четвъртък, 26 май 2011 г.

Класически пандишпан

Това е може би най-лесната и същевременно най-трудната рецепта за блат. Това е така, защото разчитаме блатът да се надигне от въздуха, който се образува при разбиването на белтъците, а не толкова на бакпулвера. В английския език наименованието на този блат се нарича "angel food cake" или в груб превод - храна за ангели. Не случайно е това, защото, когато се изпече правилно, той е нежен и пухкав, наистина да го сервираш на ангелска трапеза.



Основното съотношение е следното: на едно яйце се слагат средно 30 грама захар и 25-30 гр. брашно. Аз обаче съм скарана с мерките и теглилките, затова към всяко яйце добавям 1 с.л. захар, която е горе долу 30 грама, а брашното слагам по усет. Кога спирам - в указанието за приготвяне.
За форма за торта с диаметър 24 см. отиват 6 яйца, които позволяват блатът да се разреже на 3.

Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг. Винаги е добре да се започне с тях, за да избегнем хамалогията по миене и подсушаване на бъркалките след разбиването на жълтъците. След това разбиваме жълтъците на гъст крем със захарта - тя се стопява, а кремът утроява обема си. Ако се добавят есенции - сега е моментът - при жълтъците. Внимателно, малко по малко, смесваме жълтъците с белтъците, като в никакъв случай не се бърка енергично, а леко, движенията са отдолу нагоре, за да влезе допълнително въздух. Брашното е фино пресято и се добавя на няколко пъти към сместа. Аз го добавям с цедка, като на практика пресявам още веднъж. Сместа се бърка отново леко със загребващи отдолу движения. В момента, в който усетя, че започва да спада (значи тежестта на брашното идва повече), спирам и изсипвам във форма за печене.
Може да се пече наведнъж или да се раздели на 3 пъти, като останалата смес се държи в хладилника. Печем на 180 градуса, като първите 10 минути не отваряме вратичката на фурната. Готово е, когато клечката за зъби излезе суха. Охлажда се във формата поне 10 минути и се обръща на решетка.


55 коментара:

Рада каза...

Здравей Вики!!
Пак ще правя торта и естествено ще заложа на твоята прекрасна рецепта за пандишпанов блат!
Но имам един въпрос:във "Теория на добрата торта II" си написала,че "Стабилността на белтъчната пяна се постига от захарта",а в рецептата ти за "класически пандишпан" белтъците се разбиват само със щипка сол - кое правило е по-добре да спазя????
Предварително благодаря!!!

Вики каза...

Првиет, Рада,
радвам се, че с такива подробности четеш и се образоваш, за мен това наистина означава, че съм в помощ на хората :)
Спокойно към белтъците накрая на разбиването можеш да добавиш лъжица захар, не повече, за да се стабилизират. Внимавай само да не разбиеш прекалено белтъците - те трябва да са пухкави, без да имат този вид, който например за целувки - трябва наистина да са пенести, връхчето да потъва при допир. Дали обясних добре?
Весели и топли празници,
Вики

Рада каза...

Вики благодаря за съветите!С интерес следя всички твои публикации,защото са ми интересни и полезни!
Тортата която съм замислила да правя ще е с карамеления крем,който ми препоръча скоро и се надявам,и той да е фурор като предната торта :)!!
Весели,уютни и топли празници!!!!

Вики каза...

За мен най-голямата ценност е да знам, че правя нещо полезно за някого! Благодаря ти, Рада, денят ми става по-усмихнат с такова признание!
Успех!

Анонимен каза...

I love what you guys are up too. This kind
of clever work and exposure! Keep up the amazing works
guys I've incorporated you guys to my blogroll.

Feel free to visit my web-site :: sbobet

Анонимен каза...

Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to
say that I've truly loved surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing for your feed and I am hoping you write once more soon!

Here is my web page: tungsten rings and bands

yulmana каза...

Пробвала съм даправя пандишпан с отделяне на жълтъци и белтъци и направо с цели яйца -при мен ив двата случая резултата е един и същ.Рядко съм имала фал с този вид блат.Затова си го правя като директно разбивам яйцата със захарта,понякога и не пресявам брашното,важното е да се улучи точното количество брашно -винаги слагам малко по малко -после добавям още и пробвам на вкус,не мога да го обясня точно по се усеща когато бие повече на яйце има риск блата да спадне,ако пък е с повече брашно става по-сух.Печенето също е важно. И странното при мен е,че правех по-хубави блатове в един 30годишен Раховец ,сега в новата печка с вентилатор малко не ми допадат.

Анонимен каза...

Привет :) и аз правя пандишпан така, но понеже не съм по тортите, след като го извадя от фурната и престои 10-тина минути го заливам със сос от една консерва обикновено кондензирано мляко,една консерва подсладено такова и 200ml сметана. След като престои така до следващия ден става разкошно на :) отгоре също може да се украси със сметана и плодове

Анонимен каза...

Привет :) и аз правя пандишпан така, но понеже не съм по тортите, след като го извадя от фурната и престои 10-тина минути го заливам със сос от една консерва обикновено кондензирано мляко,една консерва подсладено такова и 200ml сметана. След като престои така до следващия ден става разкошно на :) отгоре също може да се украси със сметана и плодове

Вики каза...

Ауууу, Верчето, кой знае каква вкусотия става!!! Ще опитам такова нещо за някое неделно кафенце!

Анонимен каза...

Здравейте
Понякога правя пандишпан с праскови, но когато следвах вашите стъпки за приготвянето на блата се получи най-добрия пандишпан, който съм правила до сега. Кой да се сети, че брашното се прибавя накрая, не в жълтъците, а белтъците са до момента преди да станят много целувчени!? Благодаря ви.

Вики каза...

Здравейте, много се радвам, че е така! Благодаря ви за обратната връзка!
Поздрави от сърце,
Вики

kr каза...

Thank you, this blog has added to my knowledge apa obat maag kronis It's perfect

Венета Стоева каза...

Вики, горе -долу знаете ли зправоъгална тава с диаметър 30/38 колко яйца трябва защото не се надига с 3 само:)))наистина стана мн тънък!!!

Вики каза...

Венета, 30/38 си е сериозна величина :) С 3 няма да се получи :)))) Както съм написала по-горе - за форма 24 см. отиват 6 яйца. Т.е. за вашата тава ще са ви нужни доста повече. Колко е дълбока тавата? Аз бих препоръчала при печене в правоъгълна тава да печете на части, защото много трудно ще нарежете блата след това на отделни. Печете 3 дози (ако искате 3 блата) с по 5 яйца всяка. Разбивайте хубаво яйцата, те е добре да са на стайна температура, защото се надигат повече.

Венета Стоева каза...

Благодаря ви!! аз се опитвам да правя руло Наистина стана мн добре но тънко!! иначе пълнежа е мажа с маскарпоне + захар и пресни ягоди на пасирани с малко захар....

Вики каза...

ММММ! За руло - 5 яйца са ок :)

Анонимен каза...

Опитах се вчера да задам въпрос, обаче не се е публикувал. Искам да направя торта с фондан, но понеже досега винаги взимам готова смес от магазина, този път съм решила да опека блата сама. Как да се получи така, че да стане висок колкото формата ми (8 см)? Има ли някакъв трик? И също така, ако диаметърът на формата е 22 см, по колко трябва да сложа от всеки продукт? Никога не ми се получава с печенето и вместо хубав, дунапренен блат ми се получава сплескана палачинка, или пък се надига, но само от едната страна...

Вики каза...

Здравейте,
трикът за висок блат е в хубавото разбиване на белтъците и жълтъците, както и много внимателното им смесване. Никога не смесвайте с миксер - само на ръка - с лопатка или с тел за разбиване, като съвсем леко обърквате - методът се нарича folding и ето тук например можете да видите видео как се прави https://www.youtube.com/watch?v=-rLQFfolobY (от след 1:20). По-горе съм написала - за форма с диаметър 24 см. отиват 6 яйца, така че, направете с 5. Ако се притеснявате дали ще се надигне, сложете 5 гр. бакпулвер.
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Благодаря, Вики! Днес правя първия опит за домашен блат, свекър ми утре празнува рожден ден и се надявам да се получи. За пръв път отделям белтъците и си играя толкова да ги разбивам, намерих брашно с бакпулвер вътре, точно за печене, та не знам точно колко е като количество, но се надявам да свърши работа. Наистина сместа стана пухкава и гладка. До момента виждам, че се е надигнал доста блатът, дано да изпълни формата, но и 6 от 8 см да се получат, пак ще съм доволна :)

Вики каза...

Стискам палци! Първата торта винаги е много притеснителна :) Не че след над 100 торти пак не треперя всеки път :)
Усмихнат понеделник!

Анонимен каза...

Стана!!! Единственият проблем беше, че после като сиропирах, малко импровизирах и стана прекалено сладко, но никой не се оплака де - всички бяха много доволни. (Може ли да ми препоръчаш сироп за такъв блат и как да се направи и също така, в какво количество се слага?) Смесих маскарпоне с кондензирано мляко за между блатовете (не знам как ми хрумна) и взе, че се получи чудесно! :) Още веднъж много благодаря, блогът ти е страхотен, не видях по-подробен такъв на български, адмирации! Тук може да видиш готовия вариант или по-точно украсата, както и предишните ми опити: https://zuramode.wordpress.com/2014/06/08/mission-cake-fulfilled/

Вики каза...

Благодаря ти! И браво на теб!
Рядко ползвам захарен сироп, но, за да не ми е сладко, мажа само с топла вода. В повечето случаи ползвам сок от компот или директно върху блата нареждам пресни плодове, които си пускат сока в блата и така хем го ароматизират, хем не е сладък, хем става сочен. Освен това, сглобявам преди кремовете да са ми стегнали напълно и така и тяхната влага попива в блата и го прави сочен :)
Поздрави,
Вики

Unknown каза...

Привет! Много полезна статия.
Към желтъците се добавят белтъците или обратното. В рецептата, която аз имам съм си записала, че към белтъците се сипват жълтъците.. Та затова и е тази чуденка.
И друго според тази моя рецепта за 6 яйца слагам чаша и половина захар и толкова брашно, както и половин пак. бакпулвер + какао. Чаша и половина заха е около 330гр, тоест на едно яйце се падат 55гр захар. Май ще си преправя рецептата според твоите грамажи. :))

Вики каза...

Здравей, Ани. Винаги белтъците се добавят към жълтъците. Никога обратното.
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Здравейте, страшно много Ви се възхищавам, невероятни са Вашите сладкиши! Имам един проблем и много бих искала, ако може да ме посъветвате. Опитвам се да изпека пандишпанов блат за 24 см форма, тефлонова, от 6 яйца. Всичко дотук е добре, слагам и в загрята фурна и в незагрята пробвах, надига се чудесно и към края на печенето, още във фурната спада в средата, и се отделя от стените на формата. Пека на 160градуса, без вентилатор. После на вкус е добър, но някак ми стои блата бодлив и приседлив. Дали може да ме посъветвате нещо?

Вики каза...

Здравей, Анонимен :) Сърдечно благодаря за хубавите думи! От това, което описвате, не виждам нищо грешно да правите. Напълно нормално е да има леко спадане на блата, тъй като той се надува от горещ въздух, който после леко се свива. Затова се отлепя и от стените. Самият пандишпан, като свойства, не е сочен, не може без сиропиране. Поздрави, Вики

Анонимен каза...

Здравей, Вики! След като много внимателно прочетох статията и коментарите под нея, мисля сама открих грешката си. Първо явно разбивам белтъците повече ои нужното и другата грешка при мен изглежда е, че прибавям брашното на веднъж. След като коригирах тези две действия искам да ти се похваля, днес блатът ми стана чудесен, без да спадне в средата. Преди хлътването си беше доста сериозно, едвам го срязвах на две. Много ти благодаря, че така подробно описваш различни тънкости и хитринки, аз съм изчела подробно всичи теми в бг мама и тортената библиотека, но понякога имам нужда от конкретен отговор и е чудесно, че такава майсторка като теб е насреща! Много, много поздрави и на теб!

Вики каза...

Сърдечни благодарности!

Unknown каза...

Здравейте, Ваклина Алексиева,
искам да направя торта за рождения ден на моя приятел. За целта мисля да използвам пандишпан, мисля да я украся с ягоди и сметана. Но се чудя дали сметаната ще ходи на пандишпан, искам и да сиропирам с плодов сироп. Но ако сиропирам блатовете сметаната ще се размекне. А искам да получа твърда торта, която да не се разпада, нямам много опит в приготвянето на торти. Какво бихте ме съветвали? Благодаря предварително.

Вики каза...

Здравейте, Олеся. Сметаната няма да придаде достатъчно вкус на тортата. Препоръчвам ви от сърце да видите рецептата за "Мрън" торта (използвайте белия крем от нея: http://vaklina.blogspot.com/2014/03/blog-post.html) или торта с малинов йогурт мус (http://vaklina.blogspot.com/2012/08/blog-post_20.html). Сиропирайте по мъничко - топвайте с четка и намажете леко блатовете. Използвайте ринг, за да стегнете тортата, докато стегне крема. Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Здравейте,мисля,че съм на точното място за моя въпрос...Моята дъщеря има рожден ден и съм решила да направя торта с цветовете на дъгата от пандишпанови блатове( тънки) със сметанов крем.Въпросът ми е дали ,ако сиропирам малко,няма ли да се размесят боите от оцветените блатове???? Ще се радвам ,ако сте правили такава торта да споделите опит.Ще използвам 6 цвята и ще се разпределят шахматно ,но с цветовете на дъгата..:) Благодаря и усмихнат ден!;)

Вики каза...

Привет и благодаря за оценката :) Направете си спокойно тортата с цветовете на дъгата и сиропирайте, като мажете мъничко с четка. Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Благодаря много!:)

Анонимен каза...

Здравейте Ваклина! Възхищаеам се на всички неща които правите! Браво! От известно време се чудя дали може да се пекат едновременно на две нива пандишпанови блатове. Печката ми е с вентилатор. Какъв крем бихте ми препоръчали за тях? Благодаря

Вики каза...

Здравейте и благодаря за милите думи :) Аз редовно пека на две нива, особено, когато имам да правя двуетажни торти, а времето ми е крайно ограничено. Печенето е БЕЗ вентилатор, на малко по-ниска температура - на около 160-170 градуса пека. По средата на печенето разменям местата на тавите.
Пандишпанът е сравнително сух блат, затова ви препоръчвам по-сочни кремове или сиропиране. Можете да добавите и лимонови или портокалови кори за повече аромат. Този специално върви страхотно с йорут мус, който е много лесен за приготвяне и много вкусен :) Рецептата можете да намерите тук: http://vaklina.blogspot.bg/2012/08/blog-post_20.html

Unknown каза...

Бакплувер слага ли се?

Unknown каза...

Бакплувер слага ли се?

Вики каза...

Не

Анонимен каза...

Здравейте Вили, Още един комплимент за хубавите об́́яснени́я! Един въпрос - искам да направя торта - футболна топка. Блатът ще се пече в Полу-сферична форма (Ще прав́я само половин топка), блата ще се нареже на слоеве и с ганаш крем. Отгоре фондан. Какъв блат е подходящ И как да определ́я какво количество продукти? Полу сферата е доста гол́яма-колкото диаметыра на нормална топка.
Ile

Вики каза...

Привет,
ако диаметърът на формата е около 28 см., моля да премерите с линия, то пригответе пандишпан с 6 яйца. По-добре е да остане, отколкото да не стигне :)

Аз бих направила обаче шоколадов блат, ето този например: http://vaklina.blogspot.bg/2013/08/blog-post_229.html и за да не се налага да го режете, издълбайте добре формата - пълнете с крем, подредете малко от изрезките и така действайте. Така няма да стане много суха, защото проблемът на 3Д тортите за мен е в това, че за да задържат формата си, трябва да се намали количеството крем. Ако напълните топката така, ще имате по-сочна торта. Въпреки това, изберете по-стегнат крем.

Поздрави,
Вики

Iliana каза...

Виkи,благодаря за идеите. С какво да заменя бътъp милк за блата?

Страх ме е, че ако изровя и напълня сферата с крем и изрезките, крема ще изтече особено ако преди сервирането малко се постопли.

Вики каза...

Здравей, бътърмилк можеш да си приготвиш като към чаша топло прясно мляко, не горещо, добавиш две супени лужици лимонов сок или оцет. Не се тревожи, няма да се разпадне, но ако правиш така, все пак стените трябва да са дебели поне сантиметър.
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Здравейте, какво количество сироп е необходимо за един блат?

Вики каза...

Здравейте, количеството сироп основно зависи от крема, не от блата. Ако ползвате сух и плътен крем, тип ганаш, можете да сиропирате, но принципът е да намазвате блата с четка, по малко, за да не се разтече. Като престои тортата всичко ще е ок. Ако ползвате по-сочни кремове, тип йогурт или слагате пресни сочни плодове - ягоди, малини, не слагайте сироп, за да можете после да отрежете парче :) и да не ядетет тортата с лъжица :)

В общи линии - по усет е. Аз рядко сиропирам.

Анонимен каза...

Може ли блата да се приготви дни преди сглобяването на тортата?
Благодаря!

Анонимен каза...

Zdraveite Vaklina, samo iskam da kaja , che blata mi za pqrvi pqt stana neveroiaten!!!!! Za siropirane polzvah samo goreshta voda, za da ne e mnogo sladqk nanasiaiki go s chetka, i o daaaa izpolzvah i vashite hitrini..... zapochvah da go nalivam v tavata otvqn na vqtre i za pqrvi pqt niamashe potduvane-propukvane :)))
Blagodaria mnogo!

Вики каза...

Здравейте, благодаря ви за обратната връзка! Тя е от изключително значение за мен и се радвам, че сте постигнали добър резултат :) С извинение, че не отговорих на предното ви запитване, но не бях на линия няколко дни. Принципно е добре да опечете блата предния ден, за да може хубаво да изстине и да се разреже, но не е добре да стои по-дълго, защото става сух. В него няма мазнина, която да го държи сочен.
Поздрави,
Вики

Анонимен каза...

Здравейте, започвам да правя блата и измервам 1 с.л захар с кухненската везна тежи около 15 гр, дори препълнена, което е наполовината на 30....чудя се дали да го направя с лъжици , по 1 на яйце или с грамове, по 30 гр на яйце се падат 2 с.л.? Решавам да последвам изпробваното - с лъжици и ще пиша какво е станало.

Unknown каза...

Здравейте! Предстои ми да правя торта на два етажа, първият ще е 20 см, а вторият 15 см, можете ли да ми кажете колко яйца да сложа за всеки диаметър торта? Благодаря предварително!

Вики каза...

Здравейте,
за първи етаж - 5 яйца, за втори - 4.
Поздрави,
Вики

Unknown каза...

Много благодаря!!!
Весели празници!!!

JannethManalu каза...


Thankyou for makes the great blog , really im so impressive good job mate !

Agen Sbobet Terpercaya
Agen Sbobet Casino
Agen Sbobet Resmi

Анонимен каза...

Зравейте! Дали блатът ще се получи с брашно от елда?

Анонимен каза...

Здравейте! Трябва да направя торта с размер 38/25, но не зная в какво количество да сложа от продуктите, за да се получат три пандишпанови блата. Може ли да ми помогнете? Благодаря предварително 😊

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena