сряда, 30 ноември 2011 г.

Бисквитена торта

Всички имаме спомен от онези бисквитени торти с нишестения крем, който беше "върхът на удоволствието". Аз лично от дете не можех да погледна такава торта, заради тежестта и твърде наситеният ужасен за префиненото ми детско небце вкус :) Другото, влудяващо ме мен нещо беше фактът, че тортата неизменно се сервираше в тава, а парчетата се изгребваха с лъжица или обратното - с трион, защото бисквитите не са поели от твърде гъстия крем.
Много рядко съм правила бисквитени торти, по-скоро замествах бисквитите с бишкоти и правех един лек сметаново-млечен крем, комбиниран с плодове. Да, обаче с мъжа ми скоро посетихме едно заведение за бърза закуска в някакъв МОЛ, където тотално успяха да преобърнат представите ми за бисквитена торта. Най-нахалничко отидох при госпожата на щанда и се опитах да измъкна рецептата, но ударих на камък, не защото жената не искаше да я даде, а просто защото не я знаеше, но най-услужливо ми извади тортата, даде ми да я разгледам, дегустирах 2 парчета и реших да пробвам. Ето моят опит, който се оказа успешен. Трябва малко да поработя върху шоколадовата част, но се получи много вкусна комбинация.

Продукти (за форма с диаметър 24 см)
2 големи пакета обикновени бисквити
1, 600 литра прясно мляко
4 яйца
2 с.л. брашно и 3 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.ч. захар или на вкус
100 гр. масло
няколко капки ванилова есенция
2 пудинга шоколад
кората на един портокал
200 мл. сладкарска сметана
200 гр. тъмен шоколад

Приготвяне

Млечен крем:
Слагаме млякото на среден огън да се затопли. През това време разбъркваме добре яйцата, нишестето, брашното и захарта. Може да се използва и само брашно, но вкусът много натежава, а само царевично нишесте е доста нестабилно. Сместа с яйцата се прибавя към затопленото мляко и на бавен огън при непрекъснато бъркане чакаме да се сгъсти. По законите на Мърфи това се случва точно в момента, в който се чудите дали да не добавите още една лъжица брашно, ей така за всеки случай. Не прекалявайте с гъстотата на крема, защото, първо той стяга още при охлаждане и второ - ще използваме неговата влага, за да напои бисквитите.

Шоколадов крем
Приготвяме пудингите по указанията. Аз направих грешката да взема без варене, но тук би се получило по-добре, ако пудингът е с варене. Прибавяме фино настърганата портокалова кора и  половината от омекналото масло, разбито на крем. Заради разликата в температурите - пудингът без варене е студен, маслото стана на малки парцалчета, които не се усещат като вкус, но естетически не е много приятно. Затова е по-добре да се използва пудинг с варене, като маслото се прибавя, когато той е охладен, но не студен.

Заливка:
Сметаната се слага на котлона да заври. В момента, в който се появят балончета, се оттегля от котлона и с нея се заливат натрошеният шоколад и останалото масло. Разбърква се добре, докато шоколадът се разтвори напълно и се оставя настрани да се охлади.

Сглобяване

Изрязваме една подложка за торта точно с размерите на формата за торта. Слагаме на дъното и запечатваме ринга. Бисквитите натрошаваме на едро в две отделни купи (чупим наполовина и след това още наполовина). Запазете част от млечния или шоколадовия крем, за да може накрая да загладите малко отгоре с чист крем. В едната купа изсипваме млечния крем (охладен, не горещ), а в другата - шоколадовия. Във формата изливаме част от бялата смес, заравняваме и отгоре слагаме тъмната. Редуваме докато не свършат смесите. В този момент тортата изглежда отчайващо и има по-скоро консистенцията на гъста супа, но не се притеснявайте, престоят в хладилника ще й се отрази добре: бисквитите ще поемат от влагата на крема, маслото ще стегне, двата крема - също и ще се получи желаната форма. Просто имайте търпение. Оставете тортата в хладилника поне за 2 часа. Като я раздрусате, не трябва да мърда :). Когато стегне добре идва ред на заливката. Извадете тортата от формата, като първо прекарате тънък нож между стените на ринга и тортата, за да не се сцепи. Поставете я на решетка - можете да използвате решетката от грила на микровълновата фурна или дори решетката на готварската ви печка. Отдолу поставете тава, за да има къде да се отича останалата глазура. Много е важно глазурата да не е студена, за да може да се излива добре, нито да е топла, за да не разтопи тортата - просто охладена на стайна температура. Глазурата се излива върху тортата, като се започва от центъра и с кръгови движения се разширява към краищата - ако всичко е наред стените ще се покрият от стичащата се глазура. Повторете още веднъж, ако желаете. Върнете тортата обратно в хладилника и консумирайте поне 5-6 часа след като е приготвена. Още по-вкусна е на следващия ден.
Останалата заливка приберете в хладилника. Това е ганаш. Когато се втърди добре, разбийте с миксер и консумирайте като крем или доукрасете тортата като шприцовате крема по ваше желание. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena