неделя, 30 септември 2012 г.

Модерен прочит на стария качамак

Мммммммммм, даам, отдавна не съм публикувала нещо солено, ще вземете накрая да решите, че вкъщи само торти и сладкиши ядем :)
Предполагам не сме единствената фамилия, която в края на месеца започва да черпи запасите си, които аз лично като мишле трупам за онези "дни преди заплата" :) Днешната рецепта е от типа каквото-има-в-хладилника като продукти, така че приемете ги само като идея, всеки може да добави каквото пожелае.
Царевичното брашно е един успешен вариант да разнообразим кухнята си, доста често забравян, но лично аз много го обичам. В публикацията също давам и един друг начин за използване на силиконовите форми. Те не са само за печене, а са и удобен начин да придадем красив вид на едно семпло ястие - като това. Нищо претенциозно - царевица, чушка, мъничко чили и доматено пюре, но поднесено така, изглежда значително по-добре, нали :)
Качамакът е една българска класика, но царевичното брашно никак не се подценява в световната кухня. Тази рецепта има лек мексикански привкус. За първи път обърнах внимание на това, че освен за традиционния качамак със сирене или с пръжки (по нашенски), можем да използваме царевичното брашно за други ястия в едно предаване "Майстори готвачи" по Фиеста ТВ. Между другото, очаквайте скоро и торта в такъв стил :)

За продуктите предлагам условни количества, тъй като всичко зависи от това какво вие желаете да сложите вътре.

Аз използвах:

Около 600 мл. вода
Царевично брашно - за не много гъста каша
кубче масло - около 50 грама

За пълнежа:
консерва царевица
лук - половин глава
1 чушка червена
3 с.л. доматено пюре
шипка люто чили

Качамакът се приготвя по познатия начин, написан на всяка опаковка. Аз, обаче винаги имам проблем с познатите бучки и затова бъркам с пасатора :) Внимавайте, кипящият качамак боли :) Когато започне да се сгъстява, е благоразумно да намалите степента на огъня. Когато е почти готово, добавям сол и масло.

Плънката не е нищо хипер сложно - задушени в малко масло и олио зеленчуци в реда лук, чушка, царевица, доматено пюре.
Всичко това може, разбира се, да бъде заменено с класическото бяло сирене, с бекон, спанак, каквото ви хрумне, всичко е въпрос на вкус.

Надявам се тази идея да ви е харесала и ако решите да приготвите нещо подобно вкъщи, да споделите резултата :)

4 коментара:

Ани каза...

Ммм, Вики, ние сме големи почитатели на качамака, така че в най-скоро време ще опитам твоя вариант :)

Fuat Gencal каза...

Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok nefis ve leziz bir görüntüsü var.

Saygılar..

Vaklina каза...

Хи-хи, Ани :) Явно все ви целя в небцето :)

Vaklina каза...

Тeşekkür ederim!(Hope this is the right way to write and say Thank you!)

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena