петък, 6 януари 2012 г.

Карамелизирани пилешки бутчета с чушки и пикантен сос

Тази рецепта се оказа един много сполучлив взрив от вкусове и аромати, които доставят на небцето онази сладко-лютивичка наслада, без излишно да натрапва или доминира до степен дразнещо изпиване на литри вода. Експериментът си е мой, държа да го споделя, защото се получи наистина добре:
В тази рецепта използвам любимия си продукт при приготвянето на пиле, а именно - медът. Първият път, когато видях това - баща ми правеше разни такива експерименти, направо изпаднах в потрес и категорично отказах да опитам. Да де, но когато започнах по-сериозно да се интересувам от готвене, установих, че това е практика. Медът много добре се съчетава с люто и кисело, като прави комбинацията от вкусове невероятно богата. Смесвала съм го в какви ли не комбинации - слагала съм горчица, сусам, доматено пюре, смело твърдя, че пред меда граници няма :) Ето и продуктите, които използвах - не са много и лесно се намират:

За 2 порции:
4 долни пилешки бутчета
2 големи тъмно-зелени чушки
1 малка консерва белени домати
1-2 с.л. олио
1 пълна с.л. мед
1 ч.л. захар
1 с.л. чили сос
бял пипер, сол

1/2 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
В тиган слагаме олиото и меда да се разтопи, ако е захаросан. Прибавяме измитите бутчета с кожата и посоляваме леко от двете страни. Запържваме леко, докато порозовеят - това става бързо, защото медът започва да се карамелизира. Трябва да се внимава с него, защото когато почернее започва да горчи. Вадим бутчетата от мазнината и от тигана махаме ако има загорял карамел. Оставяме малко от мазнината и в нея за кратко запържваме чушките - не прекалено. Връщаме обратно пилето и заливаме с фино смлените домати. Прибавяме бял пипер, сол на вкус, чили соса и захарта и оставяме да поври няколко минути докато се изпари по-голямата част от водата в доматите. Гарнираме с ориз.
 
За ориза:
Оризът, водата и подправките се оставят да врят на тих огън. Когато оризът е сварен, оттегляме от котлона и похлупваме с капак. Аз оставям повече вода, която се поема от ориза докато е захлупен. Използвам такъв ориз за различни кебапи, когато приготвям месо със сос грейви, заливам ориза със соса, ако го използвам за гарнитура. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че се отбихте при мен и оставихте нещо от себе си!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Viki's blog, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena