четвъртък, 19 май 2011 г.

Торта "Маковете"

Ето това ми е любимата, любимата торта! Толкова лесно стана, че чак сама се изненадах. 

Понеже съм невероятен фотограф, искам да кажа, че цветът на покритието е слонова кост, но на едната снимка стои като бял

Един закъснял разрез

Тортата е с класически пандишпанови блатове, ванилов крем с елементи на чийз и класически захарен сироп и маслен крем. Подходяща е за тези, които не обичат много сладки торти.

Пандишпанов блат (за форма с 24 см. диаметър и правоъгълна тавичка с размери 15*24 см.)
8 яйца
240 гр. брашно
240 гр. захар
1 щ. сол
1 бакпулвер
ванилова есенция

Целият номер на пандишпана е въздухът, който се поема от белтъците и внимателното смесване на съставките. Разделяме белтъците от жълтъците. За белтъците трябва да се внимава купата, в която се разбиват, да е напълно суха и да няма никакви остатъци от мазнина. Ако е пластмасова, може да се мине с малко лимонов сок, който премахва излишните мазнини, които се натрупват в пластмасата. Разбиваме ги с щипка сол на твърд сняг, който да не се изсипва, когато обърнем купата на обратно. Отделно, разбиваме жълтъците със захарта на гъст крем - захарта трябва напълно да се стопи и жълтъците да утроят обема си и да побелеят. Прибавяме няколко каппки ванилова есенция и на няколко пъти смесваме с белтъците, като само леко обръщаме сместа, без да бъркаме енергично, за да не спадне. Пресятото с бакпулвера брашно прибавяме с ръсене към яйчената смес и объркваме леко, като отново внимаваме да не спада. Ако започне тестото да спада, спираме да добавяме брашно. 

На дъното на форма поставяме хартия за печене, която залепваме леко с малко от белтъчната смес, колкото да не се мести. Намазваме стените с масло и брашно. В правоъгълната тавичка също поставяме хартия за печене и намазваме с масло стените. В нея слагаме съвсем малко от сместа - колкото да покрие дъното и все пак да не изгори на кора -  по- малко от  половин сантиметър дебелина. Останалата смес прехвърляме във формата за торта. Печем на 180 градуса на най долното ниво на решетката до готовност. Същото правим и с тавичката, която много бързо се изпича, така че трябва да й се виси на главата :) Това, което не се пече в момента, стои в хладилника. 

Готовите смеси се оставят да изстинат. Кръглата се прехвърля на решетка, а правоъгълната се поставя във влажна кърпа, навива се с кърпата на руло и се оставя да престои.

Крем за пълнеж
250 гр. крем сирене тип Филаделфия
1 голяма заквасена сметана
200 мл. сладкарска сметана
2-3 супени лъжици пудра захар
1 ч.л. ванилова есенция
500 гр. ягоди

Разбиваме крем сиренето с пудрата захар. Добавяме заквасената сметана и разбиваме на крем. Отделно разбиваме на гъст крем сладкарската сметана и леко добавяме към останалата смес. Добавяме есенцията. 
Ягодите почистваме и нарязваме на филийки. 

Строеж на тортата
Охладеният кръгъл блат (приготвяме го поне предния ден) се разрязва с нож на 3 по-тънки. Слагаме най долният на подложката и го обгръщаме с ринга от формата за печене. Около него завиваме нарязаните на ленти, високи колкото ринга, от правоъгълната платка. Сиропираме блата с топъл захарен сироп. Поръсваме с част от нарязаните ягоди и отгоре слагаме щедро крем. Поставяме втория блат и сиропираме и него. Поръсваме отново с ягоди, добавяме остатъка от крема и накрая завършваме с останалите ягоди. Слагаме последния блат, стягаме с ринга и оставяме да пренощува в хладилника, за да се поеме хубаво влагата и тортата да стегне. На следващия ден измазваме с маслен крем и крем и декорираме. 

Маковете са правени 2 дни по-рано.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena