Основният й цвят е слонова кост, а отгоре лекичко е мината с лавандулов дъст. Цветята са минати със сатенен оттенък и затова блестят така на снимката.
Блатовете са готови, а отвътре е с шоколадов мус и карамелизирани банани.
Шоколадов мус
95 гр. сметана
95 гр. мляко
200 гр. черен шоколад
4 яйца
Захар - по желание или ако използвате неподсладена сметана
450 гр. бита сметана
10 гр. желатин
В тенджерка кипваме заедно сметаната и млякото. Отделно разбиваме яйцата докато се хомогенизират, но не до кремообразна консистенция. Темперираме с горещата смес и връщаме всичко на огъня, като бъркаме непрекъснато. Към тази смес, още на котлона прибавяме начупения шоколад и продължаваме да бъркаме докато всичко се стопи и придобие консистенцията на крем с тъмно-кафяво, плътно оцветяване. В началото изглежда като пресечено, но впоследствие всичко се смесва перфектно.
Оставяме сместа да се охлади на стайна температура и когато вече не пари на пръстите, добавяме разтворения в малко вода желатин. Оставяме да изстине до край и смесваме с предварително разбитата сметана. Оставяме в хладилника да се охлади напълно. Преди да пълним тортата, разбиваме добре с тел.
Карамелизирани банани
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. глюкоза
вода, колкото да намокри захарта
3 банана, нарязани на дебели кръгчета
В тенджерка смесваме водата, глюкозата и захарта и оставяме на котлона докато започне да се карамелизира. Когато се получи карамел, добавяме бананите и разбъркваме. Плодовете пускат малко вода и сместа се втечнява леко. Това е перфектно удобство, защото след това служи като сироп за блатовете. Махаме от котлона и оставяме да изстине, преди да слагаме върху тортата.
0 коментара:
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!