петък, 25 февруари 2011 г.

Коледни меденки

Уханието на канела винаги свързвам с Коледа. За първи път тази година правих меденки. Първата порция (излизат около 50 малки сладки) беше ометена с такава скорост, че нямах възможност да ги снимам и затова правих втора. Меденките са трайни, затова се приготвят в началото на декември и се оставят в кутия, за да може в дните около празника да не се суетим в печене, изрязване, декориране, а да се заемем с коледната капама....



Рецептата:
125 гр. мед (за предпочитане домашен)
65 гр. захар
1 щ. сол
65 гр. маргарин
375 гр. брашно
1 п. бакпулвер
1 яйце
канела

Приготвяне
Медът, захарта, солта и мазнината загряваме, без да кипват, докато се смесят добре. Оставяме да изстинат. брашното пресяваме с бакпулвера и канелата. Добавяме охладената смес и яйцето. Омесва се меко тесто, като гледаме да не добавяме повече брашно. Оставяме в плик в хладилника поне за половин час. Охладеното тесто разточваме между два листа хартия за печене, за да не добавяме брашно. Ако то е много, меденките стават много твърди. Изрязваме формички и печем на 180 градуса за около 6-8 минути (докато краищата порозовеят).

Като изстинат, меденките стават твърди, затова се слагат в плътно затваряща се кутия с парченце ябълка вътре, което се сменя всеки ден. Колкото повече престояват, толкова по-меки и вкусни стават.

За декорация съм използвала домашно къпиново желе и захарен фондан.

Използвам само домашен мед, защото в купешкия има много глюкоза и ароматът не е никак същия, а и опасността сладките да не омекнат е голяма...

3 коментара:

Анонимен каза...

страхотнии са !

Vaklina каза...

Благодаря!

vili каза...

Благодаря.

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena