вторник, 20 септември 2011 г.

Мекички със сирене

Тази сутрин установих, че целият хляб ми е мухлясал и традиционната мързелива филийка с кашкавал отплува в графа невъзможна закуска. Да де, ама когато човек се готви да пътува, в хладилника му няма особено какво да се яде... Установих, че имам малко мляко, едно яйце и разбира се брашно и реших да импровизирам на тема мекички, тип палачинки със сирене. Основата знам още от майка ми и беглите спомени като дете за едни пухкави мекички, но не като онези традиционните, които се надуват здраво (незнайно защо на мен винаги тези ми остават сурови отвътре). Хванах купата и бъркалката и си викам "Каквото излезе, това ще да е". То пък излезе вкусно:
Чак и една снимка на бърза ръка успях да спретна. Така де, 

Продукти за 9 броя
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
брашно
натрошено сирене
1 щ. сол

Разбиваме добре яйцето и към него добавяме киселото мляко, содата и солта. Разбиваме добре. Към него добавяме брашно колкото да се получи средно гъсто тесто - нито да тече като палачинка, нито толкова гъсто, че да не може да падне от лъжицата. Прибавяме натрошеното сирене и объркваме. 
В тиган сипваме мазнина, която трябва добре да загрее, гребваме с лъжица от сместа и изсипваме в горещата мазнина. Не оформяме допълнително, те сами заемат формата си. Когато се зачервят, се обръщат да се запържат и от другата страна. Няма да се притеснявате, че част от тестото изтича. Готовите мекички се пренасят на салфетка да попият мазнината. Сервират се топли.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena