понеделник, 8 октомври 2012 г.

Тарта с кестени и шоколад - авангардно и безумно вкусно

Днес имам желанието да споделя с вас нещо много интересно, много вкусно и много шоколадово.Основният продукт са тези прекрасни есенни създания, коит могат да те докарат до лудост докато ги свариш и почистиш, но се отплащат с божествен нежен вкус, плътност и са особено подходящи за такива странни творения като сладкиши и десерти.

Опасна работа са това кестените. До сега съм ги използвала единствено сварени да се хрупат като семки, но само мисълта, че трябва да пощиш като маймунка, докато стигнеш до онова сладичкото вътре, оставяше половин килограм сварени кестени да изгният и мухлясат. Затова реших, че първата порция за тази година не съжалява такава тежка съдба и затова се примирих с канския труд по белене и чистене и запретнах ръкави да измисля някаква кестенова щуротия. Рецептата е вдъхновение от няколко рецепти в нета и в основата й стои, разбира се, клафутито

Ако някой все пак има по-малко нерви и търпение, съветвам да използва готовите кестенови пасти, но аз като един виден  кулинарен мазохист, предпочитам да си създам колкото се може повече грижи :) Някак си съм твърдо убедена, че това, което можеш да си приготвиш вкъщи с малко повече усилия, е значително по-добро от това, което можеш да си купиш от бурканче в магазина.


Продукти:
За ронливото тесто
250 гр. брашно
125 гр. масло
30 гр. захар
1 яйце

За пълнежа

400 гр. сварени и почистени кестени
1 с.л. кристална захар
малка бучка масло (около 10 гр.)
5 яйца
250 мл. подлсадена сметана

За глазурата
200 гр. черен  шоколад
100 мл. течна сметана

Ронливото тесто приготвяме по познатия начин - виж "малки хитринки и тънкости" за двата варианта за приготвяне на ронливо тесто. Престоява в хладилника около час, разточваме върху малко брашно и поставяме във формата - не печем предварително.

Пълнежът приготвяме по следния начин: кестените, заедно със захарта и маслото смиламе в блендер докато получим фино пюре.
Разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме леко и смесваме с кестеновата паста, към която добавяме и подсладената сметана. Достатъчно е да се бърка с телена бъркалка, а не с миксер. Целта е само да получим плътна хомогенна смес.
Белтъците разбиваме с щипка сол докато станат твърди. След това добавяме лъчица кристална захар и доразбиваме до гъста и лъскава смес.
Леко и внимателно прибавяме белтъците към кестеновата смес.

Загряваме фурната на 160 градуса. Изсипваме сместа в приготвената с тесто форма и печем 40-50 минути. Тартата е готова, когато в средата си е още течна, а краищата са стегнали и леко зачервени. Когато изстине, тартата се стяга цялата.

За заливката: разтапяме шоколада на водна баня, доливаме сметаната, още докато е на водната баня и объркваме докато се получи нещо с гъстотата на течен шоколад. Разстиламе равномерно върху изстиналата тарта (хубаво е да сме я извадили от формата преди това) и оставяме да изстине докрай.

Ще се радвам на вашите отзиви и коментари, ако решите да приготвите този не толкова труден, но много вкусен десерт.Бих се радвала също да подкрепите страничката ми във фейсбук, като кликнете бутона Like в горната дясна лента :)

8 коментара:

Таня каза...

Ох, сега ще ходя да търся и кестени! Хубаво ме подсети! :):)
Страхотна рецепта.

Вики каза...

Бягай, бягай, да не свършат :)) Пък после сподели :) И до скоро надявам се :)

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

ехее,кестени не съм яла от мнооого години!!!!
Едно време като живях в Пловдив,на главната продаваха печени...ех сладки времена!
не съм виждала тук да има,но ще проверя в големите вериги
взимам си това отрязаното парченце за кафенцето
поздрави

Вики каза...

Благодаря, Мириамс :)
Аз обожавам, но ужасно ме мързи да ги чопля :))) За печени умирам, а не помня откога не съм яла :)
Да ти е сладко кафенцето и хубав, слънчев ден!

traiana каза...

Много обичам кестени, но в такава комбинация ще ми харесат още повече:)

Вики каза...

Оооо, ще ти харесат, повярвай :) Малките ми, които не харесаха кестена ей така на зеленчук/плод????, изядоха по 2 парчета с категоричен отказ за повече от моя страна :)

DSdiva каза...

Хаха, точно днес си взех кестени и се чудя какво да ги направя, тази тарта изглежда пурфуктно!
Сърдечни поздрави :)

Вики каза...

Благодаря :) Дано и на вкус да ви се хареса! Приятно готвене и приятен апетит!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena