сигурност се справя по-добре от захарната му реплика, а аз му пожелавам много успехи и виртуозни изпълнения!

12 коментара:

Габи каза...

Страхотно се е получила тортата! Сигурна съм, че рожденика и се е зарадвал много :)

Вики каза...

Благодаря, Габи! Аз също в крайна сметка успях да я харесам, но ми беше ужасно трудно да изчистя концепцията си за нея.
Поздрав най-сърдечен

Роси каза...

Прекрасна торта! Както казах- напълни очите на рожденика и гостите ни! :) Всички бяха впечатлени :)
За вкусовите качества- разкошотия!!! Съвършено съчетание м/у любими вкусове- шоколад, малини, мента... ( ох, как ми липсва едно парченце сега, докато пиша тези редовеее и устата ми се пълни със слюнка, а душата -с удоволствие, при спомена за вкуса на тортатаааа :) )
Сигурна съм, че ще имаме още много тортоемоции заедно :)
Поздрави и успехи!

Вики каза...

Роси, благодаря! Ама наистина от сърце благодаря!

Анонимен каза...

Много е хубава тортата, поздравления! Аз имам и един въпрос - с какъв блат е? Благодаря за отговаора предварително!

Вики каза...

Благодаря. Тази е с готови какаови платки. В секцията блатове имам интересни предложения, които можете да ползвате и тук, както и този, който аз много харесвам, защото има лек привкус на бисквита http://vaklina.blogspot.com/2012/07/blog-post.html

Анонимен каза...

Пак съм аз:) Благодаря за бързия отговор. Определено предпочитам домашни пред купешки блатове. И тъй като и аз искам да облека с фондан - последен въпрос - дали ще е много тежка конструкцията блат-мноооого крем-блат? Още веднъж благодаря и се извинявам ако съм много досадна.
Шенел

Вики каза...

Привет, отново :)
Моите торти всичките са с преобладаващо крем, затова и често използвам купешки платки, защото те почти не се усещат :) Слагам около килограм крем на малка торта, при височина 10 см. - около 8 са крем, така че няма проблем. Единствено бих ви посъветвала да облечете с тъничка платка тортата отстрани, за да не се разтича крема.
Шенел, целта на коментарите е да помогна с каквото мога, така че - моля, винаги съм на разположение :))
Поздрави

Анонимен каза...

Амиии, щом си толкова мила продължавам да питам (нали може на "ти").
Някаква марка готови платки да препоръчаш? Или с тези най-обикновените да пробвам? А да си изпека от блатовете на твоята торта (никак не ми се иска да се откажа от тях, много вкусно звучат)и да облека отстрани с купешка платка / пандишпан дали ще се получи? Аз отскоро се занимавам с торти и ги правя за собствено удоволсвие, но този път ще се за изписване на бебе и много искам да не се изложа:)И последен въпрос - цялото количество бял шоколад ли е заменено с натурален?
Благодаря и усмихната неделя!
Шенел

Вики каза...

Аз използвам на Кедър и на Сладък път - продълговатите. Мисля, че спокойно можеш да облечеш с готова платка отстрани. Съвет - за блатовете, които ще печеш, опечи доза и половина и печи на 3 пъти, а не наведнъж цялото количество. Целият бял е заменен с натурален,да :)
Винаги на линия,
Вики :)))

Анонимен каза...

Привет, Вики...Малко късно, но ето го и резултатът от моето тортоправене https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151080201285778&set=a.10150509706130778.365596.537775777&type=3&theater
Казват, че и на вкус е била добра:)
Още веднъж благодаря за помощта и подробните указания.
Хубав ден,
Шенел

Вики каза...

Привет, Шенел.
Тортата ти се е получила страхотно! Радвам се, че бях част от нея!
Поздрави,
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena