Отскоро прохождам в една съвсем нова за мен област, а именно тортоправене. Но не онова просто сглобяване на блат и крем, ами да направиш така, че тортата да добие своя индивидуалност и външен вид. По декорацията на торти се запалих от един всеизвестен форум и една дама, която имам удоволствието да познавам от там - Кали, или известната ladybug
Какъв по-удобен повод да изпробвам уменията си от Коледните празници! Коледа е моментът, в който искаме да създадем у дома уют и атмосфера, които да ни топлят през останалите снежни и студени дни, които да радват децата и да извикват у тях усмивки и смях.
Преди да започна каквото и да било, направих един познавателен тур на интернет, изчетох де що блогове има, прегледах около милион снимки и не можех да повярвам какъв свят се разкрива пред мен! Ето и резултатът от толкова много четене и гледане.
Използвала съм вместо кътъри формичките за пластелин на големия ми син, а листенцата (онова нещо в зелено) са резултат от нескопосано дялкане с нож. Да не говорим, че захарното тесто ми скъса нервите, но това е крайният резултат - не толкова лош, пък беше ужасно вкусен :)
Рецептата е не толкова трудна - готови блатове, ванилов мус, маслен крем и плод от ананас.
1 и 1/2ч.ч течна млечна сметана + 3 с.л. захар
1 пакетче пудинг ванилия без варене
1 и 1/4ч.ч прясно мляко
1 п. крем сирене
1ч.ч пудра захар
1 п. желатин
вода за разтваряне на желатина
Рецептата е от тук с малки модификации:
1 чаша масло
4 чаши пудра захар
1 ванилия
2 ч.л. прясно мляко (топло, за да не стане сместа на парцали)
1 пакетче желатин (9гр Dr. Oetker)
60мл вода
120мл глюкозен сироп (среден на консистенция)
1ч.л глицерин (продава се в аптеките)
1/2ч.л лимонена киселина - лимонтозу
1000гр пресята пудра захар
Ванилов мус
Разтваряме желатина в студена вода и оставяме да набъбне. Разбиваме течната сметана с трите лъжици пудра захар. Отделно разбиваме пудинга с прясното мляко, а в трета купа - крема сиренето и пудрата захар. Внимателно смесваме всички кремове и стабилизираме с разтворения на водна баня желатин. Оставяме да си почине малко в хладилника на студено преди да намажем блатовете.
Маслен крем
Смесваме мекото масло с пудрата захар, ванилията и млякото. Измазваме тортата отстрани и отгоре, за да е равна под покритието.
Захарно тесто
Разтваряме желатина с вода и оставяме да набъбне. Пресяваме пудрата захар поне 2 пъти. В купа смесваме леко затоплената глюкоза и глицерина. Започваме да добавяме пудрата захар, като разбъркваме с дървена лъжица. Когато стане трудно да се бърка, пренасяме на поръсен с пудра захра плот и месим до относително нелепнещо тесто. Завиваме в прозрачно фолио и оставяме да си почине поне час, най-добре един ден. Когато започнем да работим с него, може леееко да затоплим в микровълнова фурна, за да омекне (не повече от 4-5 секунди).
Аз разточвам върху хартия за печене, защото ми е трудно да го пренеса. Като разточа, просто обръщам хартията върху тортата и след това отлепям.
Строеж на тортата
Сиропирам блатовете със сока от компот от ананас. Наредих парченца ананас и отгоре ваниловия мус. Още един блат - сироп, ананас, ванилов мус. Третият блат не се сиропира. Оставям в хладилника да стегне и измазвам с масления крем. Пак връщам в хладилника, за да се стегне кремът. След това започва украсяването.
8 коментара:
Браво! Намирам за чудесно чувството ти за хумор, и таланта ти, разбира се!
Благодаря, Петя :)
Много е хубава тортата! Харесва ми, че си използвала само три цвята, защото стане ли въпрос за празници, хората обикновено обичат да прекаляват във всяко едно отношение.
Сърдечни поздрави!
Благодаря ти, Зори! Това е възможно най-първата ми торта в живота :))))
Извинявай, но може и да ми обясниш малко по подробно за захарното тесто защото не разбрах какво става с желатина и лимонената киселина. Благодаря предварително
Привет, разбира се :) Желатинът се разтваря в количеството студена вода и се оставя да набъбне. След това се разтапя на водна баня и се смесва с глюкозата, лимонената киселина и глицерина (аз напоследък пропускам глицерина). Всичко това се смесва с пудрата захар и се меси до леко меко тесто - не добавяйте много пудра - то стяга след като престои 24 часа и е възможно след това да не можете да го измесите. Ако имате други върпоси, пишете ми на vaclina@abv.bg.
Усмихнат ден,
Вики
А мога ли да пропусна лимонената киселина? За какво всъщност служи тя при захарното тесто? Нямам от къде да купя лимонена киселина и с какво мога да я заменя? Благодаря. Поздрави, Пепи :)
Лимонената киселина консервира :) продава се навсякъде - лимонтозу. Не съм правила без нея. Поздрави, Вики
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!