понеделник, 11 ноември 2013 г.

Лимоново-боровинков чийзкейк с бадемова основа

Миналата седмица беше един от малкото пъти, в които го раздавахме ергени, ерго - децата си живееха живота с едната баба :)

Ние пък използвахме момента да се наспим, да напазаруваме, да обиколим Моловете и да се наспим (пак). Съботно, преценихме, че ще е добра идея да си поканим гости, да си поприказваме на чашка, без някой да те дърпа за ръкава, панталона или каквото друго докопа с "Мамоооо, спи ми се! Мамоооооо, искам това! Мамооооо, искам онова!" и пр. "Мамооооо-та", които вярвам, всеки чува по няколко хиляди пъти на ден.

И така, решението е взето, гостите са организирани, менюто е измислено, остава да бъде и приготвено :) В подробности няма да се спирам, не съм кулинарен гений, затова ще се съсредоточа върху десерта - моята сила:


На този чийзкейк му бях хвърлила око преди доста време и ми изкочи пред очите в момента, в който се зачудих какво да приготвя. Аз лятото чинно си събирам боровинки, разделям ги на по 250 гр. и ги бутвам във фризера, за да може през зимата да ми ухае на лято :)

Когато тръгнах да правя кейка, установих, че нямам кьорава бисквита вкъщи за основата, затова си и направих сама една бадемова основа, която, честно обра овациите, включително и аз мислено се самопоздравих за нея и си подарих усмивка :))))

Рецептата е адаптирана от тук. В оригинал е с къпини и не се съмнявам, че е точно толкова вкусен, колкото и с боровинки, но който, каквото си има, нали така :)

Продукти:

За бисквитената основа:
Основата, върху която съм стъпила е тази на Пиер Ерме за pate sucree, която ползвах за този пай, като подмених част от съставките и намалих други в следната зависимост :):

50 гр. брашно
150 гр. бадемово брашно
100 гр. кафява захар
75 гр. масло
1 яйце.

Разбих маслото и захарта и добавих яйцето. Разбих добре, докато яйцето се усвои напълно от маслото. След това доомесих с брашната.
На дъното на форма с диаметър 26 см. разпределих тестото, като го натисках с пръсти, потопени в брашно. Не съм разточвала, тъй като нямах време да го чакам 1 час да се охлади. Целта е да разпределите на равен слой тестото по дъното. Запечете за 10 минути на силна фурна - 200 градуса и извадете да се охлади.

През това време забъркайте продуктите за крема:


3 опаковки крем сирене (използвала съм натуралното на Hochland)
250 гр. захар 
180 мл. прясно мляко
4 големи яйца
1/2 голяма кофичка заквасена сметана
2 с.л. брашно
Кората и сока на един лимон
1 шушулка ванилия
1 лимонова есенция
250 гр. боровинки

Не съм убедена в точни грамаж на една кутия крем сирене, но мисля че е 175 грама.

Разбиваме заедно крем сиренето и захарта, докато премахнем всички бучки. Прибавяме брашното и ванилията (можете да замените и с ампула на др. Йоткер). След това, едно по едно прибавяме и разбиваме яйцата. Всяко следващо добавяме тогава, когато предното е напълно усвоено. Разбиваме, докато обемът на сместа се увеличи. След това добавяме последователно млякото и заквасената сметана.

Сместа изглежда, как да кажа, като супа течна, но няма страшно.

Продължаваме: в блендер пюрирайте половината от боровинките, лимона, лимоновата кора и лимоновата есенция.

Разделете сместа на две части: В едната чат добавете пюрето от боровинки и разбъркайте добре, докато напълно се смеси всичко и придобие вкусен тъмно лилав цвят.

Надявам се, не сте забравили да извадите бисквитената основа от фурната :)
Намалете фурната на 150 градуса и оставете леко открехната, за да намали по-бързо температурата.

Върху бисквитата залейте боровинковата смес, а отгоре добавете бялата. Можете да разбъркате леко, за да стане на ивици цвят. Напръскайте отгоре с останалите боровинки и печете час и 15 минути на 150 градуса.


Чийзкейкът е готов, когато е стегнал отстрани, но в средата, как да кажа - мърда :) Той ще стегне напълно след известно време, прекарано в хладилника - 4 часа минимум, за да може да се реже, но и с лъжичка също може да се яде :) Ако ще черпите гости, предвидете достатъчно време, за да изстине и стегне.
Преди да приберете в хладилника, разбира се, охладете до стайна температура.

Благодарение на яйцата, въздухът между тях и минималното количество брашно, в комбинация с аромата от боровинки и лимон, получаваме един въздушен сладкиш, лек, нежен, идеален за след тежка вечеря, защото знаем, че десертът е черешката на всяка хубава вечер!

6 коментара:

Албена Павлова каза...

Вики, страхотен е! Тези бадеми в основата много ми харесват! Ще го опитам :)
Хубав ден!

Dani каза...

Чудесен е, Вики!
И бадемовата основа много ми харесва,
защото не обичам тези бисквити и си търся винаги
с нещо да ги заменя!

Gergana Lazarova каза...

Ехааа, прекрасен чийзкейк! Един от най-хубавите, които съм виждала. Моите адмирации! :)
Хубава вечер и все такива вдъхновения!

Вики каза...

Благодаря ви Албена, Дани, Гергана! Уф, аз също не обичам основа от готови бисквити, освен може би Орео, като се замисля :)

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Прекрасен, свръх прекрасен ...! С удоволствие бих се записала в списъка за гости :)

Вики каза...

Винаги добре дошла! :)

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena