понеделник, 26 март 2012 г.

Шоколадов мус или Mousse au Chocolat

Какво може да се сервира в чаша за мартини? Мммммм, едно удивително френско удоволствие... Сега спрете да мислите за ОНОВА и се съсредоточете върху шоколада :) В тази публикация ще ви дам рецептата за онова, което наистина се нарича шоколадов мус - без желатин, без сметана. И да, понеже е френска рецепта, както на всичко френско, трябва да му се наслаждаваме бавно, да оставим всяка хапка да се разтопи в устата и да се потопим в онази "аеросфера", спомената в една реклама....

Има десетки рецепти за шоколадов мус. Аз самата имам няколко. Но на този мус не му трябва торта, не му трябва бита сметана, не му трябва нищо, той е просто удоволствие. Специално за мен - аз намерих идеалният шоколадов десерт.
Правих муса, защото бях обещала на братО ми да му покажа какво е мус, поне в оригиналния му вариант и понеже бяхме малко на гости, реших да го направя, да го снимам и да го споделя. Сега, в събота вечерта го забърках, като отделих си количество в чаша за мартини, която да ми позира за снимка. Неделя следобед заспах с малкото. Ставам си аз по някое време, вече свежа и готова да снимам, отварям хладилника и фотомодела ми липсва... Поглеждам към мивката, там само празната чашка... Обръщам поглед към мъжа ми, който гледа мач и той казва "Ми какво, нали каза да го изям?", викам "Да, ама преди това казах, че ще ми позира и след това". Както и да е, пресипах си аз ново количество в друга чашка и се заех със снимките :) Хубавото в случая беше, че имаше още какво да се снима ;)

Все пак има различия с оригинала - французите не се страхуват да ядат сурови яйца, а ние си отглеждаме щастливи кокошки, но не знаме какво аджеба се крие под това название, освен че никой благоразумен българин няма да тръгне да яде производството им сурово...

Ето рецептата, а това е източникът. Моите пропорции лекичко се различават, но публикувам рецептата, така, както я приготвих аз.
200 гр. черен шоколад
170 гр. масло
170 гр. + 1 с.л. пудра захар
60 мл. кафе
1 с.л. вода
4 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
30 мл. ром (аз не сложих, защото нямах, иначе се прибавя към жълтъците)
ванилия
1 щ. сол

Приготвяне


Първо разтапяме шоколада, маслото, нарязано на малки кубчета, и кафето на водна баня докато се смесят добре. Важното при водната баня е водата да не кипи силно, а лекичко да къкри. Бързината тук е фатална, важно е търпението. След като се стопят продуктите, оставяме настрани.
Има 2 начина за обработка на сурово яйце. Единият съм го разказала подробно в тази публикация, а другият е на водна баня. В малка тенджерка на котлона сипваме вода и я оставяме да заври, след което намаляваме котлона. Поставяме отгоре съдът с жълтъците, захарта (170гр.), рома и лъжица вода, като внимаваме водата да не докосва дъното на съда. Целта е парата да приготви яйцата. Нужни са поне 10 минути разбиване с миксер, за да се обработят добре и да сме спокойни. След това махаме от котлона и разбиваме докато изстинат. Получава се един гъст жълтъчен крем. Прибавяме го към вече охладената (на стайна температура) шоколадова смес и разбъркваме добре.
Отделно разбиваме белтъците по същия начин на водна баня, като първо слагаме щипката сол и разбиваме докато сместа се надигне и започне да се сгъстява. Тогава прибавяме и 1 с.л. захар и продължаваме разбиването докато се оформи гъст сняг. Важно е да внимаваме да не "пребием" белтъка, т.е. да стане толкова твърд, че когато го смесим с шоколада да остане на бучки. Белтъците ще ни дадат тази пенесто-поресто дина структура на самия мус. След като сме разбили белтъците, започваме да ги прибавяме полека към жълтъчено-шоколадовата смес. В английския се нарича "folding" или сгъване, т.е. внимателно загребваме отдолу и обръщаме отгоре. Мале, както обяснение... Ако се бърка енергично, сместа ще загуби обем, но ще си остане вкусна :)
Готовият мус трябва да престои минимум 4 часа в хладилник, като още преди това е разпределен в десертни купички.

16 коментара:

Unknown каза...

Опитвала съм няколко крема направени със сурови яйца, а и вариациите на същите със сметана. Познайте кои са по-вкусни? Тирамису без сурово яйце в маскарпонето не е никакво тирамису, а някаква торта и не е много добре да се нарича така, че бърка хората. Опитвала съм шоколадов крем и една от съставките в него бяха сурови жълтъци, божествен направо. Сигурна съм, че този мус е точно такъв, какъвто го описваш.

Вики каза...

Благодаря ти, Лидия! Действително яйцата придават невероятен вкус и помагат да се запази пухкавата и въздушна структура на муса :) Благодаря сърдечно

toni_n каза...

Не съм правила мус и твоят много ме изкушава, Ваклина! Имам и ягоди в хладилника :)
Е, не! Започвам го ;)

Вики каза...

Много ще ми е драго да споделиш резултата, Антоанета :)
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Виждам, че публикацията не е от съвсем скоро, но вкуса си остава...
Аз мога да споделя моя пресен опит в правене на френски шоколадов мус по рецепта на българка, която живее над 10 години във Франция. Само искам да кажа, че ми изглеждаше трудно и че няма да стане без да се пресече, но уви се получи без проблеми и за много бързо време.
Продуктите: 200 г черен шоколад, 6 яйца, 50 мл прясно мляко / по желание пудра захар /.
Разтопяваме шоколада заедно с мляко на котлона / дори не на водна баня /. Бързо махаме от котлона добавяме един по един жълтъците в топлата смес и бъркаме интензивно. В същото време / ако някой ми помогне би било добре / се разбират белтъците на сняг / със захарта / и вече готови се добавят към шоколадово-жълтъчената смес. Аз сложих и една ванилия, но май не беше необходима. Получи се страхотен пухкав крем, който наливаме в чашки или купички с подходяща форма. Престоява няколко часа в хладилник и е готов за консумиране. Според мен може да се украси по всякакъв начин, въпрос на въображение и вкус. Бон Апети!

Вики каза...

Привет, Анонимен :)
Тази рецепта, която предлагате за мус, често я приготвям за пълнежи за торта. И да, прекрасна е, но този, на който съм представила тук, определено се различава и на вскус и на структура и си заслужава да се приготви.
Сместа се пресича при вас, защото слагате цели жълтъци в топлата млечна смес. Опитайте да разбиете леко жълтъците преди да ги добавите и няма да има драми.
Поздрави,
Вики

Unknown каза...

Здравейте Ваклина, прекрасен мус, дали мога да го ползвам за пълнеж на блат от бисквити, нещо като чийз кейк, но сладък вариант :) ама какво обяснение дадох и аз

Вики каза...

Здравей, Анелия, благодаря за милите думи :)
Този мус се сервира отделно, аз не бих рискувала да го сложа в нещо, което трябва да заприлича на торта, чийзкейк или пр :) Много е нежен и мек и няма да задържи форма. Препоръчвам да си изберете някоя от другите рецепти за шоколадов крем - потърсете в блога имам рецепта за шоколадов чийзкейк, както и в етикети Шоколад: http://vaklina.blogspot.bg/search/label/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4
Поздрави,
Вики

Unknown каза...

Както се казва "мандалото хлопна" :)..... Тортата ми е в хладилника, утре ще видим какво е станало. Между другото отделих малко йо от муса в една купичка за да видя дали ще се стегне, та стегна се, стана на шупли, само е е леко лепкав, но каквото такова. Като го опитах ми се видя доста сладък, може би трябва да пробвам с по малко захар. Иначе го направих с тъмен кувертюр...... Дано стегне, че това ми е тортата за детето, утре има рожден ден :) .... Ще снимам каквото и да е :)

Unknown каза...

Вики, резултата е чудесен, всъщност муса задържа, само гостите се оплакаха че е много сладко :). Благодаря още веднъж за рецептата, другия път ще пробвам с по малко захар.

Вики каза...

Много се радвам на обратната връзка! Още повече се радвам, когато е толкова мила! Наистина, захарта е въпрос на вкус, тествай докато ти хареса :)

Unknown каза...

Не знам тук дали мига да кача снимка, но наистина се получи много добре. Направих основа от бисквити орео смлени с масло и запълних формата с крема, но направих доза и половина. Отгоре наредих ягоди и натрошени лешници.... красотичка :)...

Вики каза...

Привет, Анелия,
не могат да се публикуват снимки в коментарите за съжаление, но аз съм сигурна, че се е получило страхотно! Поздравеления и отново благодаря за обратната връзка!

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Приготвих муса. Това ще бъде рецептата за моя мус. Искрени благодарности!!! А съпругът ми е най - доволен! :-)

Вики каза...

Здравейте, Зорка. Благодаря за обратната връзка, тя е много важна за мен :)

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena