четвъртък, 26 май 2011 г.

Ванилов мус

Удивително нежен и пухкав крем, който позволява различни комбинации на вкусове. С него правих тази торта (източник). Правила съм шоколадовия му вариант (добавя се какао и ваниловия пудинг се заменя с шоколадов) за тази торта.
Продукти
1 и 1/2ч.ч течна млечна сметана + 3 с.л. захар
1 пакетче пудинг ванилия без варене
1 и 1/4ч.ч прясно мляко
1 п. крем сирене
1ч.ч пудра захар
1 п. желатин
вода за разтваряне на желатина
Приготвяне

Разтваряме желатина в студена вода и оставяме да набъбне. Разбиваме течната сметана с трите лъжици пудра захар. Отделно разбиваме пудинга с прясното мляко, а в трета купа - крема сиренето и пудрата захар. Внимателно смесваме всички кремове и стабилизираме с разтворения на водна баня желатин. Оставяме да си почине малко в хладилника на студено преди да намажем блатовете.

9 коментара:

Рада каза...

Здравей Vaklina,поздравления за всички разкошни рецепти!!!!!
Правих торта с пандишпанов блат и използвах този мус!!!Стана невероятен-много вкусен и много лек!
Сега пак ще правя торта и се чудя,дали ако заменя пудинга ванилия без варене със същия,но карамелен-дали ще се получи или е по-добре да използвам рецептата за карамелен крем???
И още един въпрос-в крема,който направих се усещаха леко желатинови топченца-дали крема и желатина трябва да са с еднаква температура???

Вики каза...

Привет, Рада!
Благодаря ти, че сподели, за мен това е от огромно значение.
Сега да започна с желатина (ще напиша и в секция малки хитринки и тънкости как се работи с него). Желатинът е изключително капризно нещо и с него се работи много лесно, когато свикнеш. Първо - когато го разтапяш, трябва да внимаваш да не се сгорещи много, защото, първо - губи желиращите си качества и второ - когато го смесиш с по-студен крем, става на топченца, точно както се е получило при теб. За да не се получава това, работиш буквално както при застройка на супа - към разтопения желатин добавяш по мъничко крем, за да може да се изравни температурата и разбъркваш добре. Когато го темперираш, можеш смело да прибавиш към крема. Второ - желатинът е тежък, затова се изсипва на тънка струйка, така няма да падне на дъното, където се желира и като разбъркаш става на топчета. Та, изсипваш на тънка струйка, като едновременно с това бъркаш смело. Друго важно нещо - когато към крема се добавя допълнително бита сметана, желатинът се слага към крема преди да го объркаш със сметаната.

Би могла разбира се да замениш пудинга ванилия с каквото пожелаеш, но аз лично бих се концентрирала върху карамелизирано кондензирано мляко - определено вкусът е значително по-карамелен и автентичен :)

Поздрави,
Вики

Рада каза...

Вики много благодаря за отговора!!!
Явно просто не съм изсипала желатина на тънка струйка,защото другите неща съм ги спазила!
:)Да попитам за карамеленият крем-ще купя готово сварено кондензирано мляко(от руския магазин),но въпросът ми е дале една консерва от 395гр. е достатъчна за торта с класически пандишпан(ф-ма 26 см. с 8 яйца,разрязан на 3)?
И ако може един съвет за подходяща глазура-дали може да се направи глазура от несварено кондензирано мляко,и ако да,дали можеш да ми помогнеш с рецепта?!
Поздрави за всички страхотни торти!!

Вики каза...

Привет, Рада,
ако използваш някои от двата крема, които са на линка по-долу, количествата ще ти стигнат за такъв размер.
http://vaklina.blogspot.com/search/label/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB
За глазура - само мляко струва ми се ще се разтече, нямам опит с готовите, аз си го сварявам. Карамелена глазура можеш да си направиш и от глюкоза, захар и малко сметана - карамелизираш захарта (сложи малко вода, за да не прегори бързо карамелът) с глюкозата и когато стане светъл карамел, добавяш по мъничко сметана (не много, за да не стане много течно). Внимавай, ужасно пръска и е гадно с горещ карамел да се изгориш :) Иначе, ако увеличиш количествата на продуктите с 1/3 ще можеш да измажеш със същия крем и отстрани, а отгоре да напръскаш с карамел, орехчета или каквото пожелаеш.
Поздрави,
Вики

Рада каза...

Благодаря Вики!!
Ще споделя резултата,когато тортата е готова!!!
Приятна вечер!!!

Рада каза...

Здравей Вики!!
Направих тортата с класически пандишпанов блат и стана просто невероятна!!!Блатът е уникален!!!
За съжаление не успях да намеря сварено кондензирано мляко и в последния момент реших да променя малко ваниловия мус-на сметанов мус!!!:)
Резултатът е невероятен-свекърва ми,за която беше тортата остана очарована!!!
Искрени благодарности за страхотните рецепти и тяхното подробно разясняване!!!!

Вики каза...

Привет, Рада! Много се радвам, че се е получило всичко наред. Аз кондезирано мляко си взимам по много, сварявам си го накуп и си имам винаги. А скоро правих едно бързо такова, но не се сетих да снимам. При следващия ми опит ще напиша една рецептичка за Dulce de Leche за 10 минути :)
Страшно се радвам, че тортата ти е пожънала такъв успех!
Поздрави!

Unknown каза...

Edno malko vuprosche..
Kakvo e edno paketche jelatin kato gramaj? I na Lista li e ili nasipen?
Blagodaria predvaritelno!

Вики каза...

Здравейте, пакетчето желатин (ползвам изключително и само на др. Йоткер) е 10 грама. При листовете желатин обикновено, но не винаги, съотношението е два листа отговарят на 1 пакетче йоткер. Въпреки това, съветвам да четете внимателно инструкциите на опаковката за какво количество крем колко желатин е необходимо и в колко вода се разтваря

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena