понеделник, 26 септември 2011 г.

Чийзкейк с горски плодове без печене

Това е мързеливият вариант на чийз кейк, в който спестяваме много от дългото печене охлаждане и пр. В оригиналния си вариант чийз кейкът преминава през няколко етапа - изпичане на бисквитената платка на стрес температура от 200 градуса, охлаждане; изпичане на чийз крема на ниска температура от порядъка на 150-160 градуса за поне час и половина и съответното охлаждане и накрая - топинга, който ако съдържа желатин, както е в повечето случаи, също изисква своето време за подготовка. И така един чийз кейк може да отнеме цял ден (не че скоро няма да ви представя и оригинала :) )Моля за извинение за качеството на снимката - децата научиха апарата да плува и сега ползвам назаем един, който не съм изучила добре, а тази снимка е правена в такъв здрав екшън, че не е истина.

Продукти за форма с диаметър 28 см.

2/3 пакет шоколадови бисквити "Закуска" (тук спокойно можете да развихрите въображението си и да избирате каквото ви хареса на пазара - с ядки, без ядки, с глутен, какао, пълнозърнести, многозърнести и пр. Всичко е въпрос на вкус)
1/2 п. масло
2 големи заквасени сметани
2 оп. крем сирене или фина извара
2 оп. йогурт с извара и ягоди
пудра захар на вкус
2 желатина
250 гр. малини
250 гр. боровинки

Приготвяне
Смиламе бисквитите на фин прах. Ако нямате блендер, сложете ги в плик и ги бийте така, все едно някой здраво ви е ядосал (двоен ефект - чувствате се по-добре и бисквитите са чудесно смлени :)). Към тях прибавете маслото, нарязано на парченца и месете, докато продуктите се смесят добре и парченцата масло не се усещат между пръстите. Аз малко се изхитрих и вместо масло сложих останал ми от една торта маслен крем. Тук, разбира се, въображението може да се развихри и да добавите различни видове смлени ядки, дори сушени плодове и всякакви есенции, стига естествено да следвате съчетанието на вкусовете. След като омесите бисквитената платка, изсипете я на дъното на форма за торта и силно притискайте с пръсти, като може да оставите и по стените около сантиметър височина. Оставете в хладилника докато правите крема.

В купа разбийте добре крем сиренето с малко пудра захар. Прибавете йогурта и заквасената сметана. Опитайте на вкус и ако трябва прибавете още пудра захар. След като постигнете гладка и нежна консистенция, прибавете разтворения желатин, като внимавате да не се пресече (не изливайте цялото количество наведнъж, а прибавяйте по малко). След като се усвои и желатинът, прибавете плодовете и леко объркайте, колкото да се смесят. Изсипете крема върху охладената бисквитена подложка и върнете в хладилника за поне 2-3 часа. Декорирайте с малини, а по желание можете да направите малинов сироп (кипвате малко малини със захар, охлаждате, добавяте желатин и цели малини и изливате охладен върху кейка и връщате в хладилника за още поне час или докато се желира).

От голямо значение е изборът на крем сирене. На нашия пазар не се предлага (или поне аз не съм попадала) толкова фина извара и ако се използва извара вкусът на кейка се променя, защото кремът има доста зърнеста структура и не е особено приятен. От друга страна нашенската извара я правят с доста високо съдържание на сол, която се усеща дори и след прибавянето на захар.

1 коментара:

Fruits4Sofia каза...

Любимия ми десерт <3 Tова е най- вкусното нещо на света! Тази рецепта за чийзкейк ми е любима <3

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena