неделя, 3 април 2011 г.

Торта за пораснал мъж

Тази торта правих за един малък сладур, който направи 3 годинки. Трудното в нея беше това, че трябваше да съчетая в нея вкус за големи и за малки. А и майка му ми каза да правя каквото искам :) Е, къде ти такава свобода! Но тази свобода направи избора ми на дизайн много труден. Започнах да се чудя какво да правя така, че да зарадвам не едно, ами много деца. А на какво се радват децата? На фигурките и малките животинки от захар, които мълниеносно изчезват още с духането на свещичките. Започнах да си мисля какво е детството, как да го нарисуваш върху торта? То е точно като пролетта - свежо, весело, детето расте точно както пролетната пъпка, погалена от слънчевите лъчи, разцъфва в разкошен цвят, окъпан в сутрешна роса. Затова хич и не се замислих да се опитам да пресъздам цвета на живота, свежестта и радостта.И щастливият рожденник! Мога само да му пожелая тези искри в погледа си да запази през целия си живот!
Това, малкото, което се е заредило до рожденника с чиния в ръка, е синът ми, който едва позволи на детето само да си духне свещичките :)

Тортата беше на два етажа, като единият беше за малките - ягодов чийз крем, а другият - за големи - крем дулсе де лече с Филаделфия и сметана.

Сироп за напояване на блатовете:
2-3 с.л. захар
50 мл. вода
3-4 с.л. сладкарска сметана

Приготвяне:
Карамелизираме захарта докато се разтопи, като не я оставяме много да покафенява, за да не горчи. Прибавяме вряла вода - започва да пръска и да кипи, така че внимание! В началото се образува една коричка от карамелизирана захар, която бързо се стопява. Като се стопи, прибавяме сметаната, разбъркваме леко и махаме от котлона. Блатовете се сиропират с охладения сироп, ако е топъл, ще се разпаднат.

Ягодов крем:
1 Филаделфии
1 голяма заквасена сметана
100 мл. сладкарска сметана
3-4 с.л. пудра захар
около 200 гр. ягоди
Желатин при нужда

Приготвяне:
Разбиваме добре Филаделфията с пудрата захар. Към нея прибавяме заквасената сметана, а после и разбитата на пухкав крем течна сметана. Прибавяме ягодите, добре почистени (аз обелих семките) и пюрирани. Оставяме за малко в хладилника, ако има нужда, прибавяме и един разтворен желатин. Аз сложих и няколко капки червена сладкарска боя за подсилване на цвета и контраст с ваниловите блатове.

Карамелен крем
1 консерва подсладено кондензирано мляко
2 Филаделфии
400 мл. сладкарска сметана

Приготвяне
Кондензираното мляко се вари в затворената консерва 3 -3,5 часа, като гледаме непрекъснато да е покрита цялата с вода. Това карамелено вълшебство носи звучното име "Дулсе де лече". Охлажда се до стайна температура. Разбиваме заедно Филаделфията и карамелизираното мляко и след това разбитата на пухкав крем сладкарска сметана. Няма нужда от допълнително захар, защото дулсе де лече е достатъчно сладко.

Маслен крем за измазване:
200 гр. масло
300 гр. пудра захар
5-6 с.л. карамелен сироп
1 ч.л. ванилова есенция.

Приготвяне:
Масленият крем в чист вид за мен хич не е вкусен, затова се изкуших към него да добавя карамелова нотка и смея да твърдя, че не сгреших. Маслото на стайна температура се разбива с пудрата захар на крем. Към него една по една лъжица се добавя карамеловия сироп (карамелизирана захар, вода и сметана) до получаване на хубава кремообразна консистенция.

Част от крема размесих с трохи от блата за измазване на по-големите неравности. Тъй като тортата е вита, рискът в горната си част да е по-неравна е голям. С другата част измазах стените. 

Всяко цветенце е правено на ръка, без нито един кътър. Елементите са слепвани към тортата с роял айсинг (един белтък се смесва с пудра захар до хубава лепкава консистенция като лепило). Айсингът може да е с различна консистенция в зависимост от това за какво ни трябва.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena