събота, 8 декември 2012 г.

Cassata cake

За първи път чух за Cassata cake, хич и не знам как да го преведа, в една книга за замразени десерти, слюноотделяйки по един сладолед със същото име. И понеже в предисловието към сладоледа пишеше, че има и такава торта, се поразрових из нета и открих, че това е една мноооого често правена торта, а аз пък за пръв път я чувах! Направо си ме хвана срам и само чаках да ми попадне повод:
Ах, от колко отдавна ми се правеха цветя! Имам чувството, че мина цяла вечност, откакто за последно правих опити за автентични рози.
Поводът не са розите, а рецептата, така че минавам направо към нея.


Продукти за блата:

(4 блата с диаметър 24 см) , Източник

3/4 ч.ч. бяло брашно
1/4 ч.л. сол
6 големи яйца
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.л. ванилия
 1 ч.л. фино настъргана лимонова кора

Продукти за крема

2 опаковки рикота (500 гр.)
3-4 с.л. пудра захар
500 мл. бита сметана
1/2 ч.л. ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 с.л. настъргана портокалова кора
1/2 п. желатин +2 с.л. студена вода

1 бурканче малиново сладко

Сироп за блатовете

сокът от половин лимон
1/2 ч.ч. вода
захар на вкус

Блатовете приготвяме така: смесваме брашното, солта и лимоновата кора в купа. Отделно разбиваме яйцата със захарта до гъст крем (помнете, че яйцата трябва да са на стайна температура, за да се надигнат добре, защото тук няма бакпулвер). Внимателно прибавяме от брашното към разбитите яйца. Разделяме сместа на 4 и печем в загрята на 180 градуса фурна около 10 минути.

Крем:
Разбиваме рикотата с пудрата захар, ванилията, лимоновата и портокаловата кора, прибавяме разтворения желатин и накрая смесваме с разбитата сметана. Аз използвах подсладена сметана, затова не съм добавяла още захар, ако използвате неподсладена, овкусете допълнително. 



Сглобяване на тортата:

Напояваме блата с лимоновия сироп, отгоре щедро поставяме от крема, а върху него - малиново сладко и така докато свършат. Продуктите стигат за торта с размери - 24 см. диаметър и височина 15 см.
Надявам се да опитате и да споделите :)
Поздрави,

7 коментара:

Таня каза...

Звучи супеер! Разрезче не ти ли се намира! Ще се пробва. Може би още тази седмица!

Анонимен каза...

От какво са направени розичките? Били показала и как се правят.Тортата изглежда невероятно:)

Vaklina каза...

Нямам разрез, залетя за Априлци...
Хайде, да споделиш после :)

Vaklina каза...

Привет,
благодаря много ;)Розите са от захарно тесто. Нямам стъпка по стъпка за тях, в следващия си опит ще направя постъпкови снимки, но да си призная, практика му е майката :)
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Благодаря много :) Ще чакам да видя стъпка по стъпка и да почвам с практиката :)

Dany Arizanova каза...

Здравейте!
От скоро разглеждам блога ви и страшно много ми харесват рецептите.
Записах си доста и скоро започвам изпълнението им ☺
Имам въпрос : 500 мл бита сметана ще рече течната животинска сметана,но вече разбита с миксер,така ли?

Vaklina Alexieva каза...

Здравей, Дани :)
Благодаря ти за милите думи! 500 мл. е чистото количество животинска сметана, което разбиваш с миксер.
Усмихнат ден
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena