Като признание на труда ми досега, снаха ми ме помоли да сглобя една тортичка за годишнината със съпруга й, който по някаква ирония на съдбата ми се пада брат :). Идеята за тортата беше една, но излезе нещо съвсем различно, но не чак толкова драматично като резултат.
Разбира се, не се мина без проблеми, нерви и безброй провалени опити да пренеса проклетия чаршаф върху тортата. Ето резултата, а отдолу продължавам с рецепта и неволи :)
Такааа, целият проблем на тортата дойде от покритието. Определено си взех една бележка - когато решиш да правиш по-малко количество от дадена рецепта, е редно да намалиш пропорционално всичките съставки. А аз какво направих - намалих всички съставки с изключение на една - желатина. Сложих си едно цяло пакетче на половината количество тесто и резултатът - толкова бързо-съхнещо тесто, че едва успях да покрия (и то от третия опит) тортата, а цветята съм ги правила със скорост, на която даже и Юсеин Болт :) Както и да е - получи се нещо. Поне в едно съм сигурна - вкусът беше чудесен, доказателство, за което е милият ми племенник, който торта не обича кой знае колко, а е омел доста парчета. Друго - не си мислете, че не мога да пиша - всъщност пиша доста добре, но за първи път със захарни бои :)
Стига толкова, ето рецептата и технологията на тортата.
Блатовете, разбира се, са готови (може някой път да се опитам да си опека) правоъгълни, сиропът - сок от прасковен компот.
Крем за пълнеж
1 п. сирене крема
1 заквасена сметана
пудра захар на вкус
1 п. желатин
4-5 праскови от компот
Крема сиренето и захарта се разбиват на кремче (най-лесно става с пасатора, не с бъркали). Захарта трябва хубаво да се поеме, да не се виждат бучици. Кремът става почти течен. Опитвате, ако искате добавяте още захар (аз го рпедпочитам по-тръпчиво). После се добавя и сметаната и пак бъркаш докато хубаво поеме. Накрая пасирани праскови (колко едро е по преценка, аз обичам да се усещат парченцата).
Готовият, разтворен на водна баня, желатин се добавя на капки в крема - трябва да се внимава да не се пресече - сместа е студена и ако се изсипе наведнъж, става на конци и се губи ефекта. Като е готово - в хладилника за 30 минутки някъде, докато стане гъстичък крема.
Готовият, разтворен на водна баня, желатин се добавя на капки в крема - трябва да се внимава да не се пресече - сместа е студена и ако се изсипе наведнъж, става на конци и се губи ефекта. Като е готово - в хладилника за 30 минутки някъде, докато стане гъстичък крема.
Маслен крем за измазване
1 п. масло
1 крема сирене
2-3 чаши пудра захар
сокът от един портокал
кората от половин портокал
1 ванилия
Разбиваме хубаво крема сиренето и маслото заедно с пудрата захар. Добавяйте захар докато се сгъсти, може да дойде повече. Накрая прибавяме сока от портокал, кората му и ванилията. Ако стане на парцали - леко затоплете и разбъркайте. Слагаме за малко в хладилника да стегне.
Строеж на тортата
0 коментара:
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!