понеделник, 1 април 2013 г.

Парфе със сок от вишни и нар

Това което е вкусно, не винаги е сложно, не винаги иска много продукти. Иска се повечко въображение и от малко яйца, мляко и брашно можеш да си направиш нещо сладичко, вкусничко и лекичко.
Можеш даже да го сложиш и в графа "диетично", ако имаш смелостта да замениш захарта с подсладител.

Днешната рецепта е с ужасни снимки :(, но пък се получи едно много приятно и леко десертче.

Основата е, познайте - обикновения сладкарски крем, моят любим creme patissier, а отгоре е залят със сироп от вишни и нар :)

Продукти:

За блата:
За форма 18 см. диаметър

2 яйца
1 щ. сол
3-4 с.л. захар
3-4 с.л. брашно

За крема

1 литър прясно мляко
6 яйца
захар на вкус
1 шушулка ванилия (може и ванилова захар)
3 равни с.л. брашно
3 равни с.л. царевично нишесте
1 и 1/2 пакетче желатин
200 мл. млечна сметана, т.е. животинска

За сиропа

1 пресен нар
250 гр. вишни (моите са замразени)
захар на вкус
1/2 пакетче желатин


Приготвяне

Оставете яйцата известно време на стайна температура. Разбийте ги с щипката сол докато се сгъстят и побелеят. На този етап прибавете захарта и разбивайте докато сместа хубаво се сгъсти. Прибавете брашното като внимателно обърквате да не спадне сместа и печете на 180 градуса до готовност - не повече от 15 минутки.

Оставете да се охлади

За сиропа - изцедете добре вишните и нара. Играчката тук е в изцеждането на нара, но аз го направих така - взех обикновена сокоизтисквачка, от тези пластмасовите, срязах нара през средата и го изцедих като портокал. След това зърната от нар ги притиснах през метален гевгир, за да изкарам колкото се може повече сок. Смесих двата сока и сложих мъничко захар.
С част от сиропа напоих блата.

За крема - яйцата, захарта, зрънцата ванилия, брашното и царевичното нишесте се разбиват с миксер. Колкото по-пухкав крем направите, толкова по-лек и въздушен ще е кремът накрая. Докато разбивате яйцата, загрейте млякото в тенджерка. Като се затопли, започнете да го прибавяте към яйцата, като едновременно разбивате на ниска степен с миксера. Върнете всичко на котлона и бъркайте интензивно докато се сгъсти сместа.
Разтворете желатина в съвсем малко вода и след като набъбне, го прибавете към топлия крем. Не се учудвайте, това е изпитана техника за сгъстяване с желатин, когато се прибавя към гореща смес :) На този принцип се прави и пана кота-та :). Най-добре е кремът да изстива на стайна температура, като често се разбърква, за да се махне коричката отгоре. Не го покривайте още горещ с прозрачно фолио, тъй като от конденза, кремът се разрежда и не бих казала, че е върхът. Ако изстива  така да се каже насилствено на по-студено, най-вероятно ще се образуват бучки, които не са много приятни при ядене :)
Когато кремът е напълно студен, прибавете към него разбитата на пухкав крем сметана. Можете да ѝ прибавите и пакетче фиксатор.

За желирането - сока от нар и вишни се смесва с разтопения на водна баня желатин и се оставя на стайна температура. Не трябва да го изсипвате веднага, трябва да изчакате леко да се сгъсти преди да залеете парфето, което също леко трябва да стегне преди това иначе ще се смесят шарките или заливката ще изтече между стените на ринга.

Когато сглобявате парфето в ринга, бъдете внимателни, трябва да сте сигурни, че рингът няма да се отвори. Тъй като аз ползвам от тези, които се разширяват на различни диаметри, а те нямат закопчалка (поне моя), много е важно да сте си осигурили защита от отваряне, защото кремът, преди да стегне, е редичък и ще стане вселба :) Аз лично го вързах с една панделка и стегнах здраво.

Сложете блата на дъното, залейте със сироп, отгоре изсипете крема и заравнете. Рингът трябва да е около 10 см. височина за това количество.

Приберете в хладилника да стяга и когато като пипнете с пръстче отгоре, то не потъва, а желето вече се е посгъстило (не напълно, за да можете да го размазвате), залейте крема с желето, заравнете и приберете за поне 2 часа в хладилника.

Приятен апетит на всеки, който се престраши да опита :)


2 коментара:

Ани каза...

Много интересен десерт. Особено ми хареса заливката..

Вики каза...

Благодаря, Ани! И на мен търпчивата комбинация много ми хареса. Иначе не е нищо сложно за изпълнение :))

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena