сряда, 15 януари 2014 г.

Торта Minecraft с разкошни боровинкови блатове

Отлагам тази публикация, защото рискувам да бъда доста груба, черногледа и зла с оглед на това какво ми причини мойто брат с невинното "....ааааааааа, Вальо иска торта" и моето още по-невинно "Ми, че как! За него винаги!". Ама, да знаех, щях да внимавам какво отговарям :))) В крайна сметка изводът е "ВИНАГИ, подчертавам винаги питайте за какво иде реч, преди да кажете, ОК" :))) Оказа се, че Вальо, тире, мойто племенник любим иска не какво да е, а Майнкрафт! Първо, честно казано чух "Майнкампф" и няма да ви разправям какви очи отворих! Ми то, съзвучие, какво, човещинка :)))) Не, че като чух поправката ми олекна...

За непросветените - Майнкрафт е игра, изцяло кубична, в която се правят разни неща, но визуално мен ме интересува това, че е изцяло кубична, ама изцяло! Всичко е в малки кубчета, квадратчета, пикселизирана, абе като..., като... ъъъъ "Матрицата", само че създадена в различни нюанси на зеленото...

Така, поне вкусово можех да си правя каквото си искам :)

Ето я моята измъчена торта, моята няколкочасова борба с боички и четки. За сведение, само мечът е направен от около 100 квадратчета само за някакви си 6-7 часа. Отделно бояджийските услуги отнеха почти едно денонощие, на фона на което някаквите си 2-3 часа за моделиране на тези на пръв поглед семпли фигурки, направо не е за споменаване.

Отплеснах се ;) Ето:


Снимки набързо, ама толкоз! Като я завърших половин час преди да излезем - толкоз! Това е!
На всичкото отгоре мойто брат беше обещал да ми снима разрез, ама йок! Изял останалото, което прибра от детския клуб и разрез - дръжкиииии!

Поне беше вкусна, много вкусна. Тези блатове ми влизат във фаворитите при всички положения. А как биха се вързали с един хубав шоколадов мус, ооох! Тази е с адаптация на крем с маскарпоне от тук, ама всичко по реда си :)

Първо блатовете! Само искам да подчертая, че кокошият ми мозък за пръв път си позволява да не публикува източник на рецептата, просто, защото е забравил да си го запише! Така че, моите искрени извинения към автора на рецептата (чуждестранна е), за това, че няма да го спомена с добро поименно, но пък не пречи всички дружно да му кажем Тенк ю :)

Мисля, личи си, че ме е тръшнала лигнята :) Минавам по темата.

Продукти 

(за форма с диаметър 24 см)
400 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л. сода
180 гр. масло
400 гр. захар
80 мл. лимонов сок
1 с.л. лимонова кора
4 големи яйца
270 мл. бътърмилк
300 гр. пресни или замразени боровинки (в моя случай замразени)

Значи, действаме си по стандарт: сухите съставки ги смесваме и ги пресяваме заедно.
Разбиваме на хубав пухкав крем маслото (меко, на стайна температура и захарта). Прибавяме към тях лимоновия сок и лимоновата кора и продължаваме да разбиваме. Може да стане малко на працали, няма драма.
Едно по едно прибавяме яйцата, като следващото прибавяме, когато първото е идеално усвоено.

Зарязваме миксера и действаме оттук нататък с телена бъркалка (от мен да мине, може и със силиконова :)). Важното е да не се прекалява с бъркането. Към маслено-яйчената смес започваме да редуваме сухи съставки и бътърмилк, като добавяме от всяко по няколко пъти - 3-4 поне. Това защо се прави, не знам, но така са ми казали, така правя :)
На финала, директно прибавяме замразените боровинки и правим не повече от 2-3 оборота с бъркалката. Идеята е да не смачкаме боровинките.

Пекох блатовете в две форми едновременно във фурната, като на средата на печенето размених местата им. Тази смес не е добра идея да я печете на порции, защото боровинките ще си пуснат сока и ще стане малко кофти. Та, печем си ние на 180 градуса до готовност и оставяме да се охлади. След 10-15 минути обръщаме на решетка да изстинат напълно. Не ги прибирайте топли примерно във фурната, какъв хубав конденз се получава, няма да разправям :)


Кремът, както писах е семпличък - по-горе е линкът с рецептата, но аз го направих с 3 опаковки крем сирене (щяха да са 4, обаче кукувицата аз съм купила едно с копър, нямаше да му стои добре :), 300 гр. бял шоколад, добавих малко лимонови корички (от тези, които продават в пакетче на Kotany), и няколко капки есенция лимон. Намалете и количеството бита сметана на 250 мл.

Ами, това е от мен :) Четете, смейте се, забавлявайте се при мен :)
Вики

14 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Малкко измъчено звучиш, ама си е заслужавало, браво! :) С усмвика напред сега към следващото предизвикателство.
Чудесна е, да е жив и здрав племенникът ти и смело да следва мечтите си винаги - с усмивка, разбира се! :)

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Вики, развесели ме :) Явно ти е олекнало от реализираното обещание, но си представям каква борба е било. Това с копъра беше върха на изненадата :)))
Записвам си за проба тези хвалени блатове. Тортата е супер, продължавай да даваш смели обещания. Бива си те (в правенето на торти) :)
Сърдечни поздрави!

Dani каза...

О, аз се изкефих на написаното, така както и ти, след като е минало известно време от приготвянето.
За блатовете съм сигурна, че са чудесни.
И аз бих правила шоколадов мус, защото не съм толкова голям любител на маскарпонето!
И си се справила чудесно с кубовете!
Поздрави, Вики!

tillia каза...

Посмях се за твоя сметка, но в края на крайщата се е получила великолепна торта! Не пишеш отзива на виновника, но предполагам че ти е мнооого благодарен!
Приятна вечер, Вики!

Ани каза...

Страхотна торта. А за блата - думи нямам. Влиза ми във фаворитите още преди дя съм го направила. Благодаря ти , че го сподели с нас.

Kайти каза...

Лигнята ти е забавна :)) а тортата - чудна, само този меч как стои така изправен...е те това не ми стана ясно :))

Ellie каза...

Ехаа, сигурна съм, че малчуганът е бил във възторг! Пък ти вече си Любимата леля :)
Тортата изглежда страхотно, а сигурно е била и много вкусна, като гледам какво има вътре :)

Вики каза...

Гери, благодаря ти :) Аз само така си мрънкам, иначе много обичам предизвикателствата.
Елти, изпадам в паника, когато има обстоятелства, които ме възпрепятстват да си изпълня обещанието :)
Дани, благодаря ти за окуражаващите думи! Да, комбинацията на боровинки с лек шоколадов мус, ще е вълшебна!
Tilia, смей се на воля :) За мен усмихнатите очи на племенника ми пред тортата и думите "Моята торта, лично направена от леля ми" са повече от награда!
Ани, непременно опитай и се похвали :)
Кайти, мила, благодаря ти, че никога не ме подминаваш!!! Мечът има едно дървено шишче, което минава по цялата му дължина и се забива в тортата.

Хубав ден, мили, мили момичета!

Вики каза...

Ели, изглежда сме писали почти едновременно и не съм видяла коментара ти :)))) Благодаря ти за милите думи! Винаги съм искала да бъда онази, при която тичат племенниците, когато родителите им ги ядосат, а аз ги лигавя и заговорнича с тях :)))))

Роси каза...

Вики,честито на рожденика!Мисля,че старанието ти няма начин да не е било поощрено с голяма прегръдка,тортата е страхотна!
С пожелание за релаксиращ уикенд!

Вики каза...

Благодаря ти, Роси! :))))

Unknown каза...

Здравейте,
Предстои ми да правя такава украса за торта на сина ми, моля помогнете ми с меча - как точно е направен, разбрах за шишчето, но самия той от какво е ...аз мислех за някаква вафлена кора или...

Вики каза...

Здравейте,
мечът е направен от гъм пейст. Можете да намерите рецептата в блога. Първо си направих шаблон от картон, с който изрязах основната форма от бяло тесто. Разточих дебело и сложих шишчето. Оставих да изсъхне напълно. След това изрязах милион квадратчета, които редих едно до друго. След като изсъхнаха, ги боядисах.
Поздрави,
Вики

Вкусна Minecraft торта каза...

Охо тортата е много яка. Това е торта на известната игра за Minecraft. И аз ще се опитам да направя такава торта.

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena