вторник, 5 август 2014 г.

Еклерова торта с мус от праскови и какаово-лешникови платки

Всеки уважаващ себе си блогър просто трябва да има в менюто на блога еклерова торта J Само че, честно, хич не ги обичам… т.е. обичах, заради тежкия им вкус и класическото съчетание, което се предлага навсякъде. Днес ще ви представя моята си версия на тази торта, с какаово-лешникови платки, фин прасковен мус и профитероли с класическия крем патисие, опухкавен с мъничко сметана.



Обаче, преди да опиша рецептата, ще ви разкажа как стигнах до извода, че ми трябва такава торта. Преди време, когато служебното ми положение наложи да съм достижима навсякъде, по всяко време и да мога да реагирам на всеки клиентски каприз, си взех един смартфон. Първоначалният конфуз устройството ти да е по-смарт от теб и да ти казва точно колко време имаш, за да стигнеш до работата или че е крайно време да посетиш залата, защото от известно време не си бил по този маршрут, ме накара да се постарая да използвам максимално неговите функции и аз да намажа малко от неговите екстри J Сега имам всякакви приложения, с които мога да си резервирам билет за самолет (кога ли ще литна нанякъде се чудя), с които мога да измеря точно колко километра съм изтичала (изтрих го, защото както се сещате, активно тичам), приложение, с което мога да си платя сметката за вода, като сканирам един QR код, и изобщо всякакви джаджи, които правят комфорта ми значително по-голям J

Имам си и едно приложение, което много, ама много ми харесва – за поръчка на храна J Така де, сигурна съм, че има доста зяпнали физиономии пред монитора сега, които се чудят защо аджеба ми е такова приложение. Едно е ясно – никога не ме мързи да сготвя нещо сладко, но пък ако знаете колко ме мързи да готвя – ежедневноооооо! И когато имам сгода, абсолютно се възползвам от възможността да се измъкна от регулярните задължения да изхраня 3 момчешки гърла и да им поръчам отвън J От всичко, което съм гледала досега, най-ме впечатли едно симпатично мече – Foodpanda десетки ресторанти, от които да си избирам, пък и за такива застреляни като мен, които все забравят да изтеглят кеш от картата си, има и опция да платиш чрез виртуален ПОС. Много яко. И не последно – пуска ти нотификации да те уведоми за всякакви промоции. И въпреки че не поръчвам сладкиш отвън, това хич и не ми пречи най-безскрупулно да крада идеи от ресторантските менюта.

Днешната рецепта е точно такава безцеремонна кражба. То, трудно да кажеш кражба, като реално отмъкнах само идеята за еклерова торта, но все пак отнякъде трябва да се започне, нали така J Другото дойде от само-себе си. Видях разкошни праскови на пазара и си представих съчетанието на един пухкав профитерол, заобиколен от леко киселия вкус на праскова и подчертан от ароматен лешник.



 Отново изглежда сложно, но на практика е доста икономична рецепта - не се изискват много продукти, само много яйца, сметана, захар...

За профитеролите се доверявам изцяло от много време на рецептата на Пиер Ерме - един от моите идоли в сладкарството, както и на неговите насоки при печенето им, и досега нямам гаф с еклерчетата.

Продукти за профитеролите

(Около 40 мини еклерчета)
80 мл. вода
100 мл. пълномаслено прясно мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
75 гр. масло
100 гр. брашно
3 цели едри яйца

Подготовка

Включете фурната на 200 градуса
Сложете да заврят заедно водата, млякото, маслото, солта и захарта, като леко разбърквате. В мига, в който заври, прибавете наведнъж цялото количество брашно и бъркайте интензивно с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Продължете бъркането, докато се образува топка тесто. То трябва да е сухо.

Извадете и оставете да изстине. Прибавете яйцата - задължително едно по едно, като всяко следващо се слага, когато първото е напълно усвоено. Разбивайте постоянно, на висока скорост. Първоначално, като добавите яйцето, сместа става като на парцали, но с разбиването се хомогенизира. След като прибавите всички яйца, продължете да разбивате около 2-3 минути. 

Профитеролите и еклерите бухват, когато тестото е добре разбито. В него се образуват милиони балончета въздух, които при печенето се разширяват (физика му се вика на това ;)) и по този начин тестото набухва.

Сложете тестото в пош с кръгъл накрайник номер 10 (това ползвам за профитероли) и започнете да шприцовате кръгчета с диаметър 2-3 см. на разстояние поне 5 см. едно от друго. Аз ползвам тези специалните килимчета за макарони, които са очертани и стават перфектни :)

Сложете тавата във фурната и печете 15 минути, като на всеки 5 минути отваряте и затваряте вратичката на фурната (за да излезе парата). 

Готовите еклери оставете леко да изстинат.


Пригответе си Creme patissier или така нареченият сладкарски крем. Но, за Бога, не ползвайте брашно! Моля ви :) Този крем се сгъстява от яйцата и с царевично нишесте. Това не е каша, това е крем и то един от най-фините кремове в сладкарството: 

70 гр. захар
30 гр. царевично нишесте
4 цели яйца
1/2 шушулка ванилия/ампула/пакетче ванилена захар
350 мл. прясно мляко
200 мл. бита сметана

Млякото, захарта и ванилията загряваме на умерен котлон. Разбиваме заедно яйцата и царевичното нишесте. Ако има бучки - прецедете сместа. Като се загрее млякото, започнете да го прибавяте към яйцата (а не обратно), докато изравните температурите и разбира се, не спирате да бъркате. След това върнете на котлона и бъркайте, докато получите гладък крем. Ако има бучки - или пасирайте с пасатора, или прецедете. Оставете да изстине, като бъркате от време на време, за да не хваща кора. Когато е напълно студен, смесете с предварително разбитата сметана.

Напълнете еклерите като използвате същия накрайник номер 10. Ако имате специалния "filler", ползвайте си го :) Но аз го нямам, а ми се иска :)


След като си направихме еклерите, да започнем да печем и сглобяваме тортата :)

Какаово-лешникови платки
(2 платки с диаметър 18 см.)

200 гр. лешникова паста
2 яйца
30 гр. какао
70 гр. брашно
50 гр. захар

Разбийте всички продукти без брашното докато получите гъста, лепкава смес. Прибавяйте брашното лъжица по лъжица. Трябва да получите още по-гъста и по-лепкава смес :) :) :). 
Фурната загрейте на 190 градуса. Сложете хартия за печене на дъното на ринг за печене. Разстелете равномерно половината от сместа (трябва да си помагате с шпатула или лъжица, тъй като е гъста). Печете около 10 минути.

Лешникова паста се прави много лесно - взимате около 250 гр. сурови лешници и ги смилате с блендера, докато станат на паста :) Това е :)

Прасковен мус

2 големи зрели праскови
300 мл. сметана (ползвала съм подсладена растителна тук)
1 пакетче желатин


Измийте и обелете прасковите.
Оставете желатина да набъбва в 30 гр. студена вода. Разтворете го след това на водна баня.
Прасковите смелете на пюре. Смесете с разтворения желатин. Част от пюрето отделете във формичка да се желира (това за центъра на тортата). 
Останалата част оставете да се желира напълно (около 2 часа). След това разбийте сметаната докато се сгъсти, но не е напълно гъста (знаете растителната сметана се сгъстява значително повече от животинската). Когато е в това състояние (сметаната имам предвид), прибавете напълно желираното пюре и разбийте с миксера. Сгъстява се много сериозно. Така направих аз (щото трябваше да я правя на части) - така остават парченца праскова, които много приятно се усещат в крема.

Иначе можете да разбиете сметаната, да добавите още нежелиралото пюре и да оставите в хладилника да стегне.

Сглобете тортата в ринг по следния начин:

Какаово-лешникова платка
Нарязани на тънки парченца праскови (те ще сиропират платката)
Крем - около сантиметър
Прасковеното желе, което отделихме във формичка, го слагаме в центъра на тортата.
Еклери - подредете ги плътно един до друг.
Запълнете с крем, докато се покрият еклерите и прасковения център
Какаово-лешникова платка
Тънки резени праскова
Крем

Украсете с парченца праскови и профитероли. Накрая залейте еклерите с шоколад (който забравих :))

Не знам за вас, но аз се уморих да пиша :) Дано на вас не ви писне да ме четете, но днес имаме 2 рецепти в една публикация - еклери и торта :) Да ви е вкусно!

16 коментара:

Kайти каза...

Аааа зави ми се свят..хич не се уморявам да чета (под секрет...главно затова идвам :) Поздравления, ако продължа ще започна да заеквам, нечленоразделни звуци ми идва да издавам...страхотна си знаеш го :)

Gergana Lazarova каза...

Ех, Вики... Уж си уважавам блога, ама не питай какъв страх изпитвам от това да приготвям торти... Затова пък се радвам на вашите. :) Чудесна е тортата ти! Но ето това е кулминацията за мен: "Видях разкошни праскови на пазара и си представих съчетанието на един пухкав профитерол, заобиколен от леко киселия вкус на праскова и подчертан от ароматен лешник." Направо ми се доядоха не едно, ами две парчета от това пухкаво, сладко творение...
Прегръдки и усмихнато утре!

Йоланта Делибозова каза...

О, колко е прекрасна! Фантастична торта, Вики!

Роси каза...

Грандиозна торта,Вики!Като се има предвид,че и еклерчетата си направила лично,наистина е поела голяма доза труд ,време и старание!Но пък и на вид,предполагам и на вкус си постигнала уааау ефект!Хубав ден!

Вики каза...

Благодаря ви, мили мои! Благодаря :)
Гери, тайна е, не казвай на никого, но винаги, когато правя торта, съкращавам живота си поне с 2 месеца от притеснение :)

Zornitsa Nikiforova каза...

Вики, продължавай с тези благородни "кражби"! Такава наслада за очите и душата е тази торта! Откак съм я съзряла, не спрях да се облизвам! Прегръдка!

Вики каза...

Зори, Благодаря ти! Прегръдки и на теб!

Анонимен каза...

Здравейте. Искам да попитам, дали може да се приготви и с праскови от консерва? Благодаря ипоздрави, Лидия :)

Вики каза...

Здравейте, Лидия:)
Разбира се, че може да се приготви с праскови от консерва. Можете и с ананас или с какво то друго пожелаете.
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Kak izglejda tazi rastitelna smetata

Вики каза...

Всяка сметана за разбиване с масленост под 30 %.
Поздрави

Светла каза...

Здравей! Много ми харесва рецептата и ми се иска да я пробвам, но се чудя дали би издържала покриване с фондан, разбира се след измазване с маслен крем?

Вики каза...

Здравей, да ще издържи, но я облечи с тънки платки и отстрани.
Поздрави,
Вики

Светла каза...

Благодаря за отговора :) Аз понеже съм доста начинаеща, да попитам тези тънки платки си ги слагам в ринга преди да почна да редя платовете с крема, така ли?

Вики каза...

Точно така :) слагате блат отдолу, обикаляте стеноте на ринга с платки, чиято височина е равна или по-голяма от височината на тортата, след което редите крем еклери крем блат и т.н. :) Поздрави

Светла каза...

Много ви благодаря!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena