сряда, 7 ноември 2012 г.

Една неядлива публикация

Така, имам си блог и мога да си пиша каквото пожелая в него.
Днес смятам да излея възмущението си върху гаврата на Фейсбук с всички потребители и администратори на т.нар. фен страници.

Създадох фен страничката си във фейсбук единствено с цел това, което предлагам като рецепти, да достигне до повече хора, тъй като смятам, че голяма част от тях заслужават да бъдат опитани. Страницата ми НЕ цели продажба, за която нямам нито времеви ресурс, нито желание да превръщам хобито си в печалбарска история, защото моментално ще загубя интерес, а единствено предаване на идеи и рецепти, голяма част, сътворени от мен.

Следователно, след като нямам НИКАКЪВ търговски мерак, категорично отказвам да заплащам за това постовете ми да се виждат от всички, харесали страницата ми там. И тъй като повечето читатели на моя, както и на останалите блогове, са потребители на Фейсбук, най-логично е, вместо да преглеждат ежедневно по 20-50 блога, да получават информацията за нови публикации в собствения си Timeline. Това е и целта на повечето кулинарни фен страници.

Ето защо, скъпи мои читатели, съм наистина ужасно разочарована от всевъзможните начини, по които Фейсбук се опитва да изкрънка средства от всеки свой потребител, като че ли е малко богат. Ние тук говорим за лични фен страници, не за бизнес такивата.

Ако смятате, че съм права, можете да подкрепите мнението ми с коментар, защото не искам да се чувствам като някакъв идиот :)

Благодаря за търпението да прочетете това мое словоизлияние, но се чувствам истински огорчена и приемам съвсем лично тези постоянниопити някой да ми вземе пари и то при условие, че аз НЕ търгувам. Всичко това е обидно и грозно!

Приемам, че всеки е харесал тази страница доброволно, без натиск или пистолет, опрян в челото, което за мен означава следното - "харесвам", за да получавам информация. Ако това наистина е така, добавете тази фен-страничка в своя interest list.

Поздрави,
Вики


7 коментара:

Galka каза...

Аз пък не мога да разбера каква е тази "истерия" покрай фейсбук фен страниците... На мен фейсбук никак не ми е искал пари за нищо :) Не знам и до колко процента достига дадена публикация... Не ме и интересува, по същите причини които си посочила - не целя да печеля пари, и страницата ми не е опит за безплатна реклама. Когато погледна под някой пост, там се посочва цифра - толкова души са видели вашия пост. Е, тази цифра най-често е по-голяма от броя на харесванията :) Значи... какви 10%?!
От друга страна, като потребител на фейсбук, аз "харесвам" доста много страници. Ако на таймлайна си виждам всеки път всички техни публикаци... няма да успея да видя тези на приятелите си и на хората, които ме интересуват. Затова и никакъв interest list нямам :) Когато нещо ме вълнува, отварям си страница и виждам и по-отдавнашни публикации.
Фейсбук може и да иска да повече пари, но не знам да е бръкнал в нечий джоб... :)))
Поздрави! :)

Вики каза...

Скъпа моя и обична:)
Ценя всяко мнение, но тук опира до чисто принципния въпрос някой да не ти извива ръцете да правиш нещо, което не искаш. Аз лично "харесвам" само страници, които ме интересуват, а когато някоя страница стане твърде нагла, бързо я ънлайквам :)
Не съм съгласна категорично хората да бъдат ограничавани и то особено в Социална мрежа, каквато фейсбук парадира да бъде - целта й е да свързва хора по интереси, а не да кара някого да заплаща, ако иска по-широка платформа за изява.
Това е все едно Blogger да ме ограничава например до 2 или 5 публикации на месец, а ако искам повече - да плащам за това.
За мен си е чисто и просто обидно.

Ето сега например, ще дойде скоро време да се включа в една благотоврителна инициатива и определено бих искала този пост да достигне до колкото се може повече хора, не за да се покажа колко съм благотоврителна аз самата, а за да мога да привлека максимум хора на това събитие. И е грозно да го искам "promote"-вайки си постовете.
Поздрави и на теб и сладкото ти местенце :)

Iva каза...

Аз пък съм съгласна с теб и смятам, че наистина е много подло и грозно да се искат пари на хора, който правят нещо от сърце и никого с нищо не се опитват да зарибяват.

Ани каза...

Вики, прекрасно си го написала! Последните дни и аз точно затова се замислих, но за съжаление, колкото и ФБ да се има за "социална" мрежа, пак всичко опира до парите!

Вики каза...

Така е! Мисля, че не съм единствената, която смята, че не всичко на този свят е пари. Смятам, че спокойно може да се направи едно разделение на търговски и нетърговски страници и да се отправят тези предложения само към "заинтересованите" страни, а не да включват всички под общ знаменател!

Вики каза...

Ани, не всичко е пари. Работя в рекламата и прекрасно знам как се таргетира или заплаща за реклама. Не е редно това да засяга хора, които са не-търговци, да не говорим, че това малко ходи по ръба на закона и навлиза в рамките на принудата!

Ани каза...

Абсолютно съм съгласна съ теб, може би и последния израз трябваше да го сложа в кавички :)) Освен това напоследък само на фотографите постовете ми излизат, не знам дали са платени или не, но е факт, че новините са ми заляти от тях. Нямам нищо против, много ги уважавам и ми харесва това което правят, но ми идва малко в повече :)А страниците, които съм харесала, просто ги няма. Направо се чудя дали , ако ънлайкна някои страници, пак ще ми се появяват постоянно ??

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena