вторник, 19 ноември 2013 г.

Брауни с орехи и чийз крем с тиква

Леле, в чудо се видях, докато измисля заглавие на тази рецепта :) Толкова лесно звучи на английски, а на български - сложна работа :) Тиквената ми обсесия продължава и ще ме държи още известно време, поне докато се намира тиква на пазара.
Чудя се, колко ли пъти ще напиша днес тиква?
Удивително е това плодо-зеленчуково творение на природата, става и за супа, за солени манджи, а и за страхотни десерти. Допреди може би две години, десертът, свързан с тиква, беше или тиквеник (ох, колко го обичам), или дежурната печена тиква, обезсмъртена дори в разказите на Елин Пелин. Страхотни десерти, страхотни, но репертоарът на тиквата не се изчерпва съвсем до тях. Днес ще ви представя една идея с тиква, шоколад и орехи, която на мен много, много хареса. Рецептата е отчасти инспирирана от Ири Купенска, не защото двете рецепти имат общо, а защото, ако тя не беше представила онова нейно брайни с малини (което, между другото да кажа, е уникално просто), едва ли щях да се престраша да комбинирам брауни и чийз кейк в едно. Така че, редно си е да ѝ кажем едно "Мерси, Ири!".

Това е, така да се каже, съдържанието и основните продукти, които ще открием в това вълшебно брауни:

А тези продукти след има-няма 45 минути ще изглеждат така: 


Мммм, само ще опиша: леко нагарчащ тъмен шоколад с хрупкащи отвътре орехчета, омекотени от дъх на канела и сладост... 
Ох, отивам да си взема още едно парче...


Ден-два по-рано можете да си подготвите тиквата, като я сварите в подсладена вода или изпечете, по ваш вкус. Ако я варите, както правя аз, защото нямам нерви да чакам толкова време да се пече, отцедете добре в гевгир поне един час. 

За брауни слоя

(Адаптирано от тук)

360 гр. тъмен шоколад (60% е ок) 
125 гр. меко масло
400 гр. захар (аз сложих 300 и не стана достатъчно сладко)
100 гр. сварена тиква 
5 яйца
160 гр. брашно
40 гр. какао (с 60 по рецепта, става по-горчиво)
70 гр. нарязани на едро орехи

Разбийте заедно маслото и захарта докато получите пухкав крем. След това добавяйте едно по едно яйцата, като всяко следващо добавяме след като предното е идеално комбинирано с маслото и захарта. Добавете тиквата и разбийте (ако е добре сварена, нямате нужда предварително да я пасирата). Накрая добавете брашното и какаото. Разбивайте на ниска степен, докато всичко се усвои. Накрая със шпатула разбъркайте орехите и нарязания на много ситни парченца шоколад.

Разпределете сместа равномерно в тавичка с размери 20х20 см.

За чийз крем слоя

(Адаптирано от тук)

175 гр. натурално крем сирене
400 гр. тиква
1 яйце
1 п. канелена захар
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
3 с.л. захар

Всички продукти сложете в купа. Използвайте приставката за пасиране и направете всичко на гладка смес. По-бързо става отколкото с миксера :)

Разпределете равномерно върху брауни слоя и с леки загребващи движения оформете ивици: 

Печете на 180 градуса около 30-35 минути. Горният слой няма да има напълно изпечен вид, тъй като е чийз, а знаем, че той се стяга едва след като се охлади напълно. За да сте сигурни, че е изпечено, можете да разчитате на носа си или на дежурната клечка за зъби, която забита в браунито, ще излезе суха откъм шоколадовата му част.

Това е от мен, почерпете се или си сгответе, но не забравяйте да се похвалите с резултата :)


11 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Бързам да съм първа, за да успея да опитам от тази вкусотия. Ако знаеш колко й се чудех и аз на тази идея точно... Чудесно изглежда! :)
Поздрави!

Rosi Yordanova каза...

Голям съм фен на десертите с тиква, но вече в комбинация с шоколад става нещо божествено. Поздравления за рецептата, задължително ще я изпробвам :)

Dani каза...

Обичам тази комбинация!
И правих такова творение с круши!
С тиква предполагам колко е уханно !
Хубав ден, Вики!

Вики каза...

Ето, видяхте ли сега как ви побутвам да си сготвите едно такова :))) Дани, сигурно и с круши е страхотно. Като се замисля, с колко неща ще се получи вкусно, но така е, като сложиш достатъчно обич и всичко се получава :)
Топъл ден, момичета!

Роси каза...

Очите ми останаха в това брауни,разкошно е!Поздрави!

Вики каза...

Благодаря ти, Роси! Радвам се, че намина!

Daniela Dineva каза...

Вики,
страхотно изглежда комбинация между шоколад, чийзкейк и тиква. И аз правих подобен десерт, но без тиква...ех, защо не се сетих ;) Прегръдки и поздрави

Вики каза...

Дани, сърдечно ти благодаря! Ако не беше на Ири произведението с малини, което е любимо у дома, и на мен не би ми хрумнало :)

Unknown каза...

а тиквата за чийзкрема трябва ли да е сварена?

Вики каза...

Разбира се, че трябва да е сварена :)

Shristi Patni каза...

This looks great! I can't wait to serve it my next party!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena