В тази торта няма нищо оригинално, рецептата не е моя, не съм проявила и грам импровизация, даже бях и леко скептична към вкуса й. правих я за рождения ден на сестрата на мъжа ми, който празнувахме вкъщи. Часове преди гостито ми се струваше крайно неприлично да няма торта, в крайна сметка какво е рожден ден без торта? Обиколих няколко магазина, докато намеря нужните ми продукти и се захванах. Става сравнително бързо, а вкусът й наистина наподобява бонбоните "Рафаело".
Продукти за тортата (източник):
1 пакет готови блатове
1 кондензирано мляко - подлсадено
250 грама меко масло
100-200 грама кокосови стърготини
100 грама смлени сурови белени бадеми
За захарния сироп:
300 гр. вода
100 гр. захар
За заливката:
1 заквасена сметана
1 желатин
пудра захар на вкус
Приготвяне:
За сиропа: захарта и водата се кипват докато се стопи захарта. Използваме сиропа топъл
За крема: Мекото масло се разбива на хубав пухкав крем. Към него се прибавя горещото кондензирано мляко - консервата се отваря и се поставя в тенджера с кипяща вода, която е до средата на консервата. Когато се затопли достатъчно, се прибавя към разбитото масло. Ако млякото е студено, маслото ще се стегне и ще стане на парцали. Разбиваме известно време и към тази смес, която изглежда много рядка, се прибавят кокосовите стърготини на части. Внимавайте, прибавяйте по малко, за да не се сгъсти много кремът. Може да ви остане кокос, не е задължително да се използва цялото количество. При охлаждането кремът ще стегне още заради маслото. Накрая прибавяме и смлените според вкуса ви бадеми.
За заливката: заквасената сметана се разбива с малко пудра захар на вкус и към нея се прибавя разтворения желатин.
Сглобяване:
В откопчаващ се тортен ринг поставяме първия блат - сиропираме обилно, тъй като кремът не е много сочен. Разпределяме равномерно част от крема върху блата и поставяме втория. Повтаряме сиропирането и крема. Слагаме третия блат, сиропираме и него. Закопчаваме ринга и отгоре изливаме заквасената сметана с желатина. Оставяме в хладилника за поне час, час и половина. След това изваждаме от ринга и измазваме отстрани с останалия крем (другото се изяжда:). Накрая поръсваме отгоре и отстрани с кокосови стърготини и готово.
Бележки:
1. Кремът стяга доста, затова не го сгъстявайте прекалено.
2. Кокосовите стърготини омекват след около денонощие и тогава не хрупа толкова силно
3. Тортата търпи и захарно покритие, но в този случай се измазва отгоре и отстрани с маслен крем
Продукти за тортата (източник):
1 пакет готови блатове
1 кондензирано мляко - подлсадено
250 грама меко масло
100-200 грама кокосови стърготини
100 грама смлени сурови белени бадеми
За захарния сироп:
300 гр. вода
100 гр. захар
За заливката:
1 заквасена сметана
1 желатин
пудра захар на вкус
Приготвяне:
За сиропа: захарта и водата се кипват докато се стопи захарта. Използваме сиропа топъл
За крема: Мекото масло се разбива на хубав пухкав крем. Към него се прибавя горещото кондензирано мляко - консервата се отваря и се поставя в тенджера с кипяща вода, която е до средата на консервата. Когато се затопли достатъчно, се прибавя към разбитото масло. Ако млякото е студено, маслото ще се стегне и ще стане на парцали. Разбиваме известно време и към тази смес, която изглежда много рядка, се прибавят кокосовите стърготини на части. Внимавайте, прибавяйте по малко, за да не се сгъсти много кремът. Може да ви остане кокос, не е задължително да се използва цялото количество. При охлаждането кремът ще стегне още заради маслото. Накрая прибавяме и смлените според вкуса ви бадеми.
За заливката: заквасената сметана се разбива с малко пудра захар на вкус и към нея се прибавя разтворения желатин.
Сглобяване:
В откопчаващ се тортен ринг поставяме първия блат - сиропираме обилно, тъй като кремът не е много сочен. Разпределяме равномерно част от крема върху блата и поставяме втория. Повтаряме сиропирането и крема. Слагаме третия блат, сиропираме и него. Закопчаваме ринга и отгоре изливаме заквасената сметана с желатина. Оставяме в хладилника за поне час, час и половина. След това изваждаме от ринга и измазваме отстрани с останалия крем (другото се изяжда:). Накрая поръсваме отгоре и отстрани с кокосови стърготини и готово.
Бележки:
1. Кремът стяга доста, затова не го сгъстявайте прекалено.
2. Кокосовите стърготини омекват след около денонощие и тогава не хрупа толкова силно
3. Тортата търпи и захарно покритие, но в този случай се измазва отгоре и отстрани с маслен крем
8 коментара:
Изглежда и звучи страхотно! Бих искала да я приготвя, но тъй като не сме особени почитатели на кокосовите стърготини може ли да ги пропусна и да добавя само смлени орехи? Дали ще пострада вкуса?
Здравейте,ако пропуснете кокоса, няма да има вкус на Рафаело, а и кремът няма да стане достатъчно гъст. Можете да добавите повечко фино смлени бадеми, да речем около 150 - 200 гр. Добавяйте по малко, за да прецените добрата гъстота на крема - ако сложите много, ще остане суха, ако кремът е по-рядък ще се разтече.
Сега се замислям, че бадеми с малко настърган на едро ренде шоколад, ще се съчетае добре.
Дано съм ви била от полза
Много благодаря за бързия и подробен отговор! Имам едно подсладено кондензирано мляко и се чудя какъв крем за торта да направя с него. Ще бъда много благодарна, ако споделите някоя идея.
Поздрави!
Ако обичате карамел - погледнете публикацията за Карамелено парфе - http://vaklina.blogspot.com/2011/12/blog-post_30.html или торта с карамелен крем - http://vaklina.blogspot.com/2011/04/v-behaviorurldefaultvmlo.html или шоколадов мус с кондензирано мляко - http://vaklina.blogspot.com/2011/09/blog-post_7639.html.
И трите рецепти горещо ги препоръчвам. Вече зависи какво обичате
Поздрави
Безкрайни благодарности за помощта и търпението! На този блог попаднах едва вчера, но съм възхитена от красотите и изобилието на рецепти, които не съм срещала никъде другаде!
Ще си избера нещо и после ще споделя резултат. ;)
Хубав ден!
Благодаря ви за доверието :) Наистина се опитвам да публикувам рядко срещани рецепти, предимно мои измислици или от чуждестранни сайтове и книги, за да не повтарям до болка познати неща :)
Здравей,Ваклина!
Вчера приготвих тортата и се надявам да я хареса мъжо!
Днес имаме годишнина от сватбата и сутринта ще я нарежа!
Благодаря за рецептата и прекрасна седмица
Здравей, сигурна съм, че ще я хареса! Пожелавам ви да сте истински и искрено щастливи и дълги години да се радвате един на друг! Поздрави от мен!
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!