сряда, 11 април 2012 г.

Ягодова йогурт тарта

Аз продължавам да действам по злоупотребата с ягоди. Откакто са излезли на пазара, преди 2-3 седмици, досега сме изконсумирали над 20 кила ягоди, ама без никакво преувеличение. В по-голямата си част децата ги изяждат натюр, но и ние с мъжа ми намазваме по някой десерт :)
Винаги съм се възхищавала на французите, не мога да го скрия. Те имат невероятната способност да изобретят от елементарни продукти нещо толкова вкусно и замайващо, че ум да ти зайде. Разбира се, имат и десерти, които ангажират поне половината супермаркет в състава си и аз съм си обещала някой ден да се позанимая и с такъв тип рецепти.
Днес ви предлагам един вариант на ягодова тарта, този път с така нареченото pate brisee (ронливо тесто), йогурт и домашно приготвено ягодово сладко.
Рецептата е от тук, а това са продуктите:

Ронливо тесто:

250 гр. брашно
125 гр. масло
1 яйце
1 щ. сол
2-3 с.л. вода

Йогурт пълнеж:

2 кофички пълномаслено кисело мляко
200 мл. животинска сметана
100-150 гр. пудра захар или на вкус
1 п. желатин

Ягодово сладко

10-12 цели ягоди
1 ч.ч. захар
1 с.л. глюкоза
около 50 мл. вода


Приготвяне

Ронливо тесто: 

В купа изсипваме брашното и маслото, нарязано на кубчета. Смесваме добре, докато се получат фини трохи. В кладенче по средата слагаме яйцето и замесваме тесто. Вода се добавя по 1 лъжица докато тестото се събере на топка. Оставяме в хладилника за около 30 минути. Разточваме тестото и обличаме форма без дъно - може да ползваме и ринг за торта, както и да си направим сами от форми от алуминиево фолио. Ръбът на формата трябва да е висок поне 3 см., тъй като при печене се свива. Набождаме с вилица и печем на 200-220 градуса докато леко се зачерви.

Йогурт мус:

Отцеждаме киселото мляко поне час, най-добре повече, може и от предната вечер. Хубаво е то да е с висока масленост - 4,5%. Отцеденото кисело мляко разбиваме с пудрата захар и смесваме с предварително разбитата сметана. Прибавяме разтворения желатин и оставяме настрани.

Ягодово сладко

В тенджерка на умерен огън слагаме ягодите, водата, захарта и глюкозата да къкрят, като разбъркваме от време на време да не залепнат плодовете. Това трябва да ври лекичко докато започне да се сгъстява. Когато течността стане на гъст сироп, оттегляме от огъня и оставяме да се охлади.

Сглобяване на тартата

Върху охладената кора намазваме тънък слой от сладкото от ягоди. Изсипваме част от муса, отгоре разпределяме равномерно сладкото от ягоди, също напълно изстинало и заливаме с останалия мус. Оставяме в хладилника за минимум 2 часа и след това декорираме отгоре с пресни ягоди и стръкче мента.
Разбира се, сладкото може да се замени с купешко, но ако искате наистина сладко - направете си го сами, хич, ама хич не е трудно. Наскоро имах нещастието да си говоря с един технолог по храните. Той ме попита - "Как избираш сладко от магазина?" И аз си казах - гледам цената (уж по-скъпото е по-добро, а също и колко семки има в сладкото. Ако са повече - взимам от него, защото предполагам, че има повече плод :) Тогава той ми сподели, че когато се произвежда сладко, се използват пресованите плодове, които се използват примерно за сок или за износ, и за нас остават предимно семките, които се варят на сладко. Ами кажете, не е ли по-добре ние да си го правим? Миналата година съм направила над 40 бурканчета сладко - малини, ягоди и боровинки, сега имам останало само едно. Общото време, което ми е отнело, е не повече от 2 часа на вид.

6 коментара:

Екскурзии Барселона каза...

Изглежда страхотно! Така са ми се прияли ягоди...

Вики каза...

Ами опитайте :) Заслужава си, наистина

Анонимен каза...

здравейте бихте ли казали ако ползвам готово цедено мляко колко грама трябва да е

Вики каза...

Привет, около 300 гр. готово цедено мляко ще ви свърши работа :)

Анонимен каза...

Много апетитно звучи и блазни окото! Ще опитам!

Вики каза...

Не забравяйте да споделите резултата :))))

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena