четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Ванилени звездички с прасковен чийз-крем

Купих си форма за мъфин - звездички. Първата ми работа беше да я тествам. Още не стигнала до вкъщи и започнах да обмислям оправдание за поредната си кулинарна покупка. Ами какво по-добро оправдание от това да я използвам по предназначение и да се надявам, че вкусните ми приготовления ще омилостивят съпружеското тяло и ще простят поредното ми магазинно прегрешение :)







Получиха се едни сочни, напоени със прасковен сироп изкушения, а аз вместо размахан пръст, получих целувка :)

Тесто:
2 яйца
1 ч.ч. брашно
1ч.ч. захар
100 мл. прясно мляко
150 гр. масло на стайна температура или маргарин
1 бакпулвер
1 ванилия (може и есенция, може и семена - сваряваш млякото с тях, прецеждаш и оставяш да се охлади)

Крем
1 крема сирене
1 кофичка голяма заквасена сметана
1 буркан праскови компот
1 ч.ч. пудра захар (варира ти според вкуса)
1 п. желатин, разтворен в студена вода около 1 к.ч.

Приготвяне
Тесто:
Яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта - с миксера, докато спрат да се усещат гранулите. Добавя се маслото и и разбиването продължава. Слагаме прясното мляко, след като маслото (маргарина) е поело напълно в сместа. Бакпулвера, ванилията и брашнното смесваме и пресяваме. Тука вече не работим с миксер, а със шпатула. Важно е брашното само да се поеме от сместа. Така стават по-въздушни и пухкави.

Печем на 180 градуса във въпросните формички. Ако няма - печем в тавичка и после изрязваме с форми за сладки (но трябва да са големи). С изрезките могат да се направят бонбонки, както с остатъците от  валентинските сърца.

Крем:
Крема сиренето и захарта се разбиват на кремче (най-лесно става с пасатора, не с бъркалки). Захарта трябва хубаво да се поеме, да не се виждат бучици. Кремът става почти течен. Ако искате добавете още захар. После добавяме и сметаната докато хубаво поеме. Накрая пасирани праскови. На финала прибавяме разтворения желатин. Оставяме в хладилника да стегне крема и да не се разтича.

През това време вадим звездичките или изрязваме формите. Когато са добре изстинали, разделяме на две, сиропираме с малко от сока на компота, мажем отгоре с крема и захлупваме с другата част.
Хубаво е сладките да престоят в хладиллника няколко часа, за да поемат сиропа и крема и да станат сочни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena