вторник, 22 ноември 2011 г.

Спаначени кюфтенца

Тези кюфтенца са резултат от доста проби, а като основа мога да посоча книгата на Пенка Чолчева и нейната "Златна готварска книга".

Продукти:
6-7 средно големи картофа
500 гр. спанак (замразен или пресен)
1 малка глава лук
1 яйце
сол, джоджен, черен пипер на вкус
малко брашно (ако е необходимо)
галета за овалване

Приготвяне
Картофите се сваряват с кората и се оставят да изстинат. Обелват се и се настъргват на ренде. Спанакът, ако е замразен се оставя да се размрази добре и хубаво се отцежда от излишната вода. От него не трябва да изтичат сокове, иначе ще ядем пюре. Ако е пресен, спанакът се бланшира за кратко във вряща подсолена вода, отцежда се добре и се нарязва на ситно. Прибавяме към настърганите картофи. Добавяме фино настъргания лук, яйцето и подправките и месим като кайма за кюфтета. Ако сместа е по-рядка и не се оформя добре, може да се добави малко брашно за сгъстяване. От нея се оформят кюфтенца с намокрени ръце, които се овалват в галета. Пържат се от двете страни в сгорещена мазнина до порозовяване. Поднасят се топли или студени с млечен сос.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena