Рецептата:
125 гр. мед (за предпочитане домашен)
65 гр. захар
1 щ. сол
65 гр. маргарин
375 гр. брашно
1 п. бакпулвер
1 яйце
канела
Приготвяне
Медът, захарта, солта и мазнината загряваме, без да кипват, докато се смесят добре. Оставяме да изстинат. брашното пресяваме с бакпулвера и канелата. Добавяме охладената смес и яйцето. Омесва се меко тесто, като гледаме да не добавяме повече брашно. Оставяме в плик в хладилника поне за половин час. Охладеното тесто разточваме между два листа хартия за печене, за да не добавяме брашно. Ако то е много, меденките стават много твърди. Изрязваме формички и печем на 180 градуса за около 6-8 минути (докато краищата порозовеят).
Като изстинат, меденките стават твърди, затова се слагат в плътно затваряща се кутия с парченце ябълка вътре, което се сменя всеки ден. Колкото повече престояват, толкова по-меки и вкусни стават.
За декорация съм използвала домашно къпиново желе и захарен фондан.
Използвам само домашен мед, защото в купешкия има много глюкоза и ароматът не е никак същия, а и опасността сладките да не омекнат е голяма...
3 коментара:
страхотнии са !
Благодаря!
Благодаря.
Публикуване на коментар
Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!