понеделник, 26 март 2012 г.

Шоколадов мус или Mousse au Chocolat

Какво може да се сервира в чаша за мартини? Мммммм, едно удивително френско удоволствие... Сега спрете да мислите за ОНОВА и се съсредоточете върху шоколада :) В тази публикация ще ви дам рецептата за онова, което наистина се нарича шоколадов мус - без желатин, без сметана. И да, понеже е френска рецепта, както на всичко френско, трябва да му се наслаждаваме бавно, да оставим всяка хапка да се разтопи в устата и да се потопим в онази "аеросфера", спомената в една реклама....

Има десетки рецепти за шоколадов мус. Аз самата имам няколко. Но на този мус не му трябва торта, не му трябва бита сметана, не му трябва нищо, той е просто удоволствие. Специално за мен - аз намерих идеалният шоколадов десерт.
Правих муса, защото бях обещала на братО ми да му покажа какво е мус, поне в оригиналния му вариант и понеже бяхме малко на гости, реших да го направя, да го снимам и да го споделя. Сега, в събота вечерта го забърках, като отделих си количество в чаша за мартини, която да ми позира за снимка. Неделя следобед заспах с малкото. Ставам си аз по някое време, вече свежа и готова да снимам, отварям хладилника и фотомодела ми липсва... Поглеждам към мивката, там само празната чашка... Обръщам поглед към мъжа ми, който гледа мач и той казва "Ми какво, нали каза да го изям?", викам "Да, ама преди това казах, че ще ми позира и след това". Както и да е, пресипах си аз ново количество в друга чашка и се заех със снимките :) Хубавото в случая беше, че имаше още какво да се снима ;)

Все пак има различия с оригинала - французите не се страхуват да ядат сурови яйца, а ние си отглеждаме щастливи кокошки, но не знаме какво аджеба се крие под това название, освен че никой благоразумен българин няма да тръгне да яде производството им сурово...

Ето рецептата, а това е източникът. Моите пропорции лекичко се различават, но публикувам рецептата, така, както я приготвих аз.
200 гр. черен шоколад
170 гр. масло
170 гр. + 1 с.л. пудра захар
60 мл. кафе
1 с.л. вода
4 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
30 мл. ром (аз не сложих, защото нямах, иначе се прибавя към жълтъците)
ванилия
1 щ. сол

Приготвяне


Първо разтапяме шоколада, маслото, нарязано на малки кубчета, и кафето на водна баня докато се смесят добре. Важното при водната баня е водата да не кипи силно, а лекичко да къкри. Бързината тук е фатална, важно е търпението. След като се стопят продуктите, оставяме настрани.
Има 2 начина за обработка на сурово яйце. Единият съм го разказала подробно в тази публикация, а другият е на водна баня. В малка тенджерка на котлона сипваме вода и я оставяме да заври, след което намаляваме котлона. Поставяме отгоре съдът с жълтъците, захарта (170гр.), рома и лъжица вода, като внимаваме водата да не докосва дъното на съда. Целта е парата да приготви яйцата. Нужни са поне 10 минути разбиване с миксер, за да се обработят добре и да сме спокойни. След това махаме от котлона и разбиваме докато изстинат. Получава се един гъст жълтъчен крем. Прибавяме го към вече охладената (на стайна температура) шоколадова смес и разбъркваме добре.
Отделно разбиваме белтъците по същия начин на водна баня, като първо слагаме щипката сол и разбиваме докато сместа се надигне и започне да се сгъстява. Тогава прибавяме и 1 с.л. захар и продължаваме разбиването докато се оформи гъст сняг. Важно е да внимаваме да не "пребием" белтъка, т.е. да стане толкова твърд, че когато го смесим с шоколада да остане на бучки. Белтъците ще ни дадат тази пенесто-поресто дина структура на самия мус. След като сме разбили белтъците, започваме да ги прибавяме полека към жълтъчено-шоколадовата смес. В английския се нарича "folding" или сгъване, т.е. внимателно загребваме отдолу и обръщаме отгоре. Мале, както обяснение... Ако се бърка енергично, сместа ще загуби обем, но ще си остане вкусна :)
Готовият мус трябва да престои минимум 4 часа в хладилник, като още преди това е разпределен в десертни купички.

16 коментара:

Лидия Тодорова каза...

Опитвала съм няколко крема направени със сурови яйца, а и вариациите на същите със сметана. Познайте кои са по-вкусни? Тирамису без сурово яйце в маскарпонето не е никакво тирамису, а някаква торта и не е много добре да се нарича така, че бърка хората. Опитвала съм шоколадов крем и една от съставките в него бяха сурови жълтъци, божествен направо. Сигурна съм, че този мус е точно такъв, какъвто го описваш.

Vaklina каза...

Благодаря ти, Лидия! Действително яйцата придават невероятен вкус и помагат да се запази пухкавата и въздушна структура на муса :) Благодаря сърдечно

Antoaneta Genova каза...

Не съм правила мус и твоят много ме изкушава, Ваклина! Имам и ягоди в хладилника :)
Е, не! Започвам го ;)

Vaklina каза...

Много ще ми е драго да споделиш резултата, Антоанета :)
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Виждам, че публикацията не е от съвсем скоро, но вкуса си остава...
Аз мога да споделя моя пресен опит в правене на френски шоколадов мус по рецепта на българка, която живее над 10 години във Франция. Само искам да кажа, че ми изглеждаше трудно и че няма да стане без да се пресече, но уви се получи без проблеми и за много бързо време.
Продуктите: 200 г черен шоколад, 6 яйца, 50 мл прясно мляко / по желание пудра захар /.
Разтопяваме шоколада заедно с мляко на котлона / дори не на водна баня /. Бързо махаме от котлона добавяме един по един жълтъците в топлата смес и бъркаме интензивно. В същото време / ако някой ми помогне би било добре / се разбират белтъците на сняг / със захарта / и вече готови се добавят към шоколадово-жълтъчената смес. Аз сложих и една ванилия, но май не беше необходима. Получи се страхотен пухкав крем, който наливаме в чашки или купички с подходяща форма. Престоява няколко часа в хладилник и е готов за консумиране. Според мен може да се украси по всякакъв начин, въпрос на въображение и вкус. Бон Апети!

Vaklina каза...

Привет, Анонимен :)
Тази рецепта, която предлагате за мус, често я приготвям за пълнежи за торта. И да, прекрасна е, но този, на който съм представила тук, определено се различава и на вскус и на структура и си заслужава да се приготви.
Сместа се пресича при вас, защото слагате цели жълтъци в топлата млечна смес. Опитайте да разбиете леко жълтъците преди да ги добавите и няма да има драми.
Поздрави,
Вики

Anelia Paspaleva каза...

Здравейте Ваклина, прекрасен мус, дали мога да го ползвам за пълнеж на блат от бисквити, нещо като чийз кейк, но сладък вариант :) ама какво обяснение дадох и аз

Vaklina Alexieva каза...

Здравей, Анелия, благодаря за милите думи :)
Този мус се сервира отделно, аз не бих рискувала да го сложа в нещо, което трябва да заприлича на торта, чийзкейк или пр :) Много е нежен и мек и няма да задържи форма. Препоръчвам да си изберете някоя от другите рецепти за шоколадов крем - потърсете в блога имам рецепта за шоколадов чийзкейк, както и в етикети Шоколад: http://vaklina.blogspot.bg/search/label/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4
Поздрави,
Вики

Anelia Paspaleva каза...

Както се казва "мандалото хлопна" :)..... Тортата ми е в хладилника, утре ще видим какво е станало. Между другото отделих малко йо от муса в една купичка за да видя дали ще се стегне, та стегна се, стана на шупли, само е е леко лепкав, но каквото такова. Като го опитах ми се видя доста сладък, може би трябва да пробвам с по малко захар. Иначе го направих с тъмен кувертюр...... Дано стегне, че това ми е тортата за детето, утре има рожден ден :) .... Ще снимам каквото и да е :)

Anelia Paspaleva каза...

Вики, резултата е чудесен, всъщност муса задържа, само гостите се оплакаха че е много сладко :). Благодаря още веднъж за рецептата, другия път ще пробвам с по малко захар.

Vaklina Alexieva каза...

Много се радвам на обратната връзка! Още повече се радвам, когато е толкова мила! Наистина, захарта е въпрос на вкус, тествай докато ти хареса :)

Anelia Paspaleva каза...

Не знам тук дали мига да кача снимка, но наистина се получи много добре. Направих основа от бисквити орео смлени с масло и запълних формата с крема, но направих доза и половина. Отгоре наредих ягоди и натрошени лешници.... красотичка :)...

Vaklina Alexieva каза...

Привет, Анелия,
не могат да се публикуват снимки в коментарите за съжаление, но аз съм сигурна, че се е получило страхотно! Поздравеления и отново благодаря за обратната връзка!

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Zorka Petrova каза...

Приготвих муса. Това ще бъде рецептата за моя мус. Искрени благодарности!!! А съпругът ми е най - доволен! :-)

Vaklina Alexieva каза...

Здравейте, Зорка. Благодаря за обратната връзка, тя е много важна за мен :)

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena