понеделник, 16 септември 2013 г.

Торта "Добрият дух Каспър" - манго, кокос, шоколад и сочни блатове :)

Голямото ми момче порастна! Ами порастна си - как го владеят това - да растат със скоростта на светлината, да не ти дадат минутка дъх да си поемеш, да се насладиш на момента! Като че ли вчера беше, когато го видях за първи път - гол, крещящ, с катранено черна, дълга коса, а ето сега се катери с осигурителни въжета и карабинери, прави първите си стъпки в писането и четенето и се оправя с новите технологии по-добре от задръстената си майка. А е едва на 6. Още помня колко неотлъчно залепен беше за мен, а вече пазаруваме за гаджета! Малко не е справедливо, но какво да се прави, такъв е животът, мен не ме пита :)

Сега разбирам точно и ясно какво означават думите "О, миг, поспри!" Ами, спри де! Спри или поне малко забави ход! Твърде бързо растат, просто не е честно! Но каквото и да е - нека да е жив и здрав, да расте точно толкова бързо, да не слуша егоистичната си майка, да е умен, галантен и безумно щастлив!

Малко прекалявам с удивителните, но това е :) Всичко, което искам да напиша, е малко, всичко, което чувствам, е неизразимо с думи.

Разбира се, имаше торта. Тази:


Ако можеше да говори, тя би казала всички думи, които аз не мога и нямам толкова дар слово, че да изразя. Много, много обич е вложена във всяка фуга (дори и в тази, която се е цепнала отстрани :)) Всичко трябваше да е перфеткно (вярно не е, но трябваше) - вкус, вид, всичко. Поне месец я имах в главата си, гледах, четох, планирах, търсех подходящи идеи и рецепти и в крайна сметка мисля, че успях да се справя сравнително прилично. Вкусовете бяха наистина страхотни (колкото повече остарявам, толкова по-скромна ставам :)) - единият етаж - с плътен шоколадов вкус, а другият - с екзотични нотки на манго, кокос и бял шоколад.


Сега, стъпка по стъпка да сглобим тортата. Първият етаж е с изключително сочните шоколадови блатове на "Devil's food cake" (Дяволски шоколадова торта) и пухкав шоколадов мус. А ето и как да си го приготвите у дома:

За шоколадовия блат

(4 блата с диаметър 26 см. Източник: food network)

248 гр. брашно
1 1/2 ч.л. сода за хляб
3/4 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
170 гр. меко масло
400 гр. захар
64 гр. какао
2 ч.л. ванилов екстракт
3 големи яйца (на стайна температура)
300 мл. вода
60 мл. прясно мляко

Смесваме в купа брашното, содата, бакпулвера и солта и разбъркваме добре. Оставяме настрани.

В друга купа разбиваме първо мекото масло за около 2 минути и след това добавяме захарта. Разбиваме добре, докато стане хубава, пухкава маса. Добавяме какаото и ванилията и отново разбиваме. След това добавяме едно по едно яйцата. Всяко яйце се добавя едва когато другото се е усвоило напълно. Разбиваме докато се увеличи обемът на сместа. Към тази смес добавяме около 1/4 от сухите съставки и разбъркваме добре.

В тенджерка смесваме водата и млякото и завираме до точката на кипене. Изливаме горещата вода към маслено-какаовата смес и разбиваме с миксера през цялото време на бавна скорост и накрая добавяме останалите 3/4 от сухите съставки.

Сместа е рядка, така че печете в съд със здраво дъно :) Аз използвам силиконова форма или тавичка със съответния размер. Пека на 2 пъти и след като изстинат блатовете, ги разрязвам на 2 и така получавам 4 тънки блата.

За шоколадовия мус

400 гр. черен шоколад
2 жълтъка
3 цели яйца
500 мл. течна животинска сметана
100 мл. прясно мляко
2 с.л. царевично нишесте
50 гр. захар + 50 гр. вода
1 желатин

Двата жълтъка разбиваме добре с царевичното нишесте. 250 мл. от сметаната и прясното мляко добавяме към жълтъците и разбиваме добре. Слагаме в тенджерка на котлона и бъркаме докато се сгъсти (котлонът включен, разбира се). Когато се сгъсти, махаме от котлона и натрошаваме вътре шоколада, разбъркваме докато получим еднородна, миришеща на шоколад смес. Оставяме да се охлади напълно. Тъй като му трябва доста време да се охлади, аз правя тази част от предната вечер и оставям на стайна температура да изстива докато ми потрябва (обикновено на следващия ден вечерта).

Водата и захарта кипваме на котлона и оставяме да изври до средно гъст захарен сироп. Врящият сироп добавяме към другите 3 яйца и разбиваме с миксера на висока скорост, докато сместа стане тройна и кремообразна. Смесваме с изстиналия шоколад и добавяме един желатин, разтворен в 20 гр. вода (минаваме го на водна баня преди да добавим към крема). Оставяме леко да стегне в хладилника и на финала добавяме 250 гр. разбита на пухкав крем сметана (аз добавих и мъничко пудра захар, за да туширам горчивия вкус на шоколада, но това е въпрос на вкус).

Оставяме да слегне малко в хладилника и сглобяваме тортата. Блатовете може и да не се сиропират, но аз ги полях добре със сироп от манго (заради което и долният етаж леко поддаде).

Лимонов блат

(4 блата с диаметър 20 см., източник My recipes)

Този блат се оказа изумително сочен и вкусен. Може да се направи и на къпкейкчета с лимонова глазура или направо със шрицован крем от кокос и манго, чиято рецепта ще видите по-надолу.

230 гр. захар
90 гр. меко масло
1 с.л. лимонова кора
3 с.л. лимонов сок
2 големи яйца
2 големи белтъка
240 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода
300 мл. бътърмилк (прясно мляко на стайна температура, пресечено с 1 супена лъжица лимонов сок - стои около 15 минути)

Разбиваме заедно захарта, маслото, лимоновата кора, лимоновият сок и ванилията до хомогенна, пухкава смес.

След това добавяме яйцата и белтъците един по един - всяко се добавя след като предното яйце е усвоено идеално. 

Смесваме  сухите съставки - брашно, сол, бакпулвер и сода, в купа и заповаме да прибавяме по малко към маслено-лимоновата смес. Редуваме брашно и бътърмилк докато свършат. Печем на 2 пъти на 180 градуса фурна. Получените блатове, след като изстинат, разделяме на две.

Манго мус с кокосово мляко

400 гр. натурално крем сирене (от типа Филаделфия, Hochland, Pilos)
200 гр. бял шоколад
1 консерва кокосово мляко (не съм убедена, но мисля, че е около 250 гр).
1 компот от манго (може и пресен плод)
300 мл. течна животинска сметана + пудра захар на вкус.

Разбиваме заедно крем сиренето и кокосовото мляко докато елиминираме всички бучки. На водна баня разтапяме белия шоколад и го прибавяме към кокоса и крем сиренето. Няма страшно, дори и да стане на бучки, шоколадът ще хрупка приятно. На финала добавяме и разбитата сметана.

При сглобяването на тортата, върху блатовете слагаме ситно нарязани парченца манго, отгоре крем, блат, манго, крем и така до края.



8 коментара:

Kайти каза...

Ей, къде се запиля, аз с такова удоволствия спирам тук да си почина :)
Честит първи учебен ден, разбирам какво казваш, но наистина е неизразимо, просто трябва да се почувства. Със или без торта :)
Твоята е чудна и на вид,а предполагам и на вкус :)

Dani каза...

Вики, да ти е живо и здраво порасналото момче!
Така е, не е честно, че и ние растем покрай тях!
Тортата ти е чудесна, а вкусът сигурно е божествен.
Бих предпочела компот от манго, защото не винаги попадам на вкусен плод!
Прегръдка и усмихната седмица!

Gergana Lazarova каза...

Честит празник на цялото семейство! Да расте малчуганът здрав, много обичан и винаги щастлив!
А тортата е перфектна, много любов си събрала в нея, Вики. И как ми се иска да видя парченце... ;)
Поздрави! :)

Вики каза...

Много, много ви благодаря, мили момичета!
Кайти, запилях се по ваканции, а и лятото нещо печката не ми е любов особена :) Оня ден включих котлона да правя миш-маш и печката онемя :))) Вика си - какво й стана пък на тази :))))
Дани, аз също предпочитам компот, трудно се намира хубав плод. Обикновено взимам зелен и оставям на слънце до доузрее, но определено компотът спестява време :)
Гери, трябваше да има разрез, но уви, брат ми не разбрал какво значи разрез (той беше фотографа :)) и ме снимал докато я режа :)), но не и парченце :) Друг път :)

Ани каза...

Да ти е жив и здрав , Вики, девите са страхoтни дечица :)

Вики каза...

Мерси, Ани, така е! :)

Bety каза...

Вики,
Честит Рожден Ден, на прекрасното ти момче!
Нека е здрав и успех да съпътства всичките му начинания! Много усмивки и много обич да има около себе си!

и

Ах, така е, времето, неусетно и стремително бързо лети и неминуемо ни приближава към момента, в който и децата ни ще отлетят. Това е живота. Всеки намира своя път. Ние даваме и корени и криле на децата си...
Спомням се, че Вики, той ми е по-голямото дете, точно когато беше на 6 имах за първи път това усещане..., а сега вече е студент...
НАслаждавай се на всеки миг и създавай незабравими емоции, както сега, с тази чудна торта!
Хубави вкусове и красиво оформление!
Прекрасна е!
Прегръдка!

Вики каза...

Бети, думите ти топлят! Благодаря ти за пожеланията! Аз се опитвам да бъда модерна майка, да следвам растежа и съзряването на децата, но уви, понякога ме наляга такава носталгия по мъничките бебешки ръчички...
Прегръдка и от мен!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena