Ето и самата торта, а после и рецептата:
Това е едно унесено влюбено мече от женски пол, демек - аз, което държи балонче в ръка, сладко полегнало в тревата, стои и си мечтае :) По-долу - близък план на розите. Именно рози, защото те са цветето, най-голям за мен символ. Обожавам ги.
Това, което още ми се иска да спомена е, че вкусът е доста спорен. За мен отсъствието на яйца и мляко даде отражение върху плътността и вкуса на блата, но пък фъстъченото масло му придаде много интересен аромат и вкус. Кремът не се хареса на половината от фамилията, но го публикувам, защото вкусове - всякакви, а рецепти за постни сладкиши - малко :)
Постен шоколадов блат с фъстъчено масло:
100 гр. фъстъчено масло
300 гр. захар
300 гр. шоколадов кувертюр
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч. вода
Намерих постен шоколадов кувертюр, но той успешно може да се замени и с тъмен шоколад, тъй като в него се съдържа само какаово масло и разни други не-животински съставки :) Разбиваме първо само фъстъченото масло и полека към него добавяме захарта. След това, при непрекъснато разбиване, добавяме на струйка разтопения кувертюр и разбъркваме докато се усвои добре. Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и постепенно - водата.
Печене - аз направих грешката да изпека цялото количество наведнъж, а блатът толкова се наду, че докато се изпече отвътре, изгоря отгоре и отстрани и се наложи доста да изрежа от него. Затова, по-добре, разделете мислено количеството на 3 и печете блатовете отделно - на 170 градуса до готовност.
Постен кокосов крем:
1 консерва кокосово мляко (400 гр.)
захар на вкус
4-5 с.л. царевично нишесте
2 пакетчета кокосови стърготини
Сваряваме захарта с кокосовото мляко и добавяме разтвореното в студена вода нишесте. Бъркаме докато се сгъсти. Сваляме от огъня и добавяме кокосовите стърготини.
3 коментара:
Чудесна е тортата на вид,лъха много любов от нея.За вкуса те разбирам напълно,тъй като и на мен преди два дни ми се наложи да правя постна торта.В интерес на истината,постещите я харесаха,но не и аз.А от подобна на крема ти смес правих постни кокосови бонбони,които първи се изядоха,но на мен отново не ми харесаха,даже ми идваха по-постни и от тортата.Но явно постещите не мислят като мен.
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря ти! Странно нещо са постещите хора - предполагам всичко сладко им харесва, защото така им се яде, че нивото на критичност е спаднало до минимум :)
Чудесна торта, Вики. Аз не умея да правя торти, но ми се иска да споделя с теб една идея за семпъл сладкиш тип кекс, който може да бъде направен и на мъфини. Рецептата е стара и не помня от коя леля съм си я записала в тефтера.
Досега съм го правила 2-3 пъти и е много подходящ за закуска или за десерт през постите. Харесва се на почти всички. Прилича на медена питка.
Прави се така: В тенджерка се слагат: 1,5 чаена чаша вода; 0,5 чаена чаша мед; 1 чаена чаша захар. Възвира сместа докато се стопи захарта. Оставя се малко да изстине.
Прибавят се 1ч.чаша счукани орехи, 1 ч. лъжичка сода, 1 ч. лъжичка канела, 1 ч. лъжичка смлян карамфил. и 2 ч. чаши брашно. Разбърква се добре (може и без миксер) и се изсипва в намаслена тавичка. Пече се при около 200 градуса. След като се опече, което се пробва с клечка, се изважда и се завива тавичката с ал. фолио за да се запази малко влага. Като изстине се реже. Може по желание да се гарнира с нещо. Успешна седмица.
Ваня a_t_a@abv.bg
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!