понеделник, 29 октомври 2012 г.

Сладкиш с тиква

С бясна сила се задава един празник, който аз не възприемам, малко ми е далече от мисленето, но пък обичам тиква :) Досега тиквените ми умения се свеждаха до печена тиква с мед и орехи и един яйчен десерт с тиква, който прилича на крем карамел, ама с тиква ;) Колко ли пъти повторих думата тиква :))) Ааа, и разбира се, баница с тиква. Като бяха малки моите правих злополучни опити за крем супа, но опитът завършваше с нежни оранжеви пръски върху всяка моя блуза, дреха на детето, пода, масата и всичко в обкръжение един метър. Дотогава не бях осъзнавала колко е голям обсегът на плюещите способности на децата.
Както и да е, една от причините да не правя тиква е, че този плод ли е, зеленчук ли е, има ужасното свойство да крие оранжевата си сладост зад една огормна дебела кора, а пък и на всичкото отгоре е затрупана с огромно количество лигаво семе. А пък и изисква титанични услия и огромен нож да я нарежеш. Затова и вкъщи това нещо се приготвя по повод - обикновено Бъдни вечер. Да, но едни такива мили търговци явно са предусетили, че вероятно аз не съм единственият индивид, който избягва тиквата, заради неспособността й да се нареже и са се заели да отменят мързеливи, а и малокалибрени домакини (представете си картинката на 40-килограмова девойка с нож колкото нея и една 10-килограмова тиква), като обелят, почистят и нарежат това жУвотно на подходящи за всеки парчета.
Търсих много из нета за рецепти за десерти с тиква, но да ви кажа честно разнообразието не е толкова голямо, колкото го очаквах, а и нещо почти нищо не можа да ме привлече. Скоро ще публикувам още една рецепта за Whoopie pie с тиква, но това е. Оригиналното име на този сладкиш е "Granny Kat's pumkin roll recipe", взела съм я от allrecipes.com. Да призная, като видя в заглавието рецепта от бабините тефтери, някак си инстинктивно се доверявам (и с право, както се оказа), просто защото по времето на нашите баби не е имало сухи смески и всякакви други овкусители, допълнители и какви ли не други -ители.
Продуктите се намират във всяка кухня, кремът съм го сменила, защото тези с много масло са ми тежки, а този стана бомба.

Продукти за рулото

(тавичка с размери 40х40 см.)

3 яйца
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. брашно (аз сложих почти цяла)
1 ч.ч. тиквено пюре (добре сварена и намачкана тиква)
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела

 За крема 

1 Филаделфия
200 мл. подсладена сметана
3-4 с.л. пудра захар
1/2 капсулка лимонова есенция

В оригиналния крем има крем сирене, масло, захар и ванилия.















 

Приготвяне на рулото

Затоплете фурната до 190 градуса.
Аз не съм използвала електрически уреди, просто една обикновена бъркалка, но естествено, може и с миксер.
Разбийте яйцата със захарта, добавете тиквеното пюре и канелата и разбийте добре. Прибавете брашното и содата и разбъркайте докато се получи гладка смес. Печем върху хартия за печене до готовност. 
Тестото се прехвърля върху навлажнена кърпа и още топло се навива с нея на руло. Не е нужно да обяснявам, че трябва да е чиста, нали ;) Оставя се така навито да изстине. 

Крем

Разбийте крем сиренето с пудрата захар и лимоновата есенция. Към нея добавете течната сметана и разбивайте, докато получите много гъст крем.

Ми, това е, нищо сложно, много вкусно :)

Ако имате желание да получавате новини с всяка нова рецепта, кликнете върху Like бутона горе вдясно и рецептите ще идват при вас :)

10 коментара:

Dani каза...

Рулото е станало чудесно!
И с тази плънка...
Поздрави и хубаво настроение!

Elena /Моите хобита - блогът на Елена Кандева/ каза...

Изглежда чудесно....аз не обичам чак толкова много тиква, хапвам я умерено, и само заради сезона, но...рулото ми допада! :)

Вики каза...

Благодаря, Дани,
весел и ползотворен ден и на теб :)

Вики каза...

Аз обичам, но ми е омръзнало от стереотипните десерти, които всички сме правили милион пъти и затова се опитвам да намеря нещо алтернативно, хем за да успея да си задоволя вкусовите капризи, а и да съм полезна на хората, които ме четат.
Поздрави!

dobenceto каза...

Дали не може да се замести тая плънка с някакъв друг вид. В нас не сме почитатели на сметановите неща :)

Вики каза...

Разбира се, че може :)
Оригиналният крем е:
1 крем сирене
100 гр. меко масло
3-4 с.л пудра захар

За мен специално е много тежък с масло, но си е до преценка. А можете да експериментирате във всякакви вариации - маскарпоне с малко шоколад, например.

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

Щом има крем сирене, не може да не е хубаво!Поздрави за новаторството в тиквените рецепти!

Вики каза...

Благодаря, Соня! Вярно е това за крем сиренето, супер удобно е да завъртиш нещо с него - вкусно, леко :)
Целта ми е наистина да правя нещо ново, нетипично, но все пак достъпно за всеки, просто да дам нов поглед върху нещата, които използваме всеки ден :)
Весел ден

Анонимен каза...

Здравейте, не сте написали в рецептата кога се слага крема , по презумция преди да се навие рулото. Но когато го сложих върху горещият блат , кремът започна да се топи и резултата няма нищо общо със снимката. Единствената утеха е че и без вид поне е вкусно

Вики каза...

Привет, много се извинявам за неуточнението, но по презумпция, когато се прави руло с пълнеж, блатът задължително е студен. Това правило важи за абсолютно всички сладкиши. Никога не се смесват горещи съставки. Сметаната няма устойчивост на горещина и започва да се топи. Поне резултатът е бил вкусен :) Следващият път опитайте със студени блат и крем и няма да имате този проблем :)
Поздрави,
Вики

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena