петък, 30 септември 2011 г.

Патладжан и чушки с гауда

Това е интерпретация на традиционните чушки с доматен сос, но без пържене, сравнително диетична и определено по-лека манджа за летните месеци и не чак толкова студените есенни дни. Аз да си призная обожавам есента заради изобилието от зеленчуци и възможността да проявиш творчество в приготвянето им. Възползвам се от всеки един момент да слагам на масата колкото се може повече зеленчук, защото като дойде зимата направо ми се доплаква от картофи :)

Ето моето предложение:
Продукти:
2 патладжана
3-4 червени чушки
3 пресни домата
3-4 скилидки чесън
50 гр. сирене Гауда
50 гр. топено сирене
сол на вкус
зехтин
магданоз за поръсване

Приготвяне
Патладжанът е доста особен зеленчук, при пържене попива мазнина като гъба и когато го ядеш, не се усеща вкусът му, а олиото. Затова избягах от традиционното пържене и го изпекох на барбекюто. Ако печем във фурна, патладжанът трябва да се набоде с вилица, за да изтекат горчивите сокове и да не се пръсне. Изпекох и чушките. Оставих да изстинат покрити, обелих ги и ги подредих в керамична тавичка, предварително намазана със зехтин. Поръсих със сол и отгоре залях също с малко зехтин. Отделно запържих прекарания през преса чесън в зехтин, добавих настърганите на ренде домати, прибавих сол и малко захар и оставих да поври леко на котлона. С доматения сос заливаме чушките и патладжаните и печем около 15-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това добавяме настърганите сирена и запичаме докато се разтопят и леко се зачервят. След като извадим от фурната, поръсваме с магданоз.

Сега да споделя един трик за пърженето на патладжан, за който това лято ме светна майка ми. Първо патладжанът се нарязва на ленти, дебели около половин сантиметър, посолява се и се оставя да се отцеди. След това се измива. Олиото се загрява в тиган с капак. Преди да се сложи патладжанът да се пържи се залива обилно с водка от двете страни. Слага се в горещото олио и веднага се покрива с капака. След половин минута се обръща. Явно водката създава някакъв вид запечатване и патладжанът не поема толкова мазнина, а отвън се образува нещо като хрупкава коричка. След това се отцежда върху салфетка. Тъй като по този начин патладжанът не е напълно готов за консумация, след това трябва да претърпи и друга термична обработка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena