събота, 10 декември 2011 г.

Никулденски шаран с карамелизиран лимон и орехи

Започвам тази публикация с ясното съзнание, че:
1. Никулден мина
2. Предлагам снимка на сурова риба :) - не се справям със снимките на тъмно, а и на връх празника някак си нямах желание да се занимавам със снимане
3. Вероятно това ще е единствената рецепта с риба, която ще намерите тук, защото аз я приготвям по принцип само на скара, само пъстърва.
4. Никога нямаше да се навия да правя шаран, ако не бях го получила армаган от чичо ми, който си има развъдник за рибки, демек - рибарник :)
Споделям тази рецепта, защото се оказа много вкусна - казва ви го човек, който риба не яде, а и защото сосът си заслужава и може да се поднесе и с друга риба. Сосът го знам от баща ми, който е рибеният готвач във фамилията. В нета има много рецепти и те, бих казала се припокриват доста, та това е моята версия:

Това ми е най-голямата налична тава, с диаметър 38 см. Рибата е без глава, защото изпитвам истински ужас и невъзможно чувство за вина, когато от чинията или тавата ме гледат едни изпъкнали, зловещи рибешки очи :) Всеки със страховете си :)

Така, за тази рецепта са необходими:
1 хубав шаран, не много тлъст
2 големи глави лук
2 лимона
2 големи консерви домати
1 купичка почистени орехови ядки
малко захар, сол, дафинов лист, зехтин
дебела игла и конец :)

Приготвяне
Надявам се в рибарския магазин да ви направят услугата да почистят рибата вместо вас :) Ако имам цял, непочистен шаран - ще го подаря, честна дума :) Веднъж ми се наложи да чистя риба и то бременна в 9-ти месец... Повече няма да разказвам. Така, да се върнем към по-важното - ако като мен се чувствате зле в компанията на рибешки очи, без скрупули отрежете главата още сурова. Трябва да усвоите умението да режете със затворени очи :) Измийте добре рибата и я осолете цялата - отвътре и отвън. Приберете в хладилника и оставете за няколко часа.
Плънката може да се приготви и предния ден:
Загряваме много малко зехтин в голяма тенджера. Запържваме лука до прозрачно и го задушаваме след това до омекване. Към него прибавяме натрошените на едро орехови ядки. Запържваме, за да може орехите да си пуснат аромата и мазнината. Прибавяме смлените домати, захар - около 1 супена лъжица, сол на вкус. Оставяме да ври на тих огън. През това време в отделен тиган карамелизираме захар до светло-кафяво. Към нея прибавяме нарязан на ситно лимон - не повече от 1-2 кръгчета, и малко вода. В началото карамелът става на бучка, но след това се разтапя. Прибавяме това към соса, прибавяме дафиновия лист и оставяме още малко да поври на котлона. Не трябва да извира цялата вода, просто да се смесят ароматите. Оттегляме от котлона и махаме дафиновите листа.

С част от плънката пълним корема на рибата, като гледаме да разпределим навсякъде (може да цепнете навътре с нож за филетиране). След това зашиваме от всички страни, включително и мястото, където се е намирала главата. Слагаме рибата в тава и около нея разпределяме останалата плънка, покриваме с лимонени резени, за да не прегори кожата. Завиваме плътно в алуминиево фолио и печем във силна фурна поне час и половина. След това отваряме рибата, поръсваме по няколко кристалчета захар върху лимоните и печем, докато изври водата от соса.

2 коментара:

Unknown каза...

Все си мисля ,че шарана не ми е любим....тук чуденката е с коя друга риба мога да заформя тази рецепта...харесва ми идеята,обичам риба.....но шаран...не

Вики каза...

Привет,
мисля че пъстървата ще стане чудесно :)
Поздрави,
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena