понеделник, 7 април 2014 г.

Гъм пейст - домашно захарно тесто за изработка на цветя

Много се чудех какво да напиша за тази торта, щото рецептата не е нещо УАУ.
Ползвала съм блатовете от любимата ми шоколадова торта, кремовете са два - единият със крем сирене, заквасена и бита сметана и ягоди, а вторият - шоколадов мус, от остатъка от който направих разкошен шоколадов сладолед, но за него - в друга публикация... Някой ден...
Ето я самата торта:


Затова, реших в тази публикация да ви опиша последната рецепта, който изпобвах за гъм пейст. Това е специално захарно тесто, предназначено за изработката на цветя, защото позволява да се разточва много, много тънко, почти до прозрачност, много е еластично, съхне много бързо и е просто приказка за работа.

В цялата си тортена "кариера" никога не съм работила с купешко захарно тесто, освен, когато карах сладкарските си курсове, но това не се брои :) Винаги си приготвям - за покриване правя винаги тестото на Димитрана, чиято рецепта съм описала, когато преди повече от три години направих първата си торта. Това тесто е страхотно за покриване, но за фигурки, цветя и разни елементи е малко трудно да се работи с него, защото е много бавно съхнещо. А за времето, през което съхнат фигурките, се деформират от тежестта си.


Както се оказа, този гъм пейст е страшно удобен при работа с молдове, с които направих кошничката и надписа. 

Принципно не съм много фен на молдовете аз, защото придават много голяма еднообразност на тортите, но няколко вълшебници ме убедиха, че е възможно да се използва молд, за да се направят много, много красиви неща. Така реших и аз да опитам :)


Рецептата за гъм пейст е на Алан Дън - моят цветарски идол :) от книгата "Sugar flowers skills".

Естествено, аз я адаптирах към нашенските продукти, но това не промени качествата ѝ :)

Продукти

(за около 500 гр. тесто, което ми стигна за всичко по тортата, плюс това, което изхвърлих и не намери мясотото си върху тортата)

25 мл. студена вода
10 гр. желатин
500 гр. пудра захар
3 ч. л. тайлоза (или 3 ч.л. gum tragacanth, или 2 ч.л. СМС)
1 с. л. глюкоза
3 ч. л. олио (по рецепта – бяла растителна мазнина – тяхното Криско, демек)
1 голям белтък

Разтваряме желатина в студена вода и чакаме хубаво да набъбне. Става като гъба поресто.
В купата на миксера пресяваме пудрата захар и тайлозата.
Загряваме желатина на водна баня, докато се разтопи и към него прибавяме глюкозата.
Пускаме миксера да се върти бавно и сипваме желатина с глюкозата, белтъка и мазнината.
Оставяме да се разбива, докато стане топка. После доизмесваме, ако има нужда с още пудра.
Накрая намазваме цялата топка с мазнина, за да не хваща коричка. Опаковаме в свежо фолио плътно и държим в хладилник.

Моите коментари:

Това, което ми направи впечатление е, че трябва да се сложи точно толкова пудра, все едно ще започваш да го работиш веднага - да спре да лепне и да е достатъчно твърдо, но гъвкаво за моделиране. Като престои (в хладилник го държа) зрее, но, понеже, аз го направих по-меко с идеята, че е като на Димитрана тестото (втърдява се след като престои), то си остана такова и леко лепне. Трябва да доизмеся с нишесте или пудра, докато го докарам да може да се разточва.
И друго - месих го в Андрю, не знам как ще се измеси на ръка, но според инструкциите в книжката, иска доста месене. След като е готово, трябва да се намаже с мазнина отвън, за да не хваща коричка.
Другото, което ми направи впечатление е, че не стават много наситени цветовете, като омесиш с боя - малко по-пастелни са, но и аз не експериментирах колко боя може да понесе. На мен ми трябваха бледи цветове, колкото като основа, защото после си дъствам отгоре и не ми пречи.
Може да се работи веднага с него, но Дън препоръчва да престои 12 часа.


Видно е, че още имам да поработя върху цветята си, за да ги докарам поне малко да приличат на тези на Дън, но и за това има време :)

Надявам се тази публикация да е полезна за всеки, който обича да си играе със захар и ви пожелавам спорен и усмихнат ден :)

13 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Нямам си вяра, че мога да си играя със захарно тесто (успешно имам предвид), ама пък с такъв кеф и с таква наслада те четох и разглеждах, Вики! Прекрасна торта си сътворила, майсотрски си я изписала/нашарила/декорирала... Браво! :)
Усмихнат ден ти желая! :)

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Полезна е, Вики! Благодаря ти, че сподели! Много, много рядко работя със захарно тесто, но като покажеш някоя от твоите торти и желанието ми отново тръгва нагоре! Въпреки, че още ми държи влага последния провал :) Цветята са страхотни! Поздрави и хубав ден!

toni_n каза...

Вики, благодаря ти за споделената рецепта!
Аз също използвам домашен фондан. Само черно и червено си купувам, че те са ми проблемни за постигане на цвят. Тези дни за първи път си купих гъм пейст и все още не съм го пробвала. Следващият път обаче, ще меся ;)
Спорна и усмихната нова седмица ти желая! <3

П.П. И тук да кажа, че тортата е прекрасна! И розите също ;) :)

Kайти каза...

Аз съм от безполезните кибици - нито опит имам, нито желание да се захвана на секундата с цветоправене от захарно тесто, нито пък читав коментар ще ти оставя по темата дето с нещо да ти е полезен, щото аз май тортите наготово ги харесвам ...бе спам отвсякъде...ама ти се радвам Вики - и на теб и на хубавата кошница с рози :)

Вики каза...

Мили момичета, толкова ми е мила всяка хубава дума, която получавам от вас!
Гери, слънчево момиче, някога, преди три години и аз си нямах вяра, че мога да си играя с това нещо. Сега обожавам!
Снежи, радвам се, че моите торти те стимулират да опитваш отново! Знаеш, че ако имаш нужда от помощ, винаги ще съм насреща!
Тони, благодаря ти! Да, черно и червено трудно се постигат, затова аз мажа с четката отгоре :)))) Голям бояджия станах :))))
Кайти, коментарът ти е повече от читав, защото връща усмивката на лицето ми всеки път като те прочета!
Прегръдки!

Анонимен каза...

Пробвах рецептата но гъмпейста стана ронлив >< (честно казано за пръв път се опитвам да работя с такова нещо).Може ли съвет какво точно съм оплескал? Може да съм сложил твърде много пудра...но иначе беше бая лепкаво тестото.

Вики каза...

Здравей, извинявай за закъснелия отговор, но блогът беше в кратка почивка :) Спазвай точно количеството захар. За да стане ронливо, значи си прекалил със захарта. Тестото трябва да престои, за да стане както трябва :)
Вики

Anita каза...

Дали давате часове?

Anita каза...

Дали давате часове?

Вики каза...

Здравейте, благодаря ви за комплимента, но не - не давам уроци. Нямам самочувствието на толкова добра, че да давам уроци, а и за мен това е хоби, което за съжаление напоследък е останало на много заден план :(
Поздрави,
Вики

Unknown каза...

Прекрасна творба сте изваяли. Чудна торта и разбира се много труд за да стане толкова хубава. Благодаря ви,че споделихте с нас рецептата си за гъмпейст. Може ли да споделите от къде си взимате тайлозата(СМС)?

Вики каза...

Здравейте, много благодаря за милите думи! Дори и години по-късно, винаги ти става драго да го чуеш <3. Аз от доста време не се занимавам с това поради прозаичната причина нямане на време, но мисля, че във всеки онлайн магазин за сладкарски материали можете да намерите тайлоза. Можете и да си купите готов, сега са по-достъпни :) Преди шест-седем години беше много трудно да се намери качествен гъм пейст или беше ужасно скъп, затова си ги месехме :) Усмихнат ден,
Вики

Antonia Ney каза...

Здравейте, красива е тортата, а къде може да се закупи тайлоза?

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena